Αποσύρθηκε, από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη, η διάταξη για την ψήφο των μεταναστών. Στη συνέχεια το βράδυ της Τρίτης επανακατατέθηκε αυτούσια με την οδηγία με τις λεπτομέρειες «άσκησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι κατά τις ευρωεκλογές από τους πολίτες της ΕΕ που κατοικούν σε ένα κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι στο ελληνικό δίκαιο». Σύμφωνα με πληροφορίες οι όποιες αλλαγές θα γίνουν την Τετάρτη κατά τη συζήτησή της στην επιτροπή της Βουλής.

Οι αντιδράσεις

Οι εξελίξεις τρέχουν και πέρα από τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ, που διαφώνησαν με την καταργηση της ψήφου των μεταναστών, βάρυνε το αίτημα της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) για διαβούλευση επί του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των νόμιμα διαμενόντων στην Ελλάδα, αλλοδαππών τρίτων χωρών. Αναζητείται μια λύση που να μην προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία έχει κρίνει ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι συνδέεται με την ιδιότητα του έλληνα πολίτη. Αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεννόηση με το ΠαΣοΚ, να διαχωρισθεί η διάταξη για τους μετανάστες από την υπόλοιπη τροπολογία που αφορά τις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να κληθεί στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής , η ΚΕΔΚΕ και συνταγματολόγοι, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχει δυνατότητα αλλαγών με τρόπο, όμως, που να υπάρχει πλήρης προστασίας από τον κίνδυνο ακυρότητα της εκλογής των αιρετών από προσφυγές στο ΣτΕ.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι και η ΚΕΔΚΕ , παρόλο που εμφανίζεται να συνηγορεί υπέρ του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών στις δηοτικές εκλογές, θέτει ουσιαστικά τον προβληματισμό της για τον κίνδυνο ακυρότητας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτησή της επί του θέματος:

«Πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και παραμένει, στα πλαίσια μιας εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής που θα έχει στόχο την ενσωμάτωση των μεταναστών, να ισχύσει το δικαίωμα του εκλέγειν για τους μετανάστες, αρχής γενομένης από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το δικαίωμα αυτό δόθηκε με τις πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη», οπότε ψήφισε μικρός, βέβαια, αριθμός μεταναστών.

Σήμερα, μετά την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει ως αντισυνταγματικό το δικαίωμα ψήφου μεταναστών και προκειμένου να μη τεθεί εν αμφιβόλω η νομιμότητα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα σε ειλικρινή διάλογο, μέσα από τον οποίο θα αναζητηθούν λύσεις που θα διασφαλίσουν το κύρος και τη νομιμότητα των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει».