Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος ερωτά:
«Είμαι μισθωτός. Για το 2013 πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσω για να μην επιβαρυνθώ με πρόσθετους φόρους;»

Απάντηση:
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έπρεπε ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 να συγκεντρώσουν αποδείξεις μέχρι του 25% του ετήσιου εισοδήματός τους, με ανώτερο ποσό αποδείξεων τις 10.500 ευρώ. Το όριο αυτό συμπίπτει με ετήσιο ατομικό εισόδημα 42.000 ευρώ και αυτό διότι πάνω από αυτό το ποσό, είτε μαζέψει κάποιος περισσότερες αποδείξεις είτε όχι, δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου.
Αντίθετα, σε όποιον δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις ελάχιστες αποδείξεις που ορίζει ο νόμος θα επιβάλλεται στη διαφορά πρόσθετη φορολόγηση με συντελεστή 22%.
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί είναι ότι υπόχρεοι σε συλλογή αποδείξεων είναι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων (επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες, επιτηδευματίες κ.ά.), είτε συγκεντρώσουν αποδείξεις είτε όχι, δεν θα δουν καμία έκπτωση φόρου.
Μάλιστα αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ακόμη και αν το ετήσιο εισόδημά του είναι μόλις 1.000 ευρώ (θα πρέπει να συγκεντρώσει 250 ευρώ).
Yπολογισμός του φόρου κληρονομιάς
Η κυρία Σοφία Κώττη ερωτά:
«Η ΔΟΥ σε επανέλεγχο κληρονομιάς υπολόγισε λάθος τον φόρο χωρίς να λάβει υπόψη της τις ΠΟΛ 1079/2004, 1129/2004 και 1123/2005 ούτε την ΠΟΛ 1253/7-11-2001 γιατί επρόκειτο για δασική έκταση που από πλάνη την είχα δηλώσει αγροτεμάχιο. Ενώπιον του δικαστηρίου έκανα δήλωση του άρθρου 72, ενώ και κατά την αίτηση συμβιβασμού δήλωσα τα ακίνητα δασικά. Το δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή μου και ακύρωσε την πράξη, ενώ διέταξε νέα εκκαθάριση ως δασικού. Κατά τη διάρκεια της επιβολής της πράξης και ως την εκδίκαση η ΔΟΥ είχε προχωρήσει σε εντολή κατάσχεσης της κατοικίας μου, λόγω του ότι το χρέος είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο. Μετά την απόφαση διέγραψε το χρέος, όμως έκανε αφενός έφεση με το σκεπτικό πως παρά το ότι είχαν υπολογίσει λάθος τον φόρο (στην πραγματικότητα δεν προκύπτει φόρος) ο αρχικός λανθασμένος φόρος ήταν 90.000 ευρώ και άρα άνω των 5.000 ευρώ, έτσι το Δημόσιο οφείλει να κάνει έφεση ασχέτως της ουσίας της υπόθεσης. Ταυτόχρονα μου ζητούν να πληρώσω διοικητικά έξοδα για την εντολή κατάσχεσης. Ερώτηση: Αν ο φόρος δεν έχει επιβληθεί με τις ισχύουσες διατάξεις και έχει στείλει και η ΚΥ του υπουργείου Οικονομικών έγγραφο στη ΔΟΥ και την ενημερώνει για την ισχύουσα νομοθεσία, νομιμοποιείται να κάνει έφεση ή παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα; β) Γιατί να πληρώσω διοικητικά έξοδα αφού μου επιστράφηκε και το παράβολο της δίκης και ο φόρος ήταν λάθος; (Δεν είχαν πάρει συγκριτικά στοιχεία από ομοειδή και πλησιόχωρα ακίνητα και δεν είχαν λάβει υπόψη τους την αντικειμενική αξία κατά το στάδιο της πρώτης εφαρμογής)».

Απάντηση: 1.
Ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ είχε υποχρέωση να εφεσιβάλει την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, διότι αν δεν το έκανε θα τιμωρούνταν πειθαρχικά για παράβαση καθήκοντος και τούτο διότι η επιβολή του φόρου έγινε με βάση τη δήλωσή σας. Ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ δεν παραβίασε κάποια συνταγματική διάταξη. 2. Θα πρέπει κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο να ζητήσετε την επιστροφή όποιων χρηματικών ποσών καταβάλατε, ας πούμε, αχρεωστήτως.
Τακτοποίηση εμβαδού ακινήτου
Ο κ. Μ.Π. ερωτά:
«Ο πατέρας μου έχει στην κατοχή του ένα παλιό σπίτι στο χωριό (1950) εμβαδού 50 τ.μ. (δηλωθέν) χωρίς συμβόλαια και σε περιοχή η οποία δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο Κτηματολόγιο. Επειδή το σπίτι είναι μεγαλύτερου εμβαδού από το αναγραφέν στα φορολογικά έντυπα (Ε9 και Ε21) και αφού δεν έχω κάποια επίσημη μέτρηση, τι θα ήταν προτιμότερο και σύννομο να πράξω;
α) Να υποβάλω τροποποιητικές δηλώσεις ΕΤΑΚ-ΦΑΠ και για ποια έτη; Με τι εμβαδόν αφού αυτό δεν προκύπτει από κάποιο έγγραφο; Μήπως να ζητήσω τώρα τοπογραφικό διάγραμμα;
β) Να το αφήσω όπως είναι ώσπου να αλλάξει κάποτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς (κληρονομιά – γονική παροχή) και να υποβάλω τότε τροποποιητικές; Ή μήπως τότε αυτές δεν απαιτούνται; Μήπως υπάρξει ενδεχομένως πρόβλημα κατά την περίοδο ένταξης στο Κτηματολόγιο με τη συγκέντρωση κάποιων δικαιολογητικών και πρέπει να προηγηθεί η τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας; Τι με συμφέρει να πράξω από γραφειοκρατικής αλλά και οικονομικής απόψεως;».

Απάντηση:
Κατά την άποψη της στήλης θα πρέπει να τακτοποιήσετε την εκκρεμότητα που υπάρχει με νόμιμες διαδικασίες και με ελάχιστο κόστος ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. Θα πρέπει να ζητήσετε αντίγραφο ενός τοπογραφικού και να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση του εντύπου Ε9 με βάση τα στοιχεία του τοπογραφικού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ