«Η Παρασκευή 17η Ιανουαρίου 2014 είχε λιακάδα και μπουνάτσα και έτσι προσφερόταν για «ψάρεμα»;». Το ιδιότυπο αυτό ερώτημα φέρεται να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα σοβαρά τους δικαστικούς λειτουργούς και τους νομικούς που ασχολούνται με την υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων στην οποία εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής ο 45χρονος πρόεδρος του ομίλου ΕΤΕΚΑ αλλά και της ΠΑΕ Ατρόμητος Γιώργος Σπανός.
Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ανέφερε στους δικαστικούς λειτουργούς ότι τα περί «ψαρέματος» που μνημονεύονταν το πρωί της 17ης Ιανουαρίου 2014 –ως συνθηματικό για λαθρεμπόριο καυσίμων κατά τις διωκτικές αρχές –σε υποκλαπείσες συνομιλίες δεν είναι κωδικοποιημένη φράση αλλά αντανακλά την κυριολεξία της. Ο Γ. Σπανός ανέφερε ότι είναι λάτρης του ψαρέματος και πηγαίνει με παρέες για… σπάρους και άλλα αλιεύματα. Οι δικαστικοί λειτουργοί μελέτησαν τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα σε σχέση με το αν μπορούσε το «ψάρεμα» να μην ήταν πραγματικό και στόχος να μην ήταν τα παράνομα καύσιμα αλλά οι σαργοί και τα κεφαλόπουλα.
«Ψάρεμα», «τούρτες» και «αβγά»


Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορούμενοι αμφισβητούν τις αναλύσεις της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες λέξεις τους στις υποκλαπείσες συνομιλίες θεωρούνται «συνθηματικές» για εγκληματικές ενέργειες. «Τούρτες» που είχαν αποδοθεί σαν «βόμβες», «εισιτήρια» που είχαν θεωρηθεί ως… γραμμάρια κοκαΐνης και «αβγά» που είχαν εκτιμηθεί ως ναρκωτικά διεκδικήθηκαν από τους κατηγορούμενους ως αναφορές σε πραγματικά αντικείμενα και γεγονότα. Εμφάνιζαν έτσι τους εαυτούς τους ως λάτρεις των γλυκών, της ομελέτας ή των ποδοσφαιρικών αγώνων.
Νομικοί, από τη δική τους πλευρά, μιλούν για αυθαίρετες αποδόσεις από την ΕΛ.ΑΣ. λέξεων στις οποίες «κανείς –πέρα από αυτούς που συμμετέχουν στη συνομιλία –δεν ξέρει την ερμηνεία τους». Οπως αναφέρει μάλιστα ο ποινικολόγος κ. Παύλος Σαράκης, «πρέπει όλα τα μνημονευόμενα στους διαλόγους να επαληθεύονται από άλλα στοιχεία της δικογραφίας και έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.».
Σύμφωνα λοιπόν με τη δικογραφία, για τον Γ. Σπανό, κατηγορούμενο ως «ηγετικό στέλεχος» του κυκλώματος λαθρεμπορίας πετρελαίου, επιβαρυντική θεωρείται η καταγεγραμμένη συνομιλία το πρωί της προαναφερθείσης ημέρας. Σε στιχομυθία του με τελωνειακό υπάλληλο, επίσης κατηγορούμενο, ο κρατικός λειτουργός ακούγεται να λέει:

«Πάω μια βόλτα για «ψάρεμα» (περιπολία με σκάφος του τελωνείου), αλλά πάω έτσι μια βόλτα για να δω κάτι «τόπους» που θέλω απλά μόνο». Ο Γ. Σπανός ακούγεται να λέει: «Εντάξει, πήγαινε, αγορίνα μου. Να πας, δεν μπορώ, έχω δουλειά…». Λίγη ώρα αργότερα ο Γ. Σπανός απέστειλε sms σε υπάλληλό του όπου αναφέρει: «Σήμερα οι φίλοι μας θα πάνε για ψάρεμα να δοκιμάσουν τη μηχανή». Αυτή η συζήτηση αποδίδεται ότι ήταν «προειδοποιητική» για ελέγχους σε εφοδιαστικά σκάφη του επιχειρηματία προκειμένου να λάβει προληπτικά μέτρα.

Απολογούμενος ωστόσο ο Γ. Σπανός διατύπωσε την άποψη ότι «η συζήτηση γινόταν για πραγματικό ψάρεμα και μάλιστα ημέρα Παρασκευή που τελείωνα τις δουλειές μου». Υπενθύμιζε ακόμη ότι «τότε έκλειναν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του τελωνείου».
Ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ δήλωσε φανατικός ψαράς, ως μοναδικό –μαζί με το ποδόσφαιρο –χόμπι του. Ετσι στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στο αν επικρατούσαν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για ψάρεμα εκείνη την ημέρα και προσκομίστηκαν στοιχεία ότι ο άνεμος που φυσούσε δεν ξεπερνούσε τα τέσσερα μποφόρ ενώ είχε και λιακάδα.
Απορίες και αμφισβητήσεις…


Στο υπόμνημά του ανέφερε ακόμη: «Από τη μελέτη της δικογραφίας των απoμαγvητoφωνηθεισών συνομιλιών και των καταθέσεων των αστυνoμικών oργάνων πρoκύπτουν εύλογες απορίες: Αφού oι αστυνoμικoί παρακολoυθoύσαν όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο, για πoιo λόγo δεv πρoσπάθησαν να επαληθεύσουν όσα άκουγαν;

Γιατί δηλαδή δεν προσπάθησαν να επέμβoυν στην περίπτωση πoυ άκoυγαν για τις περίφημες δήθεν επιστροφές των oδηγών στην εταιρεία, να καταλάβoυν τo βυτιoφόρο κατά την είσοδό του στην εγκατάσταση ή αμέσως μετά από αυτή πρoκειμέvου να διαπιστώσoυν αν επρόκειτo για νόμιμη επιστροφή ή όχι;».

Τέτοιου είδους αμφισβητήσεις υπάρχουν και για τις συνθηματικές λέξεις «σκάφη» (λύτρα) και «ριχτάδικο» (απαγωγή) που ακούγονταν σε υποκλαπείσες συνομιλίες στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου το 2009. Οι κατηγορούμενοι τόνιζαν ότι μιλούσαν πράγματι για ένα σκάφος που είχαν και έλεγαν με καμάρι: «Δεν μιλούσαμε για απαγωγή αλλά είχαμε πράγματι ριχτάδικο (σ.σ. αποθήκη με προϊόντα που αγοράστηκαν με «πέτσινες επιταγές»)». Τις βόμβες τις έλεγαν «τούρτες» και αυτός που φέρεται να τις έστελνε υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ήταν φιλότιμος άνθρωπος και έστελνε σε όλους τους γνωστούς του γλυκά στα γενέθλιά τους.
Σε δίκη που είχε γίνει προ μερικών μηνών, οι φερόμενοι ως πελάτες κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης όπου συμμετείχαν χούλιγκαν ΠΑΕ του κέντρου και χρησιμοποιούσαν τον όρο «εισιτήριο» υποστήριξαν ότι μιλούσαν πράγματι για αγορά εισιτηρίων κρίσιμων ποδοσφαιρικών αγώνων. Μόνο που δεν έδωσαν πειστική εξήγηση γιατί σε μερικούς διαλόγους τους ζητούσαν ενάμισι «εισιτήριο».

Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 25 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus