Ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία είχε χαρακτηρίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος τη συμφωνία για εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και στους διαδηλωτές η οποία όμως κατέρρευσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα άλλους 17 νεκρούς το πρωί της Πέμπτης. Εν αναμονή της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπό την ύπατη εκπρόσωπο Κάθριν Άστον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ευρισκόμενος στα Σκόπια, ότι «η καταδίκη της βίας είναι απόλυτη» και ότι απαιτείται η δημιουργία μίας «συναινετικής, συνθετικής κυβέρνησης» η οποία να διασφαλίσει την αποκατάσταση και διατήρηση της τάξης καθώς και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που αργότερα σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν στην ουκρανική κρίση τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη διεθνή κοινότητα θα γίνουν αντιληπτά τόσο από την κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς όσο και από την αντιπολίτευση – κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται πολύ πιθανό.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, τα Συμπεράσματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι αρκετά μετριοπαθή, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας. Εκ πρώτης όψεως, ο σκοπός είναι να διευκολυνθεί η προσέγγιση με όλες τις πλευρές και για τον λόγο αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει αναφορά στην επιβολή κυρώσεων (sanctions), αλλά μόνο στη λήψη μέτρων (measures) εναντίον ορισμένων προσώπων που έχουν εμπλακεί στα βίαια γεγονότα των τελευταίων ωρών και ημερών. Αυτό θα αφορούσε την άρση βίζας προς συγκεκριμένα πρόσωπα, όχι όμως και εναντίον του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς ώστε να μην καταρρεύσουν και οι γέφυρες επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Η Αθήνα, όπως και άλλες χώρες, π.χ Ισπανία, εμφανίζονται σκεπτικές στο ενδεχόμενο κυρώσεων ακριβώς για τον λόγο αυτό..

Είναι σαφές, εκτιμούσαν πηγές με γνώση της κατάστασης, ότι η ΕΕ είχε μάλλον καθησυχαστεί το προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα επαναληφθούν βίαια επεισόδια και μόλις αυτά ξέσπασαν πάλι με τραγικό αποτέλεσμα τους 25 νεκρούς να πιαστεί εξαπίνης. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές γραμμές και θέσεις στους κόλπους των «28», με άλλες χώρες να επιθυμούν μία πιο χαλαρή στάση της ΕΕ και άλλες πιο σκληρή ώστε να σταλεί μήνυμα στη Μόσχα ότι η Ουκρανία αποτελεί χώρα υψίστης γεωπολιτικής σημασίας για την Ευρώπη.

Αν και από διάφορες πλευρές η κριτική περί σπασμωδικών κινήσεων και αναποφασιστικότητας στρέφεται εναντίον των κοινοτικών θεσμών των Βρυξελλών, ιδιαίτερα κατά της Κάθριν Άστον, είναι η διάσπαση των κρατών – μελών που δυσχεραίνει την κατάληξη σε μία σαφή ενιαία θέση. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας της Γαλλίας και της Πολωνίας, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ, Λοράν Φαμπιούς και Ράντοσλαβ Σικόρσκι αντιστοίχως, να μεταβούν στο Κίεβο με δική τους πρωτοβουλία;

Την ίδια στιγμή που ορισμένες χώρες επιδιώκουν να διατηρούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα, ορισμένες άλλες όπως η Σουηδία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Σλοβακία, μέλη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, επιμένουν ότι το Κίεβο πρέπει να έλθει πιο κοντά στις Βρυξέλλες. Αυτό ενισχύει τη διάσταση απόψεων και τη διαμόρφωση κοινής θέσης. Σε αυτό το σημείο, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι ο ρόλος του Βερολίνου αναδεικνύεται σε κομβικό παίκτη, αν και εμφανίζεται αναποφάσιστο για το τι μέλλει γενέσθαι. Στη Μπούντεσταγκ υπάρχουν πάντως φωνές που ζητούν να συμπεριληφθεί στη λίστα των κυρώσεων και ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς.