Την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και ορισμένα ΜΜΕ, που «έχουν αναλάβει χρέη αναπληρωτών εκπροσώπων τύπου της κυβέρνησης», κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογική πολιτική υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα της βάρβαρης φορολογικής πολιτικής, που την ίδια στιγμή παρέχει ασυλία σε πλούσιους φοροφυγάδες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεικτικά αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα της φορολογικής πολιτικής και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων :

1. Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων, μικρομεσαίων και γενικά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και περιουσιών είναι πρόκληση, την ίδια στιγμή που οι φοροφυγάδες απολαμβάνουν της ασυλίας τους και αναμένουν την «περαίωση» των ποινικών ευθυνών τους, με επιστροφή κλοπιμαίων στο δημόσιο.

2. Τα τραγελαφικά που συμβαίνουν με την αναμενόμενη εγκύκλιο για την παρακράτηση φόρου δεν αναδεικνύουν μόνο την ανικανότητα, την προχειρότητα και τα αδιέξοδα νομοθεσίας που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2013 και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί. Αναδεικνύουν την απουσία προγραμματισμού και σοβαρότητας σε κρίσιμα πεδία της οικονομικής ζωής.

3. Οι συνεχείς αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην άδικη φορολόγηση των αγροτών, στα εξοντωτικά πρόστιμα κλπ δεν αποδεικνύουν μόνο την απουσία κοινωνικού διαλόγου πριν την ψήφιση μέτρων, αλλά και την ανικανότητα να αντιληφθούν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως είναι έτοιμος με τις προτάσεις που έχει ήδη δημοσιοποιήσει για κοινωνικό διάλογο, για μια φορολογική πολιτική «στον αντίποδα της σημερινής βαρβαρότητας» υπογραμμίζοντας πως «οι φορολογούμενοι το μόνο που μπορούν να αναμένουν από αυτή τη κυβέρνηση, είναι η ώρα που θα της επιβάλλουν με την ψήφο τους την ανατροπή της άδικης, ταξικής και αναποτελεσματικής φορολογικής πολιτικής της».