Λύση σε ένα σημαντικό θέμα που έχει προκύψει και αφορά χιλιάδες φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του και αφορά την υποβολή και εκκαθάριση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε οδηγίες προς πρατηριούχους αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος εισροών-εκροών. Ειδικότερα, οι εγκαταστάτες – υλοποιητές λογισμικού θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει τις διεπαφές ασφαλούς αποστολής στοιχείων εισροών-εκροών από τα πρατήρια υγρών καυσίμων προς τη ΓΓΠΣ μέχρι 3/3/2014.

Έως την ίδια ημερομηνία θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων να καταχωρήσουν και οριστικοποιήσουν τα δεδομένα του πρατηρίου τους στο μητρώο που τηρείται στη ΓΓΠΣ.

Μετά τις 3 Μαρτίου 2014 θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο της ΓΓΠΣ:

– Οι κατασκευαστές λογισμικού / εγκαταστάτες που συμμορφώνονται μέχρι εκείνη την ημερομηνία με τη διαδικασία αποστολής στοιχείων προς τη ΓΓΠΣ,

– Οι πρατηριούχοι που οριστικοποίησαν τα δεδομένα στο μητρώο τους στη ΓΓΠΣ.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η ορθότητα των στοιχείων που αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ αποτελεί ρητή υποχρέωση από το νόμο και θα πρέπει να εξασφαλίζεται στα συστήματα που εγκαθίστανται στα πρατήρια με βάση την υπεύθυνη δήλωση (Ν.1599) του εγκαταστάτη όπως έχει αποσταλεί στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Μεταφορών για τροποποίηση της άδειας.

Οσον αφορά στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο, για την αποδοχή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου 2011, 2012 και 2013, η οποία υποβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, και την έκδοση πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό, καθώς και σε όλες τις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΑΠ έτους 2010 αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., στην οποία έχει εκκαθαριστεί η αρχική δήλωση ΦΑΠ του οικείου έτους.

Για την αποδοχή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΑΠ, που υποβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 από κληρονόμους φυσικού προσώπου, και την έκδοση πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., στην οποία έχει εκκαθαριστεί η αρχική δήλωση ΦΑΠ του οικείου έτους

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ΦΑΠ φυσικών προσώπων υποβάλλονται μέχρι την έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης.

Για την αποδοχή ή μη της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΑΠ πραγματοποιείται έλεγχος γραφείου, για τη διενέργεια του οποίου δεν απαιτείται έκδοση εντολής ελέγχου. Στην περίπτωση αποδοχής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΑΠ εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, με την οποία κοινοποιείται ταυτόχρονα και η οικεία έκθεση ελέγχου.

Ειδικότερα οι πράξεις και οι συνημμένες σε αυτές εκθέσεις ελέγχου που εκδίδονται από το όργανο, που ορίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, επιδίδονται, μετά την αποδοχή ή απόρριψη τους, στο φορολογούμενο με συστημένη επιστολή.

Οι λοιπές πράξεις και εκθέσεις ελέγχου αναρτώνται, ανά φυσικό πρόσωπο, στο λογαριασμό του στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.gsis.gr), με ταυτόχρονη ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από αυτό διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για την αποδοχή ή απόρριψη εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων ΦΑΠ, που έχουν υποβληθεί χειρόγραφα από φυσικό πρόσωπο μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013, ακολουθείται ανάλογα, από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., η περιγραφόμενη στην παρούσα διαδικασία.