Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποίησαν ότι εντόπισαν στην Καλιφόρνια μια σπάνια μολυσματική νόσο, που εμφανίζει ομοιότητες με την πολιομυελίτιδα.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20 περιπτώσεις, κυρίως σε παιδιά. Κάποια από αυτά, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, έχουν εμφανίσει παράλυση και στα τέσσερα άκρα τους, ενώ η κατάστασή τους δεν έχει παρουσιάσει βελτίωση παρά τη θεραπεία που ακολουθούν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πολιομυελίτιδα έχει εκριζωθεί από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μολυσματικοί ιοί οι οποίοι προσβάλουν το νευρικό σύστημα μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση. Η πολιομυελίτιδα αποτελεί μια οξεία ιογενή μολυσματική νόσο η οποία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων, πλήττει το νευρικό σύστημα και οδηγεί σε παράλυση σε μια ανά 200 περιπτώσεις. Η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση που πλήξει τους πνεύμονες.

Προγράμματα εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν περιορίσει την ενδημικότητα της νόσου σε Αφγανιστάν, Νιγηρία και Πακιστάν.

Τα ανησυχητικά κρούσματα

Σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, τους τελευταίους 18 μήνες έχουν καταγραφεί περίπου 20 ύποπτα κρούσματα της μυστηριώδους νόσου.

Εξετάσεις σε πέντε εκ των περιπτώσεων, επέδειξαν ην ύπαρξη εντεροϊού τύπου 68, ο οποίος συνδέεται με την πολιομυελίτιδα και θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για τα καταγεγραμμένα κρούσματα. Όλοι οι μικροί ασθενείς είχαν εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας.

«Δεν υπάρχει εμφανής αύξηση ως προς τον ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, οπότε δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για επιδημία και αυτά είναι τα καλά νέα» τονίζει η δρ Εμμανουέλλα Βάουμπαντ, νευρολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. «Τα κακά νέα, δυστυχώς, συνοδεύουν όσους εμφανίσουν τα εν λόγω συμπτώματα, τα οποία δεν υποχωρούν παρά την υποβολή του ασθενούς σε σχετικά επιθετική θεραπεία».

Από την πλευρά του ο δρ Κιθ Φαν Χάρεν, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έσπευσε να συμπληρώσει ότι τα συγκεκριμένα κρούσματα στην Καλιφόρνια «υπογραμμίζουν την εμφάνιση ενός μολυσματικού συνδρόμου που μοιάζει με πολιομυελίτιδα. Θεωρούμε ωστόσο ότι πρόκειται για κάτι πολύ πολύ σπάνιο. Μόλις ένας γονιός εντοπίσει συμπτώματα παράλυσης στο παιδί του, θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν γιατρό».

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, στην Φιλαδέλφεια.