Νέα παρέμβαση επιχειρεί μέσα σε διάστημα λίγων ημερών με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Χαλυβουργικής υποστηρίζοντας ότι το παράλογο ενεργειακό κόστος και η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας οδηγούν τον κλάδο σε αφανισμό.
Η παρέμβαση της Χαλυβουργικής έχει ιδιαίτερη σημασία αφού βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους με τις διαρροές να αναφέρουν πως οι δανειστές μας δεν βλέπουν πρόβλημα με τα τιμολόγια!
Στην ανακοίνωσή της η Χαλυβουργική αναφέρει ότι στην Ελλάδα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τα 80 ευρώ η μεγαβατώρα, την ώρα που οι ανταγωνίστριες χαλυβουργίες σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία πληρώνουν 30 έως 40 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Χαλυβουργικής:

«Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ δηλώνει:

Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, η εταιρεία η οποία όρισε μεταπολεμικά την βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα, την περίοδο 2002-2008 πραγματοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους €250.000.000, χωρίς να λάβει καμία κρατική επιδότηση, ενώ ουδέποτε υπήρξε προμηθευτής του Δημοσίου. Διαθέτει τις πια σύγχρονες μονάδες παραγωγής χάλυβα στην Ελλάδα και από τις πιο σύγχρονες στον κόσμο. Οι μονάδες αυτές υπερκαλύπτουν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ είναι η μόνη εταιρεία του κλάδου στη χώρα μας, οι μέτοχοι της οποίας έχουν προβεί σε σημαντικότατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου την τελευταία δεκαετία. Η Εταιρεία δεν έχει διανείμει μέρισμα προς τους μετόχους της για περισσότερα από είκοσι χρόνια, καθώς επανεπένδυε τα όποια κέρδη της.

Η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και το παράλογο ενεργειακό κόστος είναι μεταξύ των παραγόντων, που οδήγησαν τον κλάδο στην συνεχιζόμενη για έβδομο χρόνο πρωτοφανή κρίση. Κοθ΄ όλη αυτή την περίοδο, και παρά τις απίστευτες δυσκολίες, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ επέδειξε συνετή, καλόπιστη και υπεύθυνη κοινωνική στάση, που σκοπό είχε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των άριστων εργασιακών σχέσεων με τους ανθρώπους της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη διακοπή της λειτουργίας του χαλυβουργείου τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή εδώ και 20 μήνες, η Εταιρεία συνέχισε να καταβάλει τη μισθοδοσία όλου του προσωπικού της στο ακέραιο. Η συγκεκριμένη απόφαση της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ! δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια επιχειρηματικά χρονικά.

Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ είναι η μοναδική εταιρεία του κλάδου που έχει συνάψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζομένους της. Το μέτρο της διαθεσιμότητας επιλέχθηκε ως η λιγότερο επώδυνη λύση για τους εργαζομένους για διάστημα έξι εβδομάδων και αφορά το 73% του προσωπικού του εργοστασίου ή το 63% του συνολικού προσωπικού της Εταιρείας.

Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας του κλάδου της χαλυβουργίας της χώρας οφείλεται κυρίως στο υψηλό ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο). Η μη λήψη μέτρων για την μείωση του ενεργειακού κόστους στα επίπεδα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, έχει ήδη επιφέρει δραστική συρρίκνωση της παραγωγής και τεράστιες ζημίες. Ενδεικτικό της χαώδους διαφοράς κόστους είναι το γεγονός ότι η τελική συνολική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία χρεώνεται μια χαλυβουργία στην Ελλάδα, πλησιάζει τα €80 ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από €30 έως €40 ανά μεγαβατώρα.

Η επιβίωση του κλάδου προϋποθέτει άμεση εφαρμογή σειράς μέτρων, που θα αποκαταστήσουν την χαμένη ανταγωνιστικότητα του. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις για την Εθνική Οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτες».