Επαναλαμβάνοντας την έντονη ανησυχία με την οποία η ΕΕ παρακολουθεί την κρίση στην Ουκρανία, οι ΥΠΕΞ των «28» κάλεσαν το Κίεβο να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση με τρόπο που θα «περιλαμβάνει» τα αντίπαλα στρατόπεδα, σημειώνοντας πως χρειάζονται συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προετοιμασία για «δίκαιες και ελεύθερες προεδρικές εκλογές».

Κρατώντας ανοικτή την πόρτα στην Ουκρανία, οι «28» αφήνουν επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας εάν σχηματιστεί κυβέρνηση που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Οι Βρυξέλλες καλούν επίσης τις ουκρανικές αρχές να ερευνήσουν τα περιστατικά βίας στις διαδηλώσεις και να καταπολεμήσουν την «αίσθηση ατιμωρησίας» που διαπιστώνει στους δρόμους. Το ανακοινωθέν των «28» υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη οι διαδηλώσεις να παραμείνουν ειρηνικές.

Με την παραίτηση του πρωθυπουργού Αζάροφ -ουσιαστικά, απομάκρυνσή του από τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς- το Κίεβο τελεί υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση (με τα ίδια πρόσωπα) εν αναμονή ενός νέου σχηματισμού.

«Μία νέα και περιεκτική κυβέρνηση, συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επαναφέρει μεγαλύτερη ισορροπία δυνάμεων, και προετοιμασίες για ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές θα συμβάλουν στην επαναφορά της Ουκρανίας σε βιώσιμη οδό μεταρρυθμίσεων» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Η ΕΕ «παραμένει αποφασισμένη να υποστηρίξει τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ουκρανίας και είναι έτοιμη, στη βάση μίας νέας ουκρανικής κυβέρνησης που θα επιδιώξει οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις να συνεχίσει την προσπάθειά της με τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς για να βοηθήσει την Ουκρανία […] για έξοδο από τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες, διά στόματος της Κάθριν Άστον, είχαν αναφέρει πως συνομιλούν με τις ΗΠΑ για πακέτο οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο. Ήδη από την πλευρά της η Μόσχα έχει εγκρίνει πακέτο 15 δισ. ευρώ, το οποίο όμως έχει θέσει στον πάγο μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.