Να ανοίξει τον δρόμο για την προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, αλλά και για την ανάπτυξη της ακτογραμμής της Αττικής στα πρότυπα της Γαλλικής Ριβιέρας φιλοδοξεί η πώληση της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, έναντι 400 εκατ. ευρώ για το 90% των μετοχών της εταιρείας.

«Oπρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι η γραφειοκρατία άναβε κόκκινο στις διεθνείς επενδύσεις, ενώ τώρα έχει στρωθεί κόκκινο χαλί. Θεωρώ ότι η εν λόγω συναλλαγή είναι η πρώτη εκδήλωση της αλλαγής αυτής»
τονίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ κ. Πέτρος Χριστοδούλου στο δίκτυο CNN. «Η επόμενη μέρα του Αστέρα πρόκειται να συμπληρώσει θετικά την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής» σημειώνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ κ. Πολυχρόνης Γριβέας. Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι «η αθηναϊκή Ριβιέρα θα μπορούσε να είναι η επόμενη Cote d’ Azur στη Μεσόγειο».
Στο 1 δισ. ευρώ η επένδυση σε βάθος πενταετίας


Μετά και την τυπική πλέον ανακήρυξη της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP ως προτιμώμενου επενδυτή, τα σχέδια για τον Αστέρα περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Westin» («Ναυσικά») σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα επτά αστέρων. Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη 13-15 κατοικιών στην περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», καθώς και την αναβάθμιση της μαρίνας Βουλιαγμένης, όπου πρόκειται να δημιουργηθούν εμπορικά καταστήματα, όπως και κάποια μέσα στην έκταση του συγκροτήματος, ενώ θα λειτουργήσουν ξανά οι «9 Μούσες». Στόχος είναι η βελτίωση των υπηρεσιών του συγκροτήματος, αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά της περιοχής, ακολουθώντας παράλληλα τις βασικές αρχές της ήπιας ανάπτυξης.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα το ακίνητο αναμένεται να παραδοθεί στον πλειοδότη το αργότερο ως τον Ιούλιο του 2014. Συνολικά η επένδυση αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Το ποσό που θα καταβάλει η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ, μια και στην προσφορά των 400 εκατ. ευρώ για το 90% των μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης προστίθενται και οι δανειακές υποχρεώσεις, ενώ εκτιμάται ότι για την εξαγορά του υπόλοιπου 10% των μετοχών το ποσό θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. Με βάση το πλάνο, η συνολική οικοδομήσιμη έκταση ανέρχεται σε 56.500 τ.μ. και αντιστοιχεί σε συντελεστή 18,5%, ο οποίος είναι χαμηλότερος από το ποσοστό 20% που προβλέπεται στο Διάταγμα Προστασίας, ενώ η κάλυψη 10% είναι ίδια που ίσχυε στο παρελθόν, μετά τον πόλεμο.
Για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, η Jermyn Street συγκεντρώνει στην ομπρέλα της δύο από τα κρατικά funds του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άραβες επενδυτές, καθώς και την τουρκική Dogus Group. Στο συγκεκριμένο σχήμα η Dogus σε πρώτη φάση είχε ποσοστό λίγο πάνω από το 30%, με την πλειοψηφία να ανήκει στην AGC Equity Partners. Η AGC επενδύει παγκοσμίως, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικών κεφαλαίων, hedge funds και επενδυτικών εταιρειών real estate με έμφαση στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Συμμετέχει σε επενδύσεις που αφορούν τόσο την κτηματαγορά όσο και εγχειρήματα σχετικά με το real estate. Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της στην αγορά ακινήτων πρόσφατα, ήταν αυτή τον Μάιο του 2013, όταν εξαγόρασε το Citi Tower στο Λονδίνο με τίμημα 1 δισ. στερλίνες. Αντίστοιχα, έχει κάνει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Μέσης Ανατολής, στον τομέα της ενέργειας στη Ρωσία.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 12 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus