Tην Εκάβη θα υποδυθεί η Φιλαρέτη Κομνηνού στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη που θα ανεβάσει στην Αθήνα (προς τα τέλη Ιουνίου) και στη συνέχεια σε περιοδεία ο Θέμης Μουμουλίδης (σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη).
***
Μαζί της ένας εξαιρετικός θίασος γυναικών, με τη Μαρία Πρωτόπαπα στον ρόλο της Ανδρομάχης, την Ιωάννα Παπά ως Κασσάνδρα και τη Λένα Παπαληγούρα ως Αθηνά.
***
Προς το παρόν ο μόνος άνδρας φαίνεται να είναι ο Αρης Λεμπεσόπουλος, ο οποίος και θα ερμηνεύσει τον Μενέλαο.
***
Σπουδαίο έργο οι «Τρωάδες», με την Εκάβη ρόλο-σύμβολο να επιτρέπει στις ηθοποιούς κυρίως να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές του ταλέντου τους. Και διαθέτουν όλες τους μπόλικο.
***
Η Πόρτα ανοίγει.
***
Με καινούργια μορφή.
***
Με τη Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου να ξαναβρίσκει τη θέση της στη σκηνή της οδού Μεσογείων και τον Θωμά Μοσχόπουλο να εγκαθίσταται εκεί, όχι για να ανεβάσει μια παράσταση αλλά για να οργανώσει μια νέα κατάσταση θεατρικών πραγμάτων.
***
Πριν από τη νέα Μικρή και Μεγάλη Πόρτα ο Θωμάς Μοσχόπουλος, που βλέπει τον «Ρινόκερό» του να γεμίζει κάθε βράδυ το θέατρο Θησείον, θα βρεθεί στην Αφρική.
***
Για την ακρίβεια, τις επόμενες εβδομάδες θα ταξιδέψει ως το Γιοχάνεσμπουργκ, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Wits, για να κάνει ένα σεμινάριο αρχαίου δράματος.
***
Η ιδέα ξεκίνησε από την ελληνίδα πρόξενο Λίλη Γραμματίκα, η οποία, στον απόηχο της μαύρης «Ηλέκτρας» που ανέβασε στον Καναδά το καλοκαίρι του 2012, του πρότεινε να μεταφέρει την παράσταση εκεί.
***
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ήταν εφικτό και έτσι στο Γιοχάνεσμπουργκ θα προβληθεί βιντεοσκοπημένη η παράσταση.
***
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Γιοχάνεσμπουργκ θα παραδώσει κι άλλα σεμινάρια, για τη φόρμα του αρχαίου θεάτρου, τη σημασία του χορού, μέσα από τη ματιά του αλλότριου, του ξένου…
***
Εξω πάμε πιο καλά!..
***
Και άλλη μια απόδειξη: η έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη στο Παρίσι, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ, που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα και θα διαρκέσει ως τις 12 Μαρτίου.
***
Τίτλος της: «No way out», Εικαστικές Καταγραφές: Χάρτες και Κώδικες. Την οργανώνει η γκαλερί Citronne της Τατιάνας Σπινάρη-Πολάλη.
***
Καλλιτέχνης, αμφισβητίας, πολίτης του κόσμου… Μήπως τελικά υπάρχει διέξοδος;
***
Εχει πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον να βλέπεις νέους, φοιτητές, να ρίχνουν τη δική τους καλλιτεχνική ματιά επάνω στα κλασικά, δοκιμασμένα, μεγάλα κείμενα.
***
Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έρχεται στην Αθήνα και παρουσιάζει μια έκθεση με αφορμή την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ.
***
Περιλαμβάνει κοστούμια, εγκαταστάσεις, ταινίες μικρού μήκους, βίντεο τέχνης και δράσεις. Στον χώρο του metamatic-taf (Νορμανού 5), στο Μοναστηράκι, ως και την Τρίτη, με ελεύθερη είσοδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ