Το αργό πετρέλαιο που διέρρεε επί σχεδόν τρεις μήνες από την εξέδρα Deepwater Ηorizon της BP πιθανότατα προκάλεσε καρδιακά προβλήματα σε τόνους και άλλα ψάρια της περιοχής και πρέπει να ευθύνεται για την εξαφάνιση του γόνου, διαπιστώνει μελέτη στο Science. Μάλιστα οι ίδιες τοξικές ουσίες δεν αποκλείεται να ευθύνονται για τα καρδιαγγειακά προβλήματα που προκαλεί στον άνθρωπο η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η επιβεβαίωση

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) πειραματίστηκαν με τόνους που ζουν σε αιχμαλωσία εκθέτοντάς τους σε δείγματα αργού πετρελαίου που είχαν συγκεντρωθεί από την πετρελαιοκηλίδα του 2010.

Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έδειχναν ότι οι ουσίες PAH (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες) του αργού πετρελαίου μπλοκάρουν τα κανάλια καλίου. Τα κανάλια καλίου και ασβεστίου των κυττάρων επιτρέπουν την είσοδο και έξοδο ιόντων, η οποια με τη σειρά της ενεργοποιεί τις μυικές συσπάσεις.

Τα κανάλια

Το μπλοκάρισμα των καναλιών οδηγεί σε βραδυκαρδία, μειωμένη ικανότητα σύσπασης και αρρυθμία, διαταραχές που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακό θάνατο. Οι ερευνητές επισημαίνουν στη δημοσίευσή τους ότι, λόγω της κρίσιμης λειτουργίας τους, τα κανάλια ασβεστίου είναι παρόμοια σε όλα τα σπονδυλωτά συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, έχει παρόμοια σύσταση με αυτά που μετρήσαμε στο αργό πετρέλαιο» τονίζει η Μπάρμπαρα Μπλοκ του Στάνφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η μελέτη εξέτασε κύτταρα που είχαν απονωθεί από τόνους και όχι τους ίδιους τους πληθυσμούς των ψαριών στην περιοχή. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πετρελαιοκηλίδα της BP πρέπει να είχε επιπτώσεις.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δεδομένα από άλλα ερευνητικά προγράμματα και από τη βιομηχανία αλιείας δείχνουν ότι ο γόνος του σπάνιου ερυθρού τόνου του Ατλαντικού αποδεκατίστηκε στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας το 2010, πιθανώς λόγω της καρδιοτοξικής δράσης του πετρελαίου. Το ίδιο ενδέχεται να συνέβη και σε άλλα είδη που βρίσκονταν στην αναπαραγωγική περίοδο, όπως ο κιτρινόπτερος τόνος και ο ξιφίας.