H Nτονίσα Πρέντεργκαστ, εγγονή του διασημότερου σταρ της μουσικής ρέγκε, του Μπομπ Μάρλεϊ, προσπαθεί να διασώσει έναν σημαντικό θρησκευτικό χώρο των ρασταφάρι στην Τζαμάικα. Η 26χρονη Πρέντεργκαστ ηγείται μιας ομάδας ακτιβιστών που προσπαθούν να αποτρέψουν μια εταιρεία να απαλλοτριώσει έναν λόφο που θεωρούν ότι έχει ξεχωριστή θρησκευτική σημασία για το κίνημα. Ο λοφίσκος Πίνακλ, το σημείο όπου έζησε ο Λέοναρντ Χάουελ, ο οποίος ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη κοινότητα ρασταφάρι στην Τζαμάικα τη δεκαετία του 1930, απειλείται από την κτηματομεσιτική St. Jago Hills Development, που επιθυμεί να ανεγείρει στο συγκεκριμένο σημείο συγκρότημα πολυκατοικιών.
Η Πρέντεργκαστ και άλλοι περίπου εκατό Τζαμαϊκανοί προέβησαν τις προάλλες σε ειρηνική κατάληψη του χώρου, προειδοποιώντας πως δεν θα αποχωρήσουν αν πρώτα ο χώρος αυτός δεν ανακηρυχθεί «προστατευμένος» από την κυβέρνηση της χώρας.

«Υπήρχαν τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα ιδιοκτησίας για τον λόφο αυτόν, αλλά η αποικιακή κυβέρνηση τα κατέστρεψε επίτηδες τη δεκαετία του 1940 επειδή δεν ήθελε κανένας μαύρος να διαθέτει ιδιόκτητη ή ακίνητη περιουσία»
τονίζει ο Μόντι Χάουελ, γιος του Λέοναρντ Χάουελ, του πρωτοπόρου του κινήματος του ρασταφαριανισμού, ο οποίος πέθανε το 1981, έχοντας ζήσει τα τελευταία 28 χρόνια της ζωής του μακριά από το σπίτι που έχτισε ο ίδιος τη δεκαετία του 1930 στον λόφο Πίνακλ.
Ωστόσο, ακόμη και δίχως τα επίσημα έγγραφα ιδιοκτησίας, οι δικηγόροι των τζαμαϊκανών ακτιβιστών θεωρούν πως το συγκεκριμένο σημείο πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να τέλει υπό την προστασία του ΟΗΕ, όπως ορίζεται από τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Πληθυσμών.

«Δεν πάμε πουθενά!»
δηλώνει εμφατικά η Πρέντεργκαστ, η οποία πρόσφατα διοργάνωσε και μια διαδήλωση την οποία ονόμασε Ethiopians Rising (Η Εξέγερση των Αιθιόπων) στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίνγκστον, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ώστε να μη γίνει ο λόφος… τσιμέντο.
Το θρησκευτικό κίνημα του ρασταφαριανισμού μπορεί να ξεκίνησε από την Τζαμάικα, αλλά έχει τις ρίζες του στην Αιθιοπία. Ο «προφήτης» Μάρκους Γκάρβεϊ, ένας τζαμαϊκανός πολιτικός ακτιβιστής, προώθησε τη δεκαετία του 1930 μια «αφροκεντρική» ιδέα με βασική αρχή την επιστροφή των μαύρων της Καραϊβικής στη «Μητέρα Αφρική».
Στα κείμενά του ο Γκάρβεϊ μιλούσε για την ενθρόνιση ενός μαύρου βασιλιά σε κάποιο κράτος στην Αφρική, που θα αποτελούσε το «καλό σημάδι», τον οιωνό της ουσιαστικής απελευθέρωσης των μαύρων της Καραϊβικής και θα τους οδηγούσε στη δική τους «Γη της Επαγγελίας», την Αφρική. Το κίνημα εκτιμά ότι η «προφητεία» του εκπληρώθηκε όταν το 1930 στην Αιθιοπία (αυτο)ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας ο Χαϊλέ Σελασιέ και αμέσως αναγνωρίστηκε από τους οπαδούς του Γκάρβεϊ ως ο «Μεσσίας» που θα τους απελευθερώσει από τα δεινά της αποικιοκρατίας.
Η νέα θρησκεία απέκτησε το όνομα ρασταφαριανισμός (από το πραγματικό όνομα του Σελασιέ που ήταν Ρας Ταφάρι Μακόνεν) και τα κοινωνικά της μηνύματα βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Τζαμάικα, όπου ιδρύθηκε και η πρώτη οργανωμένη κοινότητα ρασταφάρι από τον Χάουελ.
Μάλιστα την άνοιξη του 1966 ο Χαϊλέ Σελασιέ επισκέφθηκε την Τζαμάικα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων αμύητων κατοίκων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και ενός 21χρονου μιγάδα Τζαμαϊκανού, ο οποίος τότε έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική. Ο Μπομπ Μάρλεϊ, γιος ενός λευκού βρετανού ναυτικού ονόματι Νόρβαλ Μάρλεϊ και μιας 18χρονης Τζαμαϊκανής, της Σεντέλα Μπούκερ, γοητεύθηκε τόσο πολύ από τη μαγνητική παρουσία του Σελασιέ ώστε ετάχθη στο πλευρό του κινήματος και σχημάτισε το συγκρότημα The Wailers βάζοντας στο επίκεντρό του την πνευματικότητα και την κοινωνική πλευρά του ρασταφαριανισμού και της ρέγκε μουσικής.
Ο Μάρλεϊ πέθανε από καρκίνο τη Δευτέρα 11 Μαΐου του 1981 στο νοσοκομείο Cedars Of Lebanon στο Μαϊάμι, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Ενόσω ζούσε, κατάφερε όχι μόνο να κάνει τη ρέγκε μουσική γνωστή στα πέρατα του κόσμου, αλλά και να συμφιλιώσει επί σκηνής τον τότε πρωθυπουργό της Τζαμάικα Μάικλ Μάνλι και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντουαρντ Σίγκα, σε μια συναυλία του τον Απρίλιο του 1978.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 12 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus