Στη Βιέννη επανέρχονται το Ιράν και οι Έξι για να συνεχίσουν τις συνομιλίες με απώτερο στόχο μία μακροπρόθεσμης βάσης συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών κάθισαν στο τραπέζι το μεσημέρι της Τρίτης. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στη βάση της υφιστάμενης ενδιάμεσης συμφωνίας, αλλά τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν τις όποιες προσδοκίες για γρήγορη πρόοδο τονίζοντας πως η συνολική διαδικασία είναι «εξίσου πιθανό να πετύχει όσο και να αποτύχει».

Οι συναντήσεις που ξεκίνησαν την Τρίτη στη Βιέννη, έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), θα είναι οι πρώτες σε σειρά επαφών των δύο πλευρών τους επόμενους μήνες. Στόχος είναι πάντως να μην ξεπεραστεί το όριο των έξι μηνών για μόνιμη συμφωνία, που είχε τεθεί στην πρώτη προσέγγιση της 24ης Νοεμβρίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters επαναλαμβάναν, εν όψει των νέων συναντήσεων, την φράση του Μπαράκ Ομπάμα πως «είναι εξίσου πιθανό να πετύχουν όσο και να αποτύχουν» οι συνομιλίες.

Τη Δευτέρα, τις προσδοκίες για άμεση, θεαματική πρόοδο έριξε (τουλάχιστον) και η ιρανική πλευρά, διά στόματος του αγιατολάχ Χαμενεΐ. «Δεν είμαι αισιόδοξος για τις συνομιλίες, αν και δεν είμαι ούτε αντίθετος» είπε ο ιρανός ανώτατος ηγέτης.