Οσοι παρακολουθούν το πολιτικό «πινγκ πονγκ» για την οριστική λύση του ελληνικού ζητήματος που εστιάζεται στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, τις δηλώσεις των Ευρωπαίων από τη γερμανίδα καγκελάριο ως τον τελευταίο γραφειοκράτη των Βρυξελλών, αντιλαμβάνεται πως, παρότι έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην επίλυση του προβλήματος, η δουλειά δεν πρόκειται να τελειώσει χωρίς οι Ευρωπαίοι να διασφαλίσουν τη συνέχεια στην αυστηρή εποπτεία της χώρας μας.
Το παιχνίδι αυτό θα συνεχιστεί και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές εξυπηρετώντας κάθε φορά τις ανάγκες των πολιτικών σχηματισμών όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κόσμος της οικονομίας όμως περιμένει καθαρές λύσεις και τις αποφάσεις εκείνες που μπορεί να μας οδηγήσουν το ταχύτερο στην έξοδο από το τούνελ. Περιμένει να ξαναδεί την Ελλάδα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης.
Και για να επιτευχθεί αυτό η λύση είναι μία. Εδώ που φθάσαμε μετά τις θυσίες και τα δάκρυα των φορολογουμένων τα δύο κόμματα εξουσίας, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν, εν όψει της κάλπης του Μαΐου, να εγγυηθούν πρώτα απ’ όλα τη σταθερότητα της οικονομίας. Ας αφήσουν τις υποσχέσεις. Μακριά από λαϊκισμούς και προεκλογικές κορόνες, αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να δεσμευθούν για την υιοθέτηση της αρχής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών με κάθε τρόπο, ακόμη κι αν απαιτηθεί αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.
Αυτή η δέσμευση, όπως πιστεύουν οι έλληνες διαπραγματευτές με τους ευρωπαίους εταίρους, μπορεί να ξεμπλοκάρει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, να ξεκλειδώσει όλες τις πόρτες για την επαναρρύθμιση του χρέους.
Αν συμβεί αυτό, από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι η τρόικα δεν θα έχει λόγο υπάρξης στην Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή εποπτεία θα αναληφθεί από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αυτό είναι αρκετό για όλους.
Ολα αυτά μπορεί να είναι ξεκάθαρα για τη Νέα Δημοκρατία και τον κυβερνητικό σχηματισμό, παραμένουν όμως ακόμη ομιχλώδη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν όμως επικρατήσει ο ρεαλισμός, τότε όλα μπορεί να γίνουν πιο εύκολα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον τόπο…
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ