Αποτελεί την παραδοξότητα των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών. Οταν οι άλλες έκλειναν, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων συνέστησε την εταιρεία Κρητικές Συμμετοχές ΑΕΕΣ με σκοπό τη διάσωση και την εξυγίανση παραδοσιακών βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κρήτης!
Πρώτο της απόκτημα ήταν η ποτοποιία φρέσκων χυμών ΒΙΟΧΥΜ τον περασμένο Απρίλιο. Η εταιρεία ανήκε στους τοπικούς συνεταιρισμούς, αλλά οι μετοχές της είχαν ενεχυριαστεί από την Αγροτική Τράπεζα. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων απέκτησε το ποσοστό της ΒΙΟΧΥΜ από την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία είχαν περάσει τα δάνεια της Αγροτικής και συμμετέχοντας σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ έγινε ο βασικός μέτοχός της με 80%. Υλοποιήθηκαν επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σύντομα η εταιρεία μεταφέρεται σε νέες σύγχρονες μισθωμένες εγκαταστάσεις με αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα.
Επεξεργασία ελιάς


Οπως εξηγεί στο Helios Plus o πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχάλης Μαρακάκης, «η ανάπτυξη της ΒΙΟΧΥΜ (αναμένει τζίρο 10 εκατ. ευρώ) βοηθά σημαντικά και την αγροτική οικονομία της περιοχής αφού απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες πρώτων υλών εσπεριδοειδών». Ηδη στην εταιρεία εργάζονται 22 άτομα.

Δεύτερο απόκτημα, η ιστορική επιχείρηση Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Ανατολή (ΑΒΕΑ), με έτος ίδρυσης το… 1889.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην επεξεργασία όλων των προϊόντων ελιάς και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων μέσω του venture capital Κρητικές Συμμετοχές κάλυψε αύξηση κεφαλαίου 1,7 εκατ. ευρώ και απέκτησε το 51% της ΑΒΕΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη, στόχος της τράπεζας είναι η ισχυροποίηση της ΑΒΕΑ και στους τρεις τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, το λάδι, το σαπούνι και τον πυρήνα, γεγονός που θα αυξήσει την απορρόφηση ποσοτήτων πρώτων υλών ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν και την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

«Στα Χανιά παράγονται 32.000 τόνοι ελαιολάδου και πωλούνται χύμα στην Ιταλία. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα κάνουμε εμείς την τυποποίηση δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Η δραστηριότητα της σαπωνοποιίας θα βοηθηθεί από τον τουρισμό του νησιού, ενώ η μοναδική δραστηριότητα της ΑΒΕΑ που είναι κερδοφόρα, η επεξεργασία του ελαιοπυρήνα για παραγωγή ακατέργαστου πυρηνελαίου και διαχωρισμό του πυρηνόξυλου για παραγωγή ζωοτροφών, θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο»
επισημαίνει ο κ. Μαρακάκης. Σήμερα στην ΑΒΕΑ απασχολούνται 33 εργαζόμενοι.
Σύντομα η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θα ανακοινώσει την απόκτηση του 50% της εταιρείας παραγωγής ζύμης Αφοί Χιωτάκη. Η τράπεζα επένδυσε στην υγιή επιχείρηση 1 εκατ. ευρώ και έχει εξασφαλίσει επιδοτήσεις για προγραμματισμένες επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ.
Στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτικού βραχίονα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων περιλαμβάνεται επίσης το 30% εργοστασίου αφαλάτωσης στην Πάφο της Κύπρου και το 50% αιολικού πάρκου 3,5 MW στην Κρήτη, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή 7 MW στην Ξάνθη.
Επιχειρηματικό πάρκο


Επίσης, στο πλαίσιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, η τράπεζα στοχεύει στην ανάπτυξη ιδιωτικών κατοικιών και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων δρομολογείται η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου σε έκταση 600 στρεμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων δεν χρειάστηκε ανακεφαλαιοποίηση αφού την περίοδο της κρίσης 2010-2013 έχει αυξήσει από τις τραπεζικές δραστηριότητές της τα ίδια της κεφάλαια κατά 50 εκατ. ευρώ. Διαθέτει ενεργητικό 580 εκατ. ευρώ, 450 εκατ. ευρώ καταθέσεις και 420 εκατ. ευρώ δάνεια.
Λειτουργεί 26 καταστήματα στην Κρήτη και τρία στην Αθήνα, ενώ έχει υποβάλει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία άλλων τεσσάρων καταστημάτων στην Αττική.
Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 18 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus