Τη σταδιακή διαμόρφωση ενός καινούργιου περιβάλλοντος στη «νέα οικονομία» της χώρας διαπιστώνει η Eurobank και το Corallia, με αφορμή την εκκίνηση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «εκκόλαψης» επιχειρήσεων EGG.
Όπως υπογράμμισαν τη Δευτέρα οι υπεύθυνοι του προγράμματος, μετά την ίδρυση του EGG έχει ακολουθήσει η δημιουργία πολλών συνεργατικών χώρων, θερμοκοιτίδων και προγραμμάτων επιτάχυνσης επιχειρήσεων, έχουν διεξαχθεί δεκάδες βραβεύσεις και διαγωνισμοί για καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ έχουν έγκατασταθεί στην Ελλάδα φορείς με παγκόσμια φήμη στην προώθηση της επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, καταγράφεται μία αλλαγή στο επενδυτικό περιβάλλον καθώς έχουν επενδυθεί κάμποσα εκατομμύρια ευρώ σε 32 εταιρείες, η δραστηριότητα των Jeremie Funds έχει πυκνώσει, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί επιτυχημένες αποεπενδύσεις μέσα από εξαγορές, όπως παρατήρησε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Eurobank κυρία ΛύδαΜοδιάνο-Λεών.
Επίσης, παρατηρείται άνθηση νέων ιδεών σε όλο το φάσμα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), όπως οι κινητές εφαρμογές, οι ημι-αγωγοί, οι επικοινωνίες μεταξύ μηχανών, το ψυχαγωγικό λογισμικό και το ψηφιακό περιεχόμενο, η ενέργεια, ο τουρισμός κτλ., ενώ καταγράφεται και μεγαλύτερη προθυμία από παραδοσιακούς «παίκτες», όπως η αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί φορείς για εμπλοκή στη νέα επιχειρηματικότητα.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν το ίδιο το EGG. Οι 21 ομάδες που φιλοξενήθηκαν στο πρόγραμμα (συναφείς με 10 κλάδους της οικονομίας) ολοκληρώνουν την εκκόλαψή τους έχοντας αποκτήσει εταιρική παρουσία, έτοιμο προϊόν και αρκετή εμπειρία προκειμένου να βγουν στην αγορά.
Ήδη 10 εξ αυτών έχουν αναπτύξει συνέργειες μεταξύ τους, εννέα έχουν αυξήσει τον αριθμό των συνεργατών τους και αναπτύξει πρωτότυπα προϊόντα, έξι διαθέτουν πελατολόγιο και δύο έχουν κατοχυρώσει πατέντες. Μάλιστα, οκτώ από τις 21 έχουν συγκεντρώσει πόρους από διάφορες πηγές, όπως το ΕΣΠΑ, ιδιώτες επενδυτές, χρηματικά βραβεία κτλ.
Ταχύρρυθμα για «επιχειρηματικούς αγγέλους»
Οι επιτελείς του προγράμματος υπεραμύνθηκαν τον χαρακτήρα του EGG, σημειώνοντας ότι δεν θεωρούν σωστό να χορηγεί επιδοτήσεις ή να εμπλακεί σε αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς θα έμπλεκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών (Venture Capital) αποσύρονται σιγά-σιγά από τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και το βάρος της επένδυσης σε αυτές φαίνεται ότι θα πέσει στους λεγόμενους «επιχειρηματικούς αγγέλους» (angel investors).
Σύμφωνα με τον διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας του Corallia κ. Νίκο Βογιατζή, αυτές οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο είναι εκτός των ραντάρ των ελληνικών venture capital. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα εκπαίδευσης για angel investors, που ενδιαφέρονται να βάλουν χρήματα σε startups.
Σύμφωνα με τον διευθυντή στρατηγικής του Corallia κ.Χόρχε Σάντσες, μελέτες δείχνουν ότι οι εταιρείες που βρίσκονται σε συνεργατικούς χώρους μπορούν να γίνουν ως και οκτώ φορές πιο καινοτόμες, αλλά και ότι η εκκίνησή τους μπορεί να είναι καταστροφική αν γίνει σε ένα υπερπροστατευμένο περιβάλλον.
Πάντως, σύμφωνα με τον σύμβουλο ψηφιακής καινοτομίας κ. Βασίλη Τραπεζάνογλου, το πρόγραμμα EGG επιδιώκει την επικοινωνία και με άλλους συνεργατικούς χώρους ή εκκολαπτήρια επιχειρήσεων, με στόχο έναν καλύτερο συντονισμό.
Ερωτηθείσα από την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» για το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος εκτός Αθηνών, σε συνέχεια αντίστοιχης περυσινής τοποθέτησης, η κυρία Μοδιάνο-Λεών παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση σε αυτό το ζήτημα.
Η ομάδα του EGG έχει κάνει συζητήσεις τόσο με τον δήμο της Θεσσαλονίκης όσο και με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της πόλης, με στόχο να βρεθεί ένα πρότυπο συνεργασίας για ένα αντίστοιχο εγχείρημα.
Ωστόσο το EGG δίνει βάση στη φυσική παρουσία των παραγόντων που το υποστηρίζουν, η οποία δεν είναι εύκολο να γίνεται εκτός Αθηνών. Πάντως, όπως τονίστηκε, μπορεί να υπάρξει ένα αυτόνομος κύκλος εκτός Αττικής.
Τεράστιο χάσμα μεταξύ έρευνας και οικονομίας
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, σε παρέμβασή του, ο διάσημος καθηγητής Αστροφυσικής κ. Σταμάτης Κριμιζής, αναφερόμενος στην εμπειρία του από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), τόνισε ότι υπάρχει στη χώρα μας τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην επιστημονική και στην τεχνολογική κοινότητα -ιδιαίτερα στα ΑΕΙ- και στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις.
Όπως είπε, η ιδέα ότι η γνώση δεν πρέπει να γίνει επιχειρηματική πρόταση, προκειμένου να παραμείνει «αγνή», είναι μία «άποψη μοναδική στον κόσμο, απομεινάρι από την περίοδο που είχαμε ιδεολογικές αγκυλώσεις», όπως παρατήρησε.

«Στον υπόλοιπο κόσμο αυτή η νοοτροπία έχει ριχθεί στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας, αλλά δυστυχώς έχει πάρα πολλούς οπαδούς στη χώρα μας και ειδικά στα ΑΕΙ» είπε ο κ. Κριμιζής.
Όπως τόνισε ο κορυφαίος επιστήμονας, τα τελευταία τρία χρόνια το ΕΣΕΤ προσπάθησε να προωθήσει την αριστεία, την αξιοκρατία και την επιστημονική δεοντολογία, ενώ τόνισε τη σημασία της σχεδίασης ενός στρατηγικού πλαισίου για την έρευνα και την ανάπτυξη, που να βασίζεται στην καινοτομία.
«Δίχως επιχειρήσεις και δίχως εσάς τους νέους τίποτε δεν πρόκειται να προχωρήσει» είπε. «Η νέα γενιά έχει ιδιαίτερα δύσκολο φορτίο να μεταφέρει. Κληρονομήσατε ένα χρεοκοπημένο σύστημα, όπου η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια και η ανηθικότητα κυριαρχούν. Αυτά πρέπει να τα μετατρέψετε σε αξιοκρατία, διαφάνεια και ήθος. Ο Κένεντι είχε πει ότι το μέλλον δεν είναι προορισμός, αλλά επίτευξη. Κι εσείς είστε η γενιά που θα το επιτύχει» κατέληξε.
Παρέμβαση μέσω βίντεο έκανε και ο ελληνικής καταγωγής (από το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας) αμερικανός επενδυτής κ. Τζωρτζ Ζαχάρι, από την επενδυτική εταιρεία Charles River Ventures.
Όπως είπε, η ανατροπή στην οικονομία δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση ή την ΕΕ, αλλά από τους νέους που θα αποφασίσουν να επιχειρήσουν εμπνευσμένοι από γενναία οράματα και από ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.