Μια σημαντικά διαφοροποιημένη εικόνα από εκείνη που μοιάζει να έχει διαμορφώσει ή επιχειρεί να καλλιεργήσει το κέντρο λήψης αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζεται στην πορεία προς τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο εφησυχασμός από τα δημοσκοπικά ευρήματα των ερευνών για την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με τα οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να έχει προβάδισμα σε πολλές περιοχές της χώρας, ανατρέπεται, καθώς οι επιτελείς της Κουμουνδούρου έρχονται αντιμέτωποι με ένα διττό πρόβλημα, ιδιαιτέρως εμφανές στους μεγάλους δήμους. Μια πτυχή του προβλήματος σχετίζεται με την δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίων που θα κατορθώσουν να συσπειρώσουν (τουλάχιστον) το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ· η δεύτερη εντοπίζεται στις εσωτερικές αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων, πολλές από τις οποίες έχουν φθάσει στα όρια του διχασμού.
Το ζήτημα προξενεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο στο επιτελείο του κ. Αλ. Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη των εκλογών, αφότου τις μετέτρεψε σε δημοψήφισμα.
Αυτό σημαίνει ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η είσοδος των υποψηφίων του στον β’ γύρο συνιστά εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για μια θετική εκλογική αποτίμηση.
Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν ακόμη και κορυφαία στελέχη του, εντοπίζεται στην απουσία στρατηγικής εν όψει του δεύτερου γύρου της 25ης Μαΐου, ο οποίος συμπίπτει με τις ευρωεκλογές.
Στο σημείο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι υπεύθυνοι των διαδικασιών και της χάραξης στρατηγικής μοιάζουν να μην έχουν αξιολογήσει πλήρως τους κινδύνους που διατρέχουν, όπως επίσης σημειώνουν κάποια από τα έμπειρα στελέχη του κόμματος.
Ο σημαντικότερος εξ αυτών των κινδύνων είναι να εμφανιστεί εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στρατηγική β’ γύρου, ειδικώς δε στις περιπτώσεις εκείνες όπου δικός του υποψήφιος δεν θα διεκδικεί την εκλογή του, είτε στην περιφέρεια, είτε στους δήμους.
Χωρίς αντίκρισμα η στήριξη στο ΚΚΕ


Το στοιχείο αυτό συνιστά απειλή για την επιτυχία των σχεδιασμών του κόμματος, στους οποίους λαμβάνεται περίπου ως δεδομένη η παρουσία υποψηφίων τη δεύτερη Κυριακή. Οπου δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η Κουμουνδούρου θα είναι εκ των συνθηκών υποχρεωμένη να επιλέξει μια στρατηγική η οποία θα αποτρέψει ή θα περιορίσει την αποχή ψηφοφόρων από την κάλπη –η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή, όπως και η «τυφλή» ουδετερότητα -, καθώς το κόμμα θα επιζητεί παρουσία και ψήφο πολιτών στην ταυτόχρονη διαδικασία των ευρωεκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη αναφορά του κ. Τσίπρα ότι το κόμμα του θα στηρίξει υποψηφίους του ΚΚΕ, όπου αυτοί βρεθούν στον β’ γύρο και χωρίς να υπάρχει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, εξελήφθη από τους περισσότερους ως πυροτέχνημα που αποσκοπεί κατά βάση στον περιορισμό μιας διαρροής ψηφοφόρων προς τα αριστερά. Επιπλέον, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι οι περιπτώσεις στις οποίες θα υπάρξει τέτοιος συσχετισμός δυνάμεων είναι ελάχιστες.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί μια ρεαλιστική στρατηγική β’ γύρου, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί, έστω και παρασκηνιακώς, να προσφέρει στήριξη σε υποψηφίους άλλων κομμάτων, προκειμένου να δώσει κίνητρο στους ψηφοφόρους του να προσέλθουν στις κάλπες.
«Εμπλοκές» στις μεγάλες πόλεις


Παρά ταύτα, στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και ιδίως σε εκείνες όπου εμφανίζονται οι υποψήφιοι της «κίνησης των πέντε δημάρχων» (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ιωάννινα), αλλά και σε άλλες περιοχές (π.χ. Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά), οι διαδικασίες επιλογής προσώπων υπήρξαν τραυματικές και, επιπλέον, οι υποψήφιοι δεν εμφανίζουν προς το παρόν κάποια δυναμική διεκδίκησης των δήμων με αξιώσεις.
Ξεκινώντας από την Αθήνα, οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν ότι ο κ. Γαβρ. Σακελλαρίδης θα πρέπει να δώσει πολύ σκληρή μάχη για να εισέλθει στον β’ γύρο. Στην Κουμουνδούρου τείνουν έως και να αμφισβητήσουν τις μετρήσεις αυτές και ελπίζουν στη σταδιακή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, η οποία, όπως λένε, θα δώσει στον κ. Σακελλαρίδη το απαιτούμενο ποσοστό για τη διεκδίκηση της δημαρχίας τη δεύτερη Κυριακή. Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται και στο Λεκανοπέδιο εν γένει, όπου οι υποψήφιοι του κόμματος δεν παρουσιάζονται στην αρχή της προεκλογικής περιόδου με ιδιαίτερη δυναμική σε μεγάλους δήμους.
Στη Θεσσαλονίκη έχει παρατηρηθεί μεγάλη δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίου που να είναι διατεθειμένος να αντιπαρατεθεί μετωπικά με τον κ. Ι. Μπουτάρη. Μέχρι και αυτή την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφύγει να επιβεβαιώσει τη στήριξη στον επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης κ. Τρ. Μηταφίδη, ο οποίος πάντως αναμένεται να λάβει το χρίσμα την προσεχή Τετάρτη, κατά τη διαδικασία που έχει προγραμματιστεί στην τοπική κομματική οργάνωση. Η παρουσία, όμως, του κ. Στ. Καλαφάτη ως υποψηφίου της ΝΔ έχει προξενήσει μεγάλη ανησυχία στην Κουμουνδούρου, καθώς περιορίζει σημαντικά τις ελπίδες παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στον β’ γύρο –εφόσον υπάρξει τέτοια εξέλιξη της αναμέτρησης.
Στην Πάτρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010 είχε στηρίξει τον σημερινό δήμαρχο, κ. Ι. Δημαρά, έπειτα από πολλές αμφιταλαντεύσεις και διαδικασίες στις τοπικές οργανώσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά πάσα βεβαιότητα θα επικυρώσει την υποψηφιότητα του κ. Γ. Λάμπρου, ο οποίος φάνηκε να κερδίζει στο νήμα τον Χρ. Πατούχα, με μία μόλις ψήφο στην εσωτερική ψηφοφορία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και δεδομένης της υποψηφιότητας του βουλευτή Αχαΐας κ. Β. Χατζηλάμπρου, αλλά και των ποσοστών που καταγράφει το κόμμα από το 2012, η Πάτρα είναι μία από τις πόλεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» με αξιώσεις υποψήφιο δήμαρχο στον β’ γύρο.


Οι επιλογές
Κομματική περιχαράκωση και συνθήκες πόλωσης

Στα Ιωάννινα, μια περιοχή όπου το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο στην επικράτεια, η επιλογή οδηγήθηκε στο πρόσωπο του κ. Λάζ. Νάτση, ο οποίος αναδείχθηκε από την εσωκομματική διαδικασία. Οπως πάντως εκτιμούν στελέχη της περιοχής, η συγκεκριμένη επιλογή απέναντι στον σημερινό δήμαρχο κ. Φιλ. Φίλιο παρουσιάζει μια ιδιομορφία, καθώς συνιστά κλασικού τύπου κομματική περιχαράκωση, με περιορισμένες δυνατότητες συνεργασιών με άλλες δημοτικές παρατάξεις.
Στον Βόλο, απέναντι στον κ. Π. Σκοτεινιώτη και έπειτα από αρκετά επεισοδιακές διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ως υποψήφιο τον δικηγόρο κ. Μαργ. Πατσιαντά. Σύμφωνα με πηγές από την περιοχή, η δυναμική του είναι επίσης περιορισμένη με τα σημερινά δεδομένα, στα οποία περιλαμβάνεται και η υποψηφιότητα του πρώην νομάρχη, κ. Απ. Παπατόλια, ο οποίος έχει προσχωρήσει στη ΔΗΜΑΡ και εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του ΠαΣοΚ, από την οποία αντλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εξαιρετικά επεισοδιακό ήταν το σκηνικό στα Χανιά, μια πόλη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ισχύ και επιρροή, όμως ο υποψήφιός του για τη δημαρχία, καθηγητής κ. Γ. Σαρρής, αναδείχθηκε σε συνθήκες έντονης εσωτερικής πόλωσης και κερδίζοντας στην εσωτερική διαδικασία επιλογής τον κ. Αντ. Παπαδεράκη, αφότου έκλεισε το θέμα συνεργασίας με τον κ. Τ. Βάμβουκα. Και για τα Χανιά, τοπικά στελέχη εκτιμούν ότι με δυσκολία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στη δεύτερη Κυριακή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ