Να συσπειρώσει τις δυνάμεις της ΝΔ των εκλογών του 2012, μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, είναι ο κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου στην πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση στην αυτοδιοίκηση και στις ευρωεκλογές, εν μέσω εμφύλιων συρράξεων σε μεγάλους δήμους και σε ορισμένες κρίσιμες περιφέρειες. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα δεν είναι η αντιπολίτευση, που έχει τα δικά της εσωτερικά ζητήματα να λύσει, αλλά οι εσωτερικές αντιδράσεις στη ΝΔ. Ο κίνδυνος να επιστρέψει η ΝΔ στην εποχή της εσωστρέφειας είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές.
Το αποτέλεσμα της κάλπης


Πρακτικώς εσωκομματικό πρόβλημα δεν μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί καθώς μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ που μπορούν να προκαλέσουν ζήτημα, παρά την εκτίμηση πολλών ότι μια εκλογική αναμέτρηση πάντα κρύβει επιφυλάξεις. Αν οι κάλπες επιφυλάξουν δραματικές εκπλήξεις, τότε τα πράγματα αλλάζουν, αν και ο κ. Σαμαράς είναι πολύ αισιόδοξος. Ηδη από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού σπεύδουν από τώρα να αποκλείσουν, για ευνόητους λόγους, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες εικάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει αν επικρατήσει στις ευρωεκλογές, συνεπικουρούμενος και από άλλα κόμματα.
Το μέγα ζητούμενο για τη ΝΔ στην προσπάθειά της να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν οι «γαλάζιοι εμφύλιοι» είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συστράτευση, όχι μόνο των βουλευτών αλλά και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι υπουργοί, οι αναπληρωτές τους και οι υφυπουργοί οφείλουν, κατά την επισήμανση υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, να μπουν δυναμικά στη μάχη των ευρωεκλογών και «να λειτουργήσουν υπέρ της συλλογικής προσπάθειας».
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, όπως παραδέχονται πολλοί υπουργοί, οι οποίοι επισημαίνουν το παράδοξο να ασχολείται εν μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων και τη διόρθωση λαθών και παραλείψεων στο πεδίο της αυτοδιοίκησης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι στην τελική ευθεία για τη μάχη των ευρωεκλογών μπαίνουν ξανά και πιο δυναμικά στο παιχνίδι και δύο πρόσωπα που το καθένα έχει τη δική του διαδρομή στον πολιτικό στίβο και απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό.
Ο ένας είναι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, οποίος, έπειτα από μια μακρά περίοδο προσήλωσης στα καθήκοντά του, συμμετέχει εσχάτως όλο και περισσότερο σε κρίσιμες συσκέψεις. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός, που αναγνωρίζει ότι μόνο μέσω της συλλογικότητας και της κατανομής ρόλων σε κεντρικά πρόσωπα της ΝΔ θα επιτευχθεί το θετικό αποτέλεσμα, ακούει τον κ. Μεϊμαράκη.
Το άλλο πρόσωπο είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος, που απευθύνεται στο πιο μετριοπαθές και εκσυγχρονιστικό κοινό, σε αντίθεση με τον κ. Μεϊμαράκη, που είναι πιο κομματικός. Ο κ. Αβραμόπουλος διατηρεί ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό και έχουν επικοινωνία για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική.
Και οι δύο κλήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια σύσκεψη η οποία δεν έγινε ευρέως γνωστή αλλά ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Εκεί συζητήθηκαν πολλά ζητήματα που αφορούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και κυρίως η στρατηγική του κόμματος, αλλά και το θέμα της κατάργησης της λίστας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η εφαρμογή της σταυροδοσίας.
Για τη μάχη των ευρωεκλογών υπάρχουν εισηγήσεις ώστε να γίνει άμεσα συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για να τεθεί «σημαιοφόρος» της ΝΔ σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση. Το όνομα της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία έχει διεισδυτικότητα και σε ομάδες ψηφοφόρων πέραν της ΝΔ, συζητείται ερήμην της σε διάφορους κύκλους, στους οποίους λέγεται ότι μπορεί κάλλιστα να ηγηθεί του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου. Η ίδια το αποκλείει, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με μία μόνο προϋπόθεση για να προσθέσει δυνάμεις στη ΝΔ: να της το προτείνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, χωρίς αυτή η κίνησή του να αποτελεί τροχοπέδη στην αξιοποίησή της μετά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με μια τέτοια συστράτευση δυνάμεων και ειδικά των αποκαλούμενων και «βαρόνων», μπορεί να υπάρξει βελτίωση της εικόνας που εμφανίζει η ΝΔ σε αρκετούς δήμους, αλλά και σε ορισμένες περιφέρειες, καθώς και διαλυτικά φαινόμενα με τις «αντάρτικες» υποψηφιότητες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον προσπαθούν να εμφανιστούν ψύχραιμοι και αποφεύγουν να μιλάνε για ποσοστά στις ευρωεκλογές, ενώ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τονίζουν ότι πολλά θα κριθούν και στον δεύτερο γύρο, όπου, παρά τις πικρίες, μπορεί να υπάρξει ένωση δυνάμεων. Γι’ αυτό και αποφεύχθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις σε στελέχη που είναι απέναντι σε πρόσωπα τα οποία έχουν άτυπα και έμμεσα τη στήριξη της ΝΔ. Για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών κορυφαίοι υπουργοί, αρνούμενοι να αποδεχθούν την αισιοδοξία του Μαξίμου που επιμένει για νίκη, κάνουν λόγο για ήττα. Διευκρινίζουν όμως ότι δεν διαφαίνεται βαριά και τονίζουν ότι η απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρή και άρα το όποιο αρνητικό αποτέλεσμα «εύκολα διαχειρίσιμο».
Κατά πόσον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις θα φανεί καθώς η αυτοδιοικητική μάχη έχει άλλα χαρακτηριστικά και στη ΝΔ είναι πάρα πολύ αισιόδοξοι.
Το πιο σοβαρό ενδεχόμενο είναι να υπάρξουν αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο (ανασχηματισμός) οι οποίες θα προκύψουν εκ του ιδίου του αποτελέσματος. Και αυτό όχι μόνο επειδή θα υπάρξουν εσωκομματικές πιέσεις για αλλαγή πορείας και προφανώς προσώπων, αλλά ίσως να το επιβάλλει και η ανάλυση της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος.
Σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης


Το Μέγαρο Μαξίμου και η Συγγρού θα επικεντρωθούν στην αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές, όπου και θα δώσουν χαρακτήρα ευρύτερης πολιτικής μάχης. Αυτό φάνηκε σαφώς και με την απόφαση που έλαβε ο κ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο για να αναδειχθούν οι ευρωβουλευτές με σταυρό και να καταργηθεί, έπειτα από 33 χρόνια, η λίστα.
Η απόφαση, που αποτελεί και πρόταση προ 15ετίας του κ. Μεϊμαράκη, ελήφθη με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει την κυβερνητική προσπάθεια να περιορισθεί το ποσοστό αποχής, το οποίο εκτιμάται ότι θα επιδράσει αρνητικά στη ΝΔ.
Μέχρι στιγμής συζήτηση επί της ουσίας για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν έχει γίνει και περισσότερο γίνεται καταγραφή προθέσεων από τους ενδιαφερομένους, με τους νυν ευρωβουλευτές κυρίες Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα και τον κ. Γ. Κουμουτσάκο να θέλουν είναι υποψήφιοι, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τον βουλευτή κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη που είχε λάβει διαβεβαίωση εδώ και μήνες πως θα ήταν πρώτος στη λίστα. Το ερώτημα είναι ποιοι ή ποιες θα θελήσουν να μετακινηθούν από την ελληνική Βουλή για το Ευρωκοινοβούλιο και ήδη ακούγονται ορισμένα ονόματα.
«Γόρδιος δεσμός»
Οι εμφύλιοι σπαραγμοί της Δεξιάς

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εμφύλιοι πόλεμοι στο εσωτερικό της ΝΔ σε μεγάλους δήμους, αλλά και σε ορισμένες περιφέρειες. Τα δύο μεγάλα προβλήματα για το Μέγαρο Μαξίμου εντοπίζονται στον Δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και υπάρχει μεγάλη αναταραχή, προκαλώντας εκνευρισμό, σύγχυση και προβληματισμό σε υπουργούς, βουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος.
Στον Δήμο Αθηναίων, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, έχοντας και τη στήριξη του Μαξίμου, κινείται σε χαμηλούς τόνους, με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο και στον επαναπατρισμό των αστών ψηφοφόρων. Ο «αντάρτης» κ. Ν. Κακλαμάνης συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επαφές του, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι αυτός είναι «λαϊκός δεξιός» και παραμένει πιστός στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ το 1974. Δεν υποχωρεί, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς ακριβώς θα κινηθούν τα πολιτικά γραφεία της Α’ Αθήνας και ποιον θα πριμοδοτήσουν. Η Δεξιά είναι πολυδιασπασμένη στην Α’ Αθήνας, όπου αρκετοί νεοδημοκράτες φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή, υπάρχει η υποψηφιότητα του κ. Β. Καπερνάρου με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ η Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό των κ.κ. Β. Πολύδωρα και Χρ. Ζώη έχει ανοικτή γραμμή με την κυρία Αλεξία Εβερτ, κόρη του αείμνηστου Μιλτιάδη Εβερτ και αναμένουν την απάντησή τους εάν θα είναι υποψήφια δήμαρχος, αλλιώς θα στηρίξουν τον κ. Κακλαμάνη.
Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ο νυν περιφερειάρχης κ. Απ. Τζιτζικώστας επιμένει, έχοντας και τη στήριξη των κ.κ. Πολύδωρα και Ζώη, αλλά, όπως λέγεται παρασκηνιακά, και του κ. Π. Ψωμιάδη. Δεν υποχωρεί, προκαλώντας τον εκλεκτό του Μεγάρου Μαξίμου, τον κ. Ι. Ιωαννίδη, να εγκαταλείψει τη μάχη, συντασσόμενος μαζί του.
Στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς ο κ. Στ. Καλαφάτης, που θα διεκδικήσει τον δήμο έναντι του νυν δημάρχου κ. Ι. Μπουτάρη, διαθέτει ερείσματα και έχει διεισδυτικότητα και σε χώρους πέραν της ΝΔ. Εκτιμάται ότι μπορεί να πετύχει τον επαναπατρισμό «γαλάζιων» ψηφοφόρων που έβλεπαν θετικά τον κ. Μπουτάρη το προηγούμενο διάστημα, αλλά έχει χάσει ήδη χρόνο.
Η μεγάλη μάχη, όμως, θα γίνει και στην περιφέρεια Αττικής, όπου και θα εξαχθούν πολιτικά μηνύματα, καθώς είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι υπόλοιπες αντιμνημονιακές δυνάμεις, δίνουν μεγάλη σημασία. Η περιφέρεια Αττικής αποδείχθηκε πολύ δύσκολη εξίσωση για τη ΝΔ που μέχρι και χθες το μεσημέρι δεν είχε καταφέρει να βρει υποψήφιο και ανέμενε τις κινήσεις του δημάρχου Περιστερίου κ. Ανδρ. Παχατουρίδη, ενώ διαψεύστηκε ότι θα έμπαινε στη μάχη ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη χώρα, με μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τη Στερεά Ελλάδα, όπου ο κ. Κ. Μπακογιάννης, που στηρίζεται από τη ΝΔ, έχει απέναντί του τον κ. Αθ. Γιαννόπουλο, οποίος δεν υποχωρεί. Προβλήματα υπάρχουν και στο Νότιο Αιγαίο, όπου απέναντι στον κ. Γ. Χατζημάρκο είναι ο πρώην περιφερειάρχης κ. Χαρ. Κόκκινος. Μεγάλη γκρίνια υπάρχει και στην Πελοπόννησο για την επιλογή να υποστηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης, που το 2010 είχε ιδιαίτερα πολεμική διάθεση απέναντι στην ΝΔ. Στην Κρήτη θεωρείται ιδιαίτερα «αναιμική» η υποψηφιότητα του πρώην περιφερειάρχη κ. Σερ. Τσόκα έναντι του «πράσινου» κ. Στ. Αρναουτάκη. Στο Ιόνιο, η ΝΔ βλέπει ότι ο πρώην βουλευτής κ. Αλ. Δεσύλλας θα συγκρουστεί με τον εκλεκτό της, τον περιφερειάρχη κ. Σπ. Σπύρου. Πάρα πολλά προβλήματα υπάρχουν και σε μεγάλους δήμους, όπως π.χ. η Πάτρα, ο Βόλος και η Λάρισα (υπάρχουν τρεις «γαλάζιες» υποψηφιότητες) κ.α. Σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός επέλεξε να γίνει ανανέωση προσώπων και μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι στη Δυτική Ελλάδα, όπου τελικά επελέγη ο 44χρονος γ.γ. Επικοινωνίας κ. Ανδρ. Κατσανιώτης, αν και αρχικά είχε επιλεγεί ο κ. Γ. Παπαναστασίου που απεσύρθη λόγω χαμηλής δημοτικότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ