Συζητήσεις για τις τάσεις στη λογοτεχνία μας, για τη διαρκώς ερεθιστική σχέση της λογοτεχνίας με την πραγματικότητα, για τις σχέσεις των νεότερων λογοτεχνών με την παράδοση αλλά και αφιερώματα σε μείζονες λογοτεχνικές μορφές διοργανώνουν από κοινού η ηλεκτρονική επιθεώρηση οanagnostis.gr και το Megaron Plus. Οι εκδηλώσεις, με γενικό τίτλο «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους», απλώνονται σε διάρκεια περίπου πέντε μηνών και άρχισαν τον περασμένο Ιανουάριο με αφιέρωμα στον διηγηματογράφο Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο.

Επόμενη στη σειρά είναι συζήτηση με θέμα «Ενάντια στη ρεαλιστική παράδοση» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη). Οι συγγραφείς: Αχιλλέας Κυριακίδης, Τάσος Γουδέλης και Άρης Μαραγκόπουλος θα συνομιλήσουν με τον συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας Γιώργο Αριστηνό και με τον κοινό σε μια συζήτηση που θα συντονίσει ο φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης.
«Όταν οργανώναμε αυτές τις εκδηλώσεις είχαμε κατά νου να αναπτύξουμε θεματικές που αφορούν τη λογοτεχνία και την εξέλιξη της» λέει στο vima.gr o Γιάννης Ν. Μπασκόζος, διευθυντής του οanagnostis.gr και επιμελητής των εκδηλώσεων. «Το ζήτημα του «κανόνα», αν υπάρχει και, αν ναι, ποιοι διαφοροποιούνται απ’ αυτόν. Το πώς η Ιστορία επηρεάζει το μυθιστόρημα που ασχολείται με το παρόν και πώς το μυθιστόρημα εξελίσσεται στη δίνη του ιστορικού χρόνου. Πώς σκέφτονται οι νεότεροι λογοτέχνες που βρίσκονται ανάμεσα στο ελληνικό παρόν και τις διεθνείς εξελίξεις».
Όπως εξηγεί, «Θέλουμε στις συζητήσεις αυτές να πάρουν μέρος λογοτέχνες που έχουν αφήσει ισχυρά σημάδια στην ελληνική λογοτεχνία και που ίσως δεν είναι τόσο γνωστοί. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν το αφιέρωμα στον πεζογράφο Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο αλλά και η συμμετοχή των Τάσου Γουδέλη, Αχιλλέα Κυριακίδη, Γιώργου Αριστηνού, Θωμά Σκάσση, Σοφίας Νικολαΐδου κ.ά στις επόμενες θεματικές».
Έχει προγραμματιστεί, στις 31 Μαρτίου, αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη, για την οποία θα μιλήσουν η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Η κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο και ο παιδικός της φίλος, ποιητής Τίτος Πατρίκιος θα συνομιλήσουν μαζί της ενώ η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα της.
Συζήτηση για τη σχέση της Ιστορίας με το μυθιστόρημα θα διεξαχθεί στις 28 Απριλίου. Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «H Ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος» θα λάβουν μέρος οι συγγραφείς Αλέξης Πανσέληνος, Θωμάς Σκάσσης και Έλενα Χουζούρη υπό τον συντονισμό του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.
Ο κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαΐου με τη συζήτηση «Μεταξύ του χθες και του αύριο» στην οποία οι συγγραφείς Χρήστος Χωμενίδης, Σοφία Νικολαΐδου και Κώστας Ακρίβος θα συζητήσουν για τα έργα τους, για τα θέματα που τους εμπνέουν, για την ανανέωση της λογοτεχνικής παράδοσης, για λογοτεχνικές επιρροές που έχουν δεχτεί. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος.