Ολόκληρο το νέο νομοθέτημα ποινικής δικονομίας που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, το οποίο εισάγει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, αποκαλύπτει η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος».
Μεταξύ των διατάξεων που προωθούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθιερώνεται η δυνατότητα ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης κατηγορούμενων για παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδικήματα του Ν.4022/2011 για την κρατική διαφθορά, αλλά και τα εγκλήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης κατά του δημοσίου και των ΟΤΑ με βάση τον Ν.1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι αν ο κατηγορούμενος επιστρέψει όλα τα χρήματα πριν από την απολογία του στον ανακριτή, η ποινή των ισοβίων μπορεί να μετατραπεί σε τριετή φυλάκιση, ενώ όταν η επιστροφή γίνεται μέχρι την πρώτη δίκη, η ποινή ανεβαίνει στα επτά χρόνια και μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη αυξάνεται στα δέκα χρόνια.
Πάντως, από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιρούνται υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, περιφερειάρχες και άλλοι.
Ακόμη, για πρώτη φορά καθιερώνεται ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής (plea bargaining) για πλημμελήματα και κακουργήματα που επισύρουν ποινές έως 10 χρόνια κάθειρξη.
Επίσης, παρακάμπτεται η δίκη και ο εισαγγελέας μπορεί να έρθει σε απευθείας συνδιαλλαγή με τον κατηγορούμενα με σκοπό βέβαια την μείωση της ποινής, αφού ο εμπλεκόμενος αποκαλύψει στοιχεία που θα βοηθήσουν την ανάκριση ή επιστρέψει χρήματα.
Της επιτροπής που συνέταξε τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας προϊστατο ο καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Λάμπρος Μαργαρίτης.
Ολόκληρο το σχέδιο νόμου εδώ.