Σφοδρή χιονοθύελλα εξακολουθεί να πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων.

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώθηκε καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας στα βορειοανατολικά, ωστόσο αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας από σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μία έγκυος γυναίκα παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από εκχιονιστικό μηχάνημα, καθώς ο οδηγός του δεν την είδε λόγω της χιονοθύελλας. Το παιδί της γυναίκας, που ήταν στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, γεννήθηκε με καισαρική και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν 550.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κυρίως στη Τζόρτζια και στη Νότια Καρολίνα.

Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν και περίπου 240 καθυστέρησαν να πραγματοποιηθούν νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Στην Ουάσιγκτον η κυκλοφορία είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της ποσότητας χιονιού που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας και έφθασε στο ύψος των περίπου 40 εκατοστών.

Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα παρέμειναν στην πλειονότητά τους κλειστά. Τα λεωφορεία δεν κυκλοφόρησαν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε κηρύξει την Πέμπτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε 45 κομητείες της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνα, απόφαση που επιτρέπει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων να αναλάβουν δράση.

Στη Νέα Υόρκη, η απόφαση του δημάρχου Μπιλ Ντε Μπλάζιο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία της πολιτείας παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την χιονόπτωση, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των Νεοϋορκέζων.

Εναντίον του στρέφεται το σωματείο των δασκάλων αλλά και πολλοί γονείς, τους οποίους ο δήμαρχος καθησύχασε, λέγοντας ότι τα σχολεία προσέχουν τα παιδιά τους. Να σημειωθεί πως από το 1978 τα σχολεία έχουν κλείσει, εξαιτίας του χιονιά, μόλις έντεκα φορές.