Tη βούληση της κυβέρνησης για τη στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζιδάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου και επιβεβαίωσε πως μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο περιβάλλοντος θα ανακοινώσει μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, τόσο για το ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και για το φυσικό αέριο.

«Θέλουμε ισχυρή βιομηχανία γιατί χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι», τόνισε ο κ. Χατζιδάκης.
Επίσης, ο υπουργός ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε με στόχο τη χάραξη εθνικής βιομηχανικής πολιτικής. Στη διυπουργική θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργος Περιβάλλοντος, ο υπουργός Ανάπτυξης και ο υπουργός Απασχόλησης.

Εδικότερα, για τον κλάδο αλουμινίου, ο κ. Χατζιδάκης ανέφερε πως εξετάζεται η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» ενώ συνεχίζεται προσπάθεια για την εξεύρεση ακόμη περισσότερων πόρων από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα φορολογικά κίνητρα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα αδιάθετα ποσά του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου κ. Ελευθέριος Ταφρόγλου ανέφερε πως ο κλάδος αλουμινίου αποτελείται από 7.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, απασχολεί 30.000 άτομα και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος με 910 εκατ. ευρώ αξία εξαγωγών με στοιχεία 9μηνου 2013.

Στα πλεονεκτήματα του κλάδου είναι η καθετοποίηση των εργασιών του (βωξίτης, αλουμίνα, πρωτόχυτο και δευτερόχυτο αλουμίνιο) και το ποιοτικό τελικό προϊόν που τροφοδοτεί εκατοντάδες επιχειρήσεις στο εξωτερικό σε βιομηχανικές εφαρμογές, στη συσκευασία, στη ναυπηγική βιομηχανία αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία.
«Ελληνικό προφιλ αλουμινίου χρησιμοποιεί η BMW στα αυτοκίνητά της, ενώ τα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη είναι φτιαγμένα από ελληνικά προίόντα αλουμινίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ταφρόγλου.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ταφρόγλου επεσήμανε πως οι ελληνικές εταιρείες πληρώνουν 40% ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα από το μέσο όρο που πληρώνουν οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους και κατά 50% ακριβότερο φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον κ. Ταφρόγλου, η πτώση της ζήτησης για τον κλάδο διέλασης κατά 70% το 2013 σε σχέση με το 2007, η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας και οι παράνομες εισαγωγές σε συνδυασμό με το ακριβό κόστος ενέργειας απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου και ζήτησε τη λήψη μέτρων. «Πως θα έρθει η ανάπτυξη αν δεν παράγουμε»; αναρωτήθηκε ο κ. Ταφρόγλου, κλείνοντας την ομιλία του.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλουμινίου κ. Γκέρντ Γκότζ, ο οποίος επεσήμανε πως πρόβλημα ανταγωνιστικότητας αντιμετωπίζει γενικότερα η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου αφού έχουν κλείσει τα τελευταία πέντε χρόνια 11 εργοστάσια και έχουν χαθεί 40.000 θέσεις εργασίας.
«Ενώ υπάρχει αύξηση της ζήτησης για το προϊόν, την καρπούνται βιομηχανίες τρίτων χωρών, καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή αλλοιώνει την ανταγωνιστικότητα μιας και οι βιομηχανίες πληρώνουν υψηλά κόστη ρύπων και τέλη για τη στήριξη των ΑΠΕ», τόνισε ο κ. Γκότζ.

Τελευταίος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Μπερνάρ Μπουρκουί σύμβουλος παραγωγής για προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος έδωσε την έξωθεν καλή μαρτυρία για το ελληνικό αλουμίνιο.