Περισσότεροι από 450 Ινδοί μετανάστες που εργάζονταν στο Κατάρ σκοτώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ινδική πρεσβεία. Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους στις κατασκευές που σχετίζονται με τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Τα στοιχεία παρέχονται από την ινδική πρεσβεία στο Κατάρ, βάσει του ινδικού νόμου για το δικαίωμα στην πληροφόρηση, και γίνεται λεπτομερής αριθμητική αναφορά για τους θανάτους εργαζομένων, οι οποίοι επήλθαν το 2012 και τους πρώτους 11 μήνες του 2013.

Κατά μέσο όρο, 20 μετανάστες έχαναν τη ζωή τους κάθε μήνα, με χειρότερο τον Αύγουστο του 2013, όταν ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 27. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους στα έργα 218 εργάτες το 2012 και άλλοι 218 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2013.

Πάντως, οι συνθήκες θανάτου δεν αναφέρονται και η πρεσβεία δεν δίνει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες της ινδικής κυβέρνησης με την αντίστοιχη του Κατάρ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, Τέο Τσβάντσιγκερ, παραδέχθηκε προ ημερών ότι οι συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών στις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται για το Μουντιάλ είναι «απαράδεκτες και φρικτές», αλλά, δεδομένης της κατάστασης, δεν είναι εφικτό να αφαιρεθεί η διοργάνωση από το Κατάρ.

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» δημοσίευσε μια έρευνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην οποία κατήγγειλε ότι 44 εργάτες έχασαν τη ζωή τους μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου σε μια τοποθεσία του Κατάρ, κάτι που οι αρχές της χώρας αρνήθηκαν. Επιπλέον, έγραψε ότι 400 μετανάστες από το Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους σε εργοτάξια στο Κατάρ, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη χρονική διάρκεια που σημειώθηκαν οι θάνατοι.

Ο αριθμός των Ινδών μεταναστών στο Κατάρ δεν είναι γνωστός με ακρίβεια, αλλά εκτιμάται ότι στα τέλη του 2012 ανερχόταν στους 500.000.