Η Ανεξάρτητη Νοσοκομειακή Συνεργασία Εργαζομένων Μη Ιατρικού Προσωπικού απέστειλε στην εφημερίδα «Το Βήμα» επιστολή που αφορά σε δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς «Το Βήμα»

Στην εφημερίδα σας ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (23 Φεβρουαρίου 2014) φιλοξενείται δημοσίευμα που υπογράφει η δημοσιογράφος κ. Έλενα Φυντανίδου με τίτλο «Θηλιά για το Ωνάσειο οι υψηλές ιατρικές αμοιβές» στο οποίο περιγράφεται η δεινή οικονομική θέση του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου που βρίσκεται «στο χείλος της χρεοκοπίας, το κράτος αδυνατεί να καλύψει το έλλειμμα 21 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πιθανό «κούρεμα» θα οδηγήσει σε λουκέτο».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις τόσο του αρμόδιου Υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος κάνει λόγο για την ανάγκη «ενός είδους μνημονίου δεδομένου ότι τα ετήσια ελλείμματά του δεν προσιδιάζουν στην εποχή που ζούμε» όσο και του καθηγητή κ. Δ. Κρεμαστινού που επίσης επισημαίνει ότι «τα έξοδα του Ωνασείου πρέπει να προσαρμοσθούν», αλλά και του απερχόμενου Προέδρου του νοσοκομείου κ. Ιωάννη Λεκκάκη.

Παρ’ ότι δεν αμφισβητείται η τραγική οικονομική κατάσταση και το τεράστιο έλλειμμα του Νοσοκομείου, εν τούτοις η αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων όπως παρουσιάζεται στα διαγράμματα και τους πίνακες του δημοσιεύματός σας είναι παραπλανητική.

Για τους αδαείς και μη έχοντες γνώση των «πεπραγμένων» αναγνώστες σας, ευλόγως προκύπτει το συμπέρασμα ότι το υπερδιπλάσιο προσωπικό και η ανάλογη αύξηση του μισθολογικού κόστους αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες του χρέους του νοσοκομείου.

Προς τούτο δε, επικαλείσθε μελέτη της εταιρείας Liewelyn-Davies (χωρίς να αναφέρεται ο χρόνος διεξαγωγής της μελέτης) βάσει της οποίας εμφανίζονται συγκριτικά στοιχεία προσωπικού και αριθμού κλινών της διετίας 1993/1994 και του 2013.

Το 1993, έτος που ξεκίνησε η λειτουργία του, το Νοσοκομείο απασχολούσε 367 άτομα ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό και διατηρούσε 122 κλίνες.

Το 2013 το προσωπικό ανέρχεται σε 787 άτομα και οι κλίνες σε 131.

Αποσιωπάται όμως ότι:

Στη διάρκεια της 20ετούς λειτουργίας του και από το 1995 (που δεν εμφανίζεται στον πίνακα) στο Ωνάσειο δημιουργήθηκαν νέα τμήματα και Διευθύνσεις:

  • Δημιουργήθηκε η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
  • Η Παιδιατρική και η Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα
  • Το Τμήμα Πήξης Αιμόστασης
  • Το Ανοσολογικό Τμήμα
  • Το Παθολογοανατομικό τμήμα
  • Αυξήθηκαν οι αίθουσες Χειρουργείων και
  • Η δυναμικότητα του Αιμοδυναμικού Τμήματος.

Επιπλέον, ουδεμία αναφορά γίνεται στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν συμπεριέλαβαν και το Ωνάσειο στα Νοσοκομεία κάλυψης των αθλητών και των VIP επισκεπτών για τα καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά περιστατικά.

Η δημιουργία των νέων Μονάδων και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων επέβαλαν προσλήψεις νέου εξειδικευμένου προσωπικού, πίσω από τις οποίες ωστόσο δημιουργήθηκε η «μεθοδολογία» συνεχών προσλήψεων που όχι μόνον δεν σταμάτησαν κατά την πρόσφατη περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά αντιθέτως μέχρι και σήμερα γίνονται προσλήψεις και τοποθετήσεις με απόλυτη αδιαφάνεια και κατά παράβαση των διαδικασιών (χωρίς προκηρύξεις).

Αναφέρει ο τέως Πρόεδρος κ. Ιωάννης Λεκάκης ότι κατά την τελευταία διετία μειώθηκε το μισθολογικό κόστος κατά 25% και ο αριθμός των εργαζομένων κατά 55 άτομα.

Ωστόσο, ουδείς εκ των ερωτηθέντων αναφέρει και κυρίως οι εμπλεκόμενοι με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, ότι η αλλαγή του Οργανισμού/Κανονισμού Λειτουργίας του Νοσοκομείου (30/1/12) και η τροποποίησή του (21/11/13) επέτρεψε την κάλυψη μέρους των μειώσεων του προσωπικού μέσω νέων προσλήψεων χωρίς να «αλλοιωθεί» ο αριθμός των οργανικών θέσεων, δημιουργούνται θέσεις μέσω προαγωγών, θέσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία συνοδεύονται από επιδόματα θέσεων ευθύνης, τα οποία χορηγούνται ανεξέλεγκτα.

Δηλαδή από τη μία το κόστος μειώνεται και από την άλλη αυξάνονται τα επιδόματα και οι θέσεις ευθύνης με απλές αναθέσεις και με εισήγηση του Γενικού Διευθυντή κ. Γ. Μουτσόπουλου.

Κραυγαλέο παράδειγμα η Γραμματειακή Υποστήριξη των Εξωτερικών Ιατρείων και Διαγνωστικών Εργαστηρίων που ενώ δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των ασθενών και να αναδείξει τα Εξωτερικά Ιατρεία και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, απορύθμισε εν τέλει όλο το σύστημα με ζημία και αύξηση του κόστους λειτουργίας για το Νοσοκομείο και βεβαίως όχι μόνον δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της αυθημερόν παράδοσης των ιατρικών πορισμάτων στους ασθενείς αλλά αυξήθηκε ο χρόνος έκδοσής τους. Το μόνο που απέμεινε είναι η θέση Προϊσταμένου της γραμματειακής υποστήριξης και του επιδόματος που τη συνοδεύει, που ενώ δεν προβλέπεται καν στο οργανόγραμμα, το νοσοκομείο είχε την πολυτέλεια να ξοδέψει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία ειδικού χώρου γραφείου.

Παράλληλα κανένα σοβαρό μέτρο στον τρόπο λειτουργίας της Γραμματείας αυτής δεν έχει ληφθεί, όπως αντικατάσταση των απαρχαιωμένων μέσων εγγραφής, ομοιογένεια πορισμάτων, βελτίωση εντύπων κ.α. με απώτερο σκοπό την ταχύτερη και ποιοτικότερη έκδοση ιατρικών πορισμάτων.

Ο νέος Οργανισμός (Κανονισμός Λειτουργίας) σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιστημονικής Ένωσης Ιατρών του Ωνασείου (19/2/2014) «διέλυσε το άκρως επιτυχημένο επί μια 20ετία μοντέλο των κλινικών δημιουργώντας μια εσκεμμένα ασπόνδυλη, πλαδαρή και αναποτελεσματική δομή: τον Τομέα, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και φιλοδοξιών και με κατεύθυνση τη μετατροπή του νοσοκομείου σε πελατειακό doctor’s hospital»

Παράλληλα ο νέος Οργανισμός περιγράφει μια γενική και αόριστη στελέχωση των τμημάτων, αθροίζοντας συλλήβδην το προσωπικό, χωρίς να προσδιορίζει και να αναφέρει τις οργανικές θέσεις κάθε ειδικότητας, γεγονός που συσκοτίζει. Με τον τρόπο αυτό, ουδείς μπορεί να αντιληφθεί πού πλεονάζει προσωπικό και πού το προσωπικό δεν επαρκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, να εμφανίζεται αναλογία 6 εργαζομένων ανά κλίνη όταν σε ένα ειδικό νοσοκομείο σαν αυτό πρέπει να είναι 2,59 (σύμφωνα με τη μελέτη της Llewelyn-Davies) και την ίδια στιγμή να υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Καλύπτονται έτσι, με πλήρη αδιαφάνεια κενές οργανικές θέσεις που υφίστανται με μοναδικό κριτήριο το βόλεμα ημετέρων και νέων προσλήψεων.

Πέραν αυτών και ενώ κύριο μέλημα είναι η μείωση του κόστους, οι αδιαφανείς διαδικασίες στις αξιολογήσεις και προαγωγές του ιατρικού προσωπικού, (όπως και η Επιστημονική ‘Ενωση Ιατρών καταγγέλλει) εκτοξεύει το ιατρικό μισθολογικό κόστος την ώρα που περικόπτονται οι μισθοί του υπόλοιπου προσωπικού έως και 40% (για ορισμένους όχι για όλους) από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Είναι ενδεικτικό ότι την ημέρα που ο τέως Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Ι.Λεκάκης υπέβαλε την παραίτησή του, το ΔΣ αποφάσισε νέες προαγωγές σε θέσεις Διευθυντών και Υποδιευθυνών αρκετών ιατρών, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του υφιστάμενου και του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου, εν μέσω κρίσης, δεν σταμάτησαν οι προαγωγές σε διευθυντικές θέσεις.

Ας απαντήσουν οι κ. Λεκάκης και Μουτσόπουλος, επί του συνόλου των 94 ιατρών του Ωνασείου, και όχι 93 όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πόσοι είναι οι ιατροί Διευθυντές; Ποιό είναι το κόστος των προαγωγών και πόσο επιβαρύνει το Νοσοκομείο; Αληθεύει ότι ενώ το 2012 με τις περικοπές που έγιναν, το ιατρικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε, για να εκτοξευθεί σημαντικά κατά το Α’ εξάμηνο του 2013; Σε τι ποσοστό αυτό οφείλεται στην αύξηση των ιατρικών πράξεων και σε τι ποσοστό οφείλεται στις προαγωγές;

Η αδιαφάνεια στις προσλήψεις και τοποθετήσεις αποτελεί τρόπο λειτουργίας με κορυφαίο παράδειγμα την απόφαση κάλυψης της θέσης του Γενικού Διευθυντή (με απόφαση του Δ.Σ. της 27/7/2011) με πρωτόγνωρους χειρισμούς για το νοσοκομείο. Εκ του ιδρυτικού Νόμου του ΩΚΚ σαφέστατα συνάγεται ότι μέλος του ΔΣ δεν δικαιούται μισθού και άρα δεν δύναται να φέρει και την ιδιότητα του αμειβόμενου Γενικού Διευθυντή. Ωστόσο για πρώτη φορά καθ’ όλη τη λειτουργία του Ωνασείου το Διοικητικό Συμβούλιο (με πρόεδρο τον κ. Λεκάκη και μέλος τον κ. Μουτσόπουλο) παρέκαμψε όλα τα ασυμβίβαστα και τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προέβη σε πρόσληψη του μέλους του ΔΣ κ. Μουτσόπουλου στη θέση του Γενικού Διευθυντή. Η δε πρόσληψη είχε προαναγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας την 1η Ιουλίου 2011 και χωρίς ο κ. Μουτσόπουλος να έχει υποβάλει την παραίτησή του από το ΔΣ. Η δε προκήρυξη της θέσης ακολούθησε, με αλλαγή των τυπικών προσόντων και χωρίς να απαιτείται μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, προσόν το οποίο ανέκαθεν θεωρούνταν προαπαιτούμενο σε παλαιότερες προκηρύξεις. ‘Όλα δε τα παραπάνω είχαν γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Την ίδια περίοδο, διορίσθηκε στο ΩΚΚ υιός άλλου Μέλους του Δ.Σ. αδιαφανώς και χωρίς προκήρυξη.

Η Διοίκηση του Ωνασείου αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης η οποία και την διορίζει.

Συνεπώς ο κ. Υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης πριν επιβάλλει και στο Ωνάσειο ειδικό Μνημόνιο, οφείλει να ασχοληθεί και να ελέγξει τα πεπραγμένα της Διοίκησης.

Προφανώς απαιτούνται προσαρμογές όπως ο κ. Κρεμαστινός υποστηρίζει, αλλά πού, πώς και ποιοί θα αναλάβουν αυτές τις προσαρμογές; Και με ποια κριτήρια; Αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα και έφτασαν το ΩΚΚ στο χείλος της κατάρρευσης;

Ουδείς δεν φέρει ευθύνη για την δημιουργία του ελλείμματος των 21 εκ. ευρώ;

Εάν το μισθολογικό κόστος μηδενισθεί και το προσωπικό συρρικνωθεί, θα εκλείψουν τα ελλείμματα του Ωνασείου;

Το Ωνάσειο λειτουργεί σήμερα με πληρότητα σχεδόν 100%. Το Κράτος δεν έχει πληρώσει ποτέ μέχρι σήμερα για νοσηλείες ανασφάλιστων καθώς και ένα τμήμα της μισθοδοσίας των ειδικευόμενων ιατρών, ενώ τα έσοδά του συρρικνώθηκαν δραματικά μετά την εφαρμογή των Κλειστών Ενιαίων Νοσηλείων – ΚΕΝ (σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μουτσόπουλος στη Συντονιστική Επιτροπή του ΩΚΚ).

Η δημοσιονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την μη κάλυψη των υποχρεώσεων του Κράτους, των Ασφαλιστικών Ταμείων και για τις διαχρονικές ευθύνες των Διοικήσεων του Ωνασείου.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθεί ο κ. Υπουργός, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε αγοραστή και όχι πάροχο υπηρεσιών Υγείας. Εάν το Ωνάσειο καταρρεύσει και οδηγηθεί σε «λουκέτο» όπως αναφέρεται στο δημοσίευμά σας, ποιός θα ωφεληθεί;

Σίγουρα όχι ο Έλληνας φορολογούμενος, ούτε οι ασθενείς.

Να θυμήσουμε τι έλεγε πέρυσι το 2013, ο κ. Λεκάκης για την προσφορά του Ωνασείου με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του, που αποτελεί και απάντηση στην παραπλανητική εικόνα που σκοπίμως (από ποιους άραγε;) παρουσιάζεται:

Δηλώσεις κ. Ι. Λεκάκη (Ιούνιος 2013)

Προσφορά 20ετίας

Από την αρχή της λειτουργίας του το 1993, στο Ωνάσειο έχουν πραγματοποιηθεί 34.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, 123 μεταμοσχεύσιες καρδιάς ή πνευμόνων, έχουν εμφυτευθεί 118 συσκευές τεχνητής καρδιάς, έχουν γίνει 128.000 πράξεις από το αιμοδυναμικό εργαστήριο και το εργαστήριο επεμβατικής ηλεκτροφυσιολογίας και έχουν εισαχθεί 101.000 καρδιολογικοί ασθενείς σε σύνολο 135.000 καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών ασθενών. Η ενδονοσοκομειακή θνητότητα κατά μέσο όρο περιορίζεται στο 1,2% με τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά στο 3,2% και τα καρδιολογικά στο 0,6%.

Εξωτερικοί ασθενείς

Το διαγνωστικό μέρος του νοσοκομείου έχει καλύψει 233.000 εξετάσεις υπερηχοκαρδιογραφίας, 32.000 αξονικές τομογραφίες, 400.000 εξετάσεις ακτινολογικού και υπερήχων αγγείων, 74.000 εξετάσεις Πυρηνικής Ιατρικής, 10.000.000. αιματολογικές εξετάσεις, 38.000 επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), 1,24 εκ. ιατρικές επισκέψεις εξωτερικών ιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων. Έχουν συνολικά εξυπηρετηθεί 305.000 ασθενείς με μέσο όρο 4,1 επισκέψεων ο καθένας.

Όφελος της οικονομίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ωνασείου, τα ασφαλιστικά ταμεία ωφελήθηκαν πάνω από 640 εκ. δολ. ΗΠΑ σε τιμές 2010, από τη λειτουργία του Κέντρου, εξαιτίας της διαφοράς των νοσηλίων Ελλάδος – εξωτερικού, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των εξόδων για πολλαπλές μετεγχειρητικές επισκέψεις και διαμονή των ασθενών στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα όμως, τα άριστα αποτελέσματα του Ωνασείου, έκαναν τους Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς και να μη χρειάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό για ανάλογες επεμβάσεις.

Για να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις και για την αποκατάσταση της αλήθειας που πιστεύουμε ότι η εφημερίδα σας υπηρετεί, παρακαλούμε για τη δημοσίευση της παρούσης.