Επαλήθευση
  • Τελικώς η μείωση του ΑΕΠ το 2013 ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 3,7% έναντι 4,2%, όπως ήταν οι αρχικές προβλέψεις της τρόικας.
  • Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι η Alpha Bank «έπεσε μέσα» στις προβλέψεις της. Από τις αρχές του 2013 ο ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών της τράπεζας κ. Μιχάλης Μασουράκης είχε αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ και είχε προβλέψει ότι η υποχώρηση της οικονομίας θα είναι μικρότερη και πως θα διαμορφθεί στο 3,7%. Οπερ και εγένετο!
  • O OOΣΑ μάλιστα είχε μιλήσει για ύφεση 4,85%, το ΙΟΒΕ για 5% και η Moodys για 5,3%!..


Και το λάθος

  • Τι να πούμε και για τις προβλέψεις της τρόικας. Οπως πληροφορείται η στήλη, μετά τους λάθος υπολογισμούς για την ανάπτυξη αλλά κυρίως για το έλλειμμα του 2013 και το δημοσιονομικό κενό του 2014, οι τριβές στην τρόικα έγιναν ακόμη πιο έντονες. Η Κομισιόν φορτώνει το λάθος στον Πόουλ Τόμσεν και στην τεχνική ομάδα του ΔΝΤ, ενώ οι έλληνες συνομιλητές τους τρίβουν τα χέρια τους…
Εχασαν το στοίχημα…
  • H Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε αίτηση της εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Bwin και τριών θυγατρικών της κατά της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) η οποία ζητούσε αναστολή δύο αποφάσεων βάσει των οποίων καταρτίστηκε μαύρη λίστα από 402 παρόχους τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο οι οποίες δεν πήραν άδειες καταβάλλοντας αναδρομικά φόρους.

…και μένουν εκτός
  • Οι θυγατρικές της Bwin ήταν στη μαύρη λίστα αφού δεν επεδίωξαν την ένταξή τους στο μεταβατικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «πάρουν» στοίχημα από την Ελλάδα αφού οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι βάσει της απόφασης εμπόδιζαν την πρόσβαση των πελατών τους στους ιστότοπους της μαύρης λίστας και οι τράπεζες δεν επέτρεπαν συναλλαγές με κάρτες.

Τζογαδόροι…
  • Και μια και ο λόγος περί τζόγου, η στήλη πληροφορείται ότι η μετεγκατάσταση του καζίνου της Ξάνθης στην Αλεξανδρούπολη που αιτήθηκε και πέτυχε ο κ. Κώστας Πηλαδάκης έχει ως στόχο την προσέλκυση τούρκων παικτών από την Κωνσταντινούπολη.
  • Το μυστικό είναι το αεροδρόμιο της πόλης και η απόσταση των 18 λεπτών που το χωρίζει από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Βεβαίως, οι 120 εργαζόμενοι της Ξάνθης δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό του κ. Πηλαδάκη, αφού για να εργαστούν στην Αλεξανδρούπολη και να επιστρέψουν στην Ξάνθη θα πρέπει να διανύουν ημερησίως 202 χλμ.
Τα δικά μας παιδιά
  • Σε προσλήψεις νέων ερευνητών ετοιμάζεται να προχωρήσει το ΚΕΠΕ με την προσφιλή του μέθοδο –απόφαση του διοικητικού συμβουλίου –ώστε να ικανοποιηθούν και προεκλογικές ανάγκες.
  • Το ερώτημα όμως είναι αν θα προκηρυχθούν οι θέσεις ή οι προσλήψεις θα γίνουν και πάλι στο μιλητό. Και το δεύτερο ερώτημα είναι «τίνων τις προεκλογικές ανάγκες εξυπηρετεί» ο πρόεδρός του κ. Φίλιππας; Της ΝΔ ή του «κολλητού» του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ