Το Κυπριακό και οι προοπτικές που διαμορφώνονται για την επίλυσή του, μετά την πρόσφατη συμφωνία στη Λευκωσία μεταξύ Αναστασιάδη-Έρογλου, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην Κύπρο, για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση».

Όπως αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων.

«Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την αξία που αποδίδει σε μία ισχυρή και αμοιβαίου σεβασμού διμερή σχέση με την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μέσω θετικής εμπλοκής» αναφέρεται στη δήλωση.

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν στη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών «για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρουσίας τρομοκρατών στη Συρία και στο κοινό συμφέρον για τη συνέχιση των προσπαθειών για προώθηση μίας πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση».

Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας «συζήτησαν τη σημασία να ενθαρρυνθεί η Βαγδάτη και το Ερμπίλ να βρουν κοινό έδαφος σε θέματα ενέργειας και να υποστηρίξουν τη συμφωνία που θα επιτύχουν».

Ακολούθως, υπογραμμίζεται ότι «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν για τη σημασία να ολοκληρωθεί ταχέως η συμφωνία εξομάλυνσης (των σχέσεων) με το Ισραήλ».

Τέλος, αναφορά γίνεται και στην οικονομία, με την επισήμανση ότι οι δυο ηγέτες «συζήτησαν την ανάγκη για σθεναρή, βιώσιμη και ισοζυγισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και ο πρόεδρος σημείωσε τη σημασία των χρηστών πολιτικών που είναι ριζωμένες στον κανόνα του δικαίου για τον καθησυχασμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, την υπόθαλψη ενός προβλεπτού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενδυνάμωση διμερών σχέσεων και το όφελος για το μέλλον της Τουρκίας».