Στην αποσαφήνιση ότι ενδεχόμενη περαιτέρω, «περιορισμένη», βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνει και νέα απομείωση του χρέους προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο CNBC.

Μιλώντας λίγο πριν από τη σύνοδο των G – 20 που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης και στις προκλήσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικά για την Ελλάδα τόνισε πως η όποια πρόσθετη, περιορισμένη, στήριξη προς τη χώρας δεν θα περιλαμβάνει ένα κούρεμα του χρέους .

«Εάν η Ελλάδα χρειασθεί περαιτέρω, περιορισμένη, οικονομική βοήθεια στα τέλη του τρέχοντος έτους, οπότε και λήγει το υφιστάμενο πακέτο βοήθειας , τότε είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό , υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τότε», σημείωσε προσθέτοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κούρεμα του επίσημου τομέα αντίστοιχο με το PSI. «Με τον ίδιο τρόπο που είχαμε ένα κούρεμα 53,5% στο χρέος που κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές ελληνικών ομολόγων, δεν θα υπάρξει ξανά ένα τέτοιο κούρεμα. Τότε είχαμε πει ότι είναι μια μοναδική περίπτωση και δεν θα επαναληφθεί», είπε.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως η νευρικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ως προς το εάν το ευρώ θα παραμείνει ένα σταθερό νόμισμα έχει ξεπεραστεί. «Έχουμε ξεπεράσει την ύφεση και συνολικά η ευρωζώνη έχει πλέον επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης , μέτρια αύξηση ομολογουμένως, αλλά αυτό είναι καλύτερο από την ύφεση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την . ανάγκη οι χώρες να συνεχίσουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων , συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία επικρίνεται για το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της .

Η Γερμανία είχε από το 2007 πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών άνω του 6% του ΑΕΠ της, που σημαίνει ότι οι εξαγωγές της είναι πολύ περισσότερες από ό, τι οι εισαγωγές της από τον υπόλοιπο κόσμο. « Είναι η έκφραση της οικονομικής μας απόδοσης», είπε για το θέμα ο Σόιμπλε στο CNBC.

Ακόμη, τόνισε ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά ξεκαθάρισε πως όλοι πρέπει πρώτα από όλα να κάνουν τη δική τους δουλειά. Προειδοποίησε δε ότι οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή .

«Έχουμε χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική ως εργαλείο για να κερδίσουμε κάποιο χρόνο. Αλλά αυτή τη φορά αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η επίλυση των προβλημάτων», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.