Νέα δεδομένα δημιουργεί στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να ισχύσει το ασυμβίβαστο μεταξύ του εν ενεργεία βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Η οδηγία να παραιτείται από βουλευτής όποιος θέλει να είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανατρέπει τους σχεδιασμούς πολλών στη ΝΔ. Ουσιαστικά «ξαναμοιράζεται» η εσωκομματική τράπουλα για τη συγκρότηση του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου και αλλάζει η στρατηγική πολλών.

Τον τελικό λόγο για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της ΝΔ θα έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και όλα είναι ανοιχτά, αν και η επιθυμία του είναι να κλείσει τον συγκεκριμένο φάκελο σχετικά νωρίς.


«Ο Σαμαράς δεν χρωστάει τίποτε σε κανέναν και δεν έχει και υποχρέωση σε κανέναν. Αρα μπορεί ελεύθερα και με βάση τη δική του αξιολόγηση να διαμορφώσει τη λίστα, που θα έχει την προσωπική του σφραγίδα»
τονίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, διευκρινίζοντας ότι το ψηφοδέλτιο δεν θα αποτελέσει προϊόν συνδιαλλαγής και εσωκομματικών ισορροπιών.
Ηδη μετά τη γνωστοποίηση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη στον Βήμα FM 99,5 ότι θα υπάρξει κομματικό ασυμβίβαστο και άρα κώλυμα αρκετοί εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ που σκέπτονταν να θέσουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή αναθεώρησαν στην αρχική τους σκέψη και κάνουν πίσω. Με βάση τους νέους όρους που εισήλθαν στο εσωκομματικό παιχνίδι, δεν υπάρχει περίπτωση πλέον να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βουλευτές όπως π.χ. η κυρία Κατερίνα Παπακώστα και ο κ. Κ. Μουσουρούλης.

Είναι άγνωστο όμως τι θα πράξουν άλλοι βουλευτές, όπως ο πρώην γραμματέας της ΝΔ κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης, στον οποίο εδώ και μήνες, προτού αποφασιστεί ο σταυρός, είχε ανατεθεί η ευθύνη του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν είχε σκεφθεί ούτε μια στιγμή να είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς θεωρείται δεδομένη η αξιοποίησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και μάλιστα λέγεται ότι θα έχει και ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο να είναι στη λίστα της ΝΔ εμφανίζεται και ο κ. Κ. Καραμανλής, γιος του επί σειρά ετών βουλευτή και πρώην υπουργού κ. Αχ. Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής μάλιστα τονίζει σε συνομιλητές του ότι δεν το είχε εξετάσει ποτέ ως προοπτική, καθώς αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δώσει τη μάχη με τη ΝΔ για το ελληνικό Κοινοβούλιο και άρα ό,τι έχει γραφεί ή ειπωθεί είναι εκτός πραγματικότητας.

Αντίθετα, στη λίστα θα είναι η νυν ευρωβουλευτής που εξελέγη το 2009 με τον ΛΑΟΣ, η κυρία Νίκη Τζαβέλλα,η οποία συναντήθηκε προ ημερών με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο ψηφοδέλτιο θα είναι η νυν επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, ο ευρωβουλευτήςκ. Γ. Κουμουτσάκος, που θα έχει και τη στήριξη των «καραμανλικών», ενώ η ήδη τρεις θητείες ευρωβουλευτής κυρία Ρόδη Κράτσα επιθυμεί να είναι πάλι, και μάλιστα διοργανώνει συναντήσεις με βουλευτές.

Επίσης ενδιαφέρονται ο δικηγόρος και πολιτευτής κ. Φ. Κρανιδιώτης, ο καθηγητής κ. Δ. Δαβέττας, ενώ παραμένει ανοιχτό αν θα είναι τελικά υποψήφιες η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κυρία Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κυρία Μαριάννα Πυργιώτη.

Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 24 Φεβρουαρίου 2014