Μεταξύ 50 επιλογών θα καλούνται να βρουν το… φύλο τους όσοι χρησιμοποιούν το Facebook. Όπως ανακοίνωσε η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στο εξής οι χρήστες της θα μπορούν να επιλέξουν μέσα από μία «δεξαμενή» φύλων: «αμφιφυλόφιλος», «διαφυλικός», «ανδρόγυνος», «τρανσέξουαλ» είναι μόνο μερικά από αυτά.
Το Facebook είπε ότι συμβουλεύτηκε πέντε οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των διαφυλικών και ότι στόχος του είναι οι άνθρωποι «να εκφράζουν τον εαυτό τους με αυθεντικό τρόπο». Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν και το γένος με το οποίο θα αποκαλούνται στο Facebook: «αυτός», «αυτή» ή «αυτοί». Οι αλλαγές αρχικά θα εφαρμοστούν στο αμερικάνικο Facebook.
«Θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι για τους οποίους αυτή η αλλαγή δεν θα σημαίνει τίποτε, αλλά για τους λίγους τους οποίους επηρεάζει σημαίνει τα πάντα» σχολίασε στο Associated Press, η μηχανικός του Facebook, Μπριλ Χάρισον. «Για πρώτη φορά μπορώ να πάω στην ιστοσελίδα και να διευκρινίσω σε όλους τους ανθρώπους που γνωρίζω το φύλο μου αλλά και να επιστρέψω μόνο σε συγκεκριμένους ανθρώπους να το δουν» προσέθεσε.
Η κίνηση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των διαφυλικών ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που διεκδικεί ίσα δικαιώματα για τα μέλη του. Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Williams Institute το 2011, περίπου το 0,3% των ενηλίκων στις ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 700.000 άτομα, είναι διαφυλικοί.