Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Στρατού αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) κατά τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά.

Ο έως σήμερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του και του απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΣ.

Τη θέση του καταλαμβάνει ο έως σήμερα διοικητής Α’ Στρατιάς, ο αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς.

Παράλληλα, προς κάλυψη της κενής θέσης, το ΚΥΣΕΑ τοποθέτησε ως διοικητή Α’ Στρατιάς τον έως σήμερα Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη.

Στη θέση τους παραμένουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς.

Στο Λιμενικό έφυγαν τρεις

Αλλαγή φρουράς είχαμε και στο Λιμενικό Σώμα όπου τον αντιναύαρχο Δημήτρη Μπαντιά αντικατέστησε ο μέχρι πρότινος Γενικός Επιθεωρητής Λιμενικού υποναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος. Αποστρατεύτηκαν έτσι ο α’ υπαρχηγός αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Κουνουγέρης και ο β’ υπαρχηγός αντιναύαρχος Δημήτριος Τσιαδής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση για την αλλαγή αυτή έπαιξε σημαίνοντα ρόλο το γεγονός ότι ο κ. Αθανασόπουλος ήταν αυττός που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού της αναδιάρθρωσης του Λιμενικού Σώματος και πλέον θα κληθεί να αναλάβει να διοικήσει το «καλλικρατικό» Σώμα.

Παράλληλα, πηγές από την Ακτή Βασιλειάδη ανέφεραν ότι ως τον ερχόμενο Μάρτιο στις τακτικές κρίσεις θα έχει «μπει στο κλίμα», ενώ αρνούνταν κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό «αποπομπή» για τον τέως αρχηγό κ. Μπαντιά με αφορμή την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι.

Η παράδοση – παραλαβή των νέων καθηκόντων του αρχηγού του Λιμενικού θα γίνει τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.

Ο νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής γεννήθηκε στα Τσίπιανα Ηλείας στις 10.3.1960 και είναι πατέρας δύο κοριτσιών.

Πτυχιούχος της Παντείου ΑΣΠΕ, το 1984 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1985 ορκίστηκε Σημαιοφόρος ΛΣ.

Έχει περάσει από διάφορα πόστα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και χειρίστηκε θέματα προσέλκυσης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στη χώρα, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών πλοίων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και των συναφών με τη ναυτιλία δραστηριοτήτων.

Διετέλεσε επί σειρά ετών προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μητρώου Ναυτικών Εταιρειών και είχε ενεργό ρόλο στην θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου εταιρειών εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής.

Το διάστημα 1992-1994 υπηρέτησε ως λιμενάρχης στη Λευκάδα, το 2006-2008 ναυτιλιακός ακόλουθος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και το 2008-2010 κεντρικός λιμενάρχης στην Πάτρα.

Ως αρχιπλοίαρχος ΛΣ το 2010 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Ασφάλειας του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και το 2011 προϊσταμένου του Κλάδου Ασφάλειας. Στη διάρκεια της θητείας του στις θέσεις αυτές εργάστηκε στην κατεύθυνση ενίσχυσης της διακλαδικής συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Λιμενικού στον τομέα καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών, δίωξης λαθρεμπορίου και εξάρθρωσης οργανωμένων δικτύων διακίνησης αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 2011 προήχθη στον βαθμό του υποναυάρχου και τον Φεβρουάριο 2012 επιπρόσθετα με τα καθήκοντα του προϊσταμένου Κλάδου Ασφάλειας, ανέλαβε καθήκοντα Επιθεωρητού Βορείου Αιγαίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.