Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είχε προσφερθεί να γίνει ανεπίσημος σύμβουλος του Ρούπερτ Μέρντοκ στη διάρκεια του σκανδάλου για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που πραγματοποιούσε η αυτοκρατορία του των μέσων ενημέρωσης, προτείνοντας στην εταιρεία να ακολουθήσει τα βήματα που είχε ακολουθήσει και ο ίδιος για να αντιμετωπίσει το θυμό της κοινής γνώμης για τον πόλεμο στο Ιράκ, σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα που διαβάστηκε σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Η Ρεμπέκα Μπρουκς, η πρώην επικεφαλής των βρετανικών εφημερίδων του Μέρντοκ, έγραψε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο γιο του Μέρντοκ, τον Τζέιμς, αναφέροντάς του λεπτομερώς τη συμβουλή που της είχε δώσει ο Μπλερ στη διάρκεια ενός ωριαίου τηλεφωνήματος τον Ιούλιο του 2011, κατά την κορύφωση του σκανδάλου με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που έκανε η ταμπλόιντ News of the World του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης.

«(Ο Μπλερ) είναι διαθέσιμος σε σένα, τον KRM και εμένα ως ανεπίσημος σύμβουλος, αλλά (αυτό) πρέπει να μείνει μεταξύ μας» αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα της Μπρουκς προς τον Τζέιμς Μέρντοκ, που την εποχή εκείνη διηύθυνε τις επιχειρήσεις του ομίλου News Corp. στη Βρετανία.

Ο Μπλερ πρότεινε, επίσης, να σχηματιστεί μια ανεξάρτητη μονάδα με εξωτερικούς δικηγόρους για να ερευνήσουν την Μπρουκς και άλλους πριν συντάξουν μια έκθεση «στο στυλ της έκθεσης Χάτον» –μια αναφορά στην έρευνα ενός δικαστή η οποία απάλλαξε την κυβέρνηση του Μπλερ από την κατηγορία πως παραπλάνησε την κοινή γνώμη με τους λόγους που είχε προβάλει για την εισβολή του 2003 στο Ιράκ.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα δείχνει πόσο στενές σχέσεις είχαν η Μπρουκς και ο Ρούπερτ Μέρντοκ με τη βρετανική ελίτ, μια σχέση που οι επικριτές λένε πως του επέτρεπε να χρησιμοποιεί τις ισχυρές βρετανικές εφημερίδες του για να επηρεάζει πολιτικούς προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων του.

Στο e-mail η Μπρουκς λέει πως ο Μπλερ πρότεινε στην εταιρεία να διορίσει μια εσωτερική ομάδα που να περιλαμβάνει «έναν σπουδαίο και ωραίο τύπο» και «ελεγκτές των γεγονότων».

«Βάλε τους να ερευνήσουν εμένα και άλλους και να εκδώσουν μια έκθεση στο στυλ της έκθεσης Χάτον» έγραψε η Μπρουκς. «Δημοσίευσε το πρώτο μέρος της έκθεσης την ίδια στιγμή που η αστυνομία θα κλείνει την έρευνα και θα σε αθωώνει και αποδέξου ελλείψεις και νέες λύσεις και διαδικασίες» πρόσθεσε.

«Θα περάσει. Κουράγιο.»

Το περιεχόμενο του e-mail αναγνώσθηκε στο κακουργιοδικείο όπου η Μπρουκς και έξι άλλοι δικάζονται για τις υποκλοπές και άλλα αδικήματα τα οποία εκείνη αρνείται.

Η Μπρουκς παραιτήθηκε από τη θέση της λίγες ημέρες μετά το e-mail.