Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Πεντάγωνο παρακολουθεί την επίσκεψη του αιγύπτιου ισχυρού άνδρα στρατάρχη Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στην Μόσχα ο οποίος χθες Πέμπτη υπέγραψε σειρά συμβάσεων για την αγορά πολεμικού υλικού, ύστερα από μια μακρά κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Ουάσινγκτον προβληματιζει το γεγονός ότι την αγορά, ύψους 3 δις δολαρίων και πλέον, θα καλύψουν η Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα, δυο πυλώνες της (φθίνουσας) αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή. Σημειώνεται επίσης ότι ο αιγύπτιος ηγέτης έκανε την πρώτη έξοδο του από τη χώρα στην Ρωσία.
Αιγυπτιακές και ρωσικές πηγές προσδιορίζαν ότι η Αίγυπτος θα λάβει καταδιωκτικά MiG-29/Μ, αντιαεροπορικούς πυραύλους , ελικόπτερα εξελιγμένου τύπου Μι-35, σκάφη ακτοφυλακής, ελαφρά όπλα και πολεμοφόδια. «Η αγορά γίνεται λόγω της μείωσης της αμερικάνικης στρατιωτικής βοήθειας», δήλωσε αιγύπτιος αξιωματούχος.
Αμερικάνικες πηγές βεβαίωναν ότι οι «περικοπές στην αμερικανική βοήθεια προς την Αίγυπτο αφορούν καταδιωκτικά F-16, ελικόπτερα Apache, τανκς και πυραύλους εναντίον σκαφών».

Προσυμφωνία για την αγορά του ρώσικου στρατιωτικού υλικού είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, όταν
επισκέφθηκαν το Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας κ.κ. Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου.