Επίθεση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά του Τζορτζ Κλούνεϊ εξαπέλυσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή τις δηλώσεις του αμερικανού ηθοποιού υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι «υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα».

Ειρωνευόμενος τον αμερικανό ηθοποιό, είπε ότι κάποιος θα πρέπει να ελέγξει εάν ο Κλούνεϊ είναι καλά στα μυαλά του, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη marbles που σημαίνει Μάρμαρα, και τη φράση loose his marbles που σημαίνει ότι τα έχασε.

«Αυτό που κάνει είναι να συνδέει μία ταινία για τα έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος ο Γκέρινγκ (σ.σ. ηγετικό στέλεχος των Ναζί) είχε σχέδια να λεηλατήσει το Βρετανικό Μουσείο» συνέχισε ο Τζόνσον.

«Και πού θα έστελναν οι Ναζί τα Ελγίνεια Μάρμαρα; Στην Αθήνα! Αυτός ο Κλούνεϊ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Λονδίνου. Θα έπρεπε να αφήσει το σενάριο του Χόλιγουντ και να επικεντρωθεί στην ιστορία» πρόσθεσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το θέμα προέκυψε όταν ο Κλούνεϊ υποστήριξε ότι θα ήταν καλή ιδέα να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος, αλλά και ο Μπιλ Μάρεϊ επέμειναν στην άποψή τους για επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα.

Η ταινία που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Τζορτζ Κλούνεϊ πραγματεύεται την ιστορία μίας διμοιρίας ανθρώπων, οι οποίοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν επιφορτισμένοι να διασώσουν κλεμμένα από τους Ναζί έργα τέχνης και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή θα βρίσκεται σε εξέλιξη στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Guardian δημοσκόπηση με το ερώτημα «Εχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα;».