Καταδικασμένοι να εξοντωθούν από μία ιδιωτική εταιρεία, περίπου 150 αδέσποτοι σκύλοι από το Ολυμπιακό Χωριό του Σότσι διασώθηκαν, μετά την παρέμβαση ενός Ρώσου δισεκατομμυριούχου.

Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Ρωσία, αποκάλυψε ότι αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ένα καταφύγιο σκύλων που κατασκευάστηκε εν ριπή οφθαλμού, στην περιοχή.

«Τον πρώτο μου σκύλο τον βρήκα σε δρόμο του χωριού μου, του μικρού χωριού (όπου μεγάλωσα)» είπε ο Όλεγκ Ντεριπάσκα στο BBC. «Υπήρξε πολύ στενός μου φίλος για σχεδόν πέντε χρόνια» δήλωσε.

Θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτόν τον αδέσποτο φίλο, ο Ντεριπάσκα αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή του καταφυγίου.

Η επιχείρηση εξόντωσης των σκύλων, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων είχε προκαλέσει κατακραυγή, καθώς ο δήμος είχε υποσχεθεί ότι θα φτιάξει καταφύγια για τα αδέσποτα που απολάμβαναν τη φροντίδα των εργατών στα εργοτάξια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Βλέποντας, όμως, ότι η έναρξη των Αγώνων πλησιάζει και το ζήτημα των αδέσποτων σκύλων δεν έχει λυθεί, αποφασίστηκε η θανάτωσή τους.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Ρώσος μεγιστάνας παρενέβη και προχώρησε στη σύσταση μιας ομάδας από εργαζόμενους σε οργάνωση προστασίας ζώων, από την οποία ζήτησε να σώσουν όσα περισσότερα αδέσποτα μπορούν.

Η Όλγκα Μελνίκοβα, συντονίστρια του καταφυγίου είπε στους New York Times ότι το μήνυμα των αρχών ήταν ξεκάθαρο: «Μας είπαν: «Είτε παίρνετε όλους τους σκύλους από το Ολυμπιακό Χωριό, είτε τα πυροβολούμε»».

Αν και περίπου 140 σκύλοι έχουν σωθεί, πολλοί άλλοι είναι εκείνοι που δεν τα κατάφεραν, καθώς την οργή των αρχών προκάλεσε ένας αδέσποτος σκύλος που έκανε το… σφάλμα να μπει στο ολυμπιακό στάδιο στη διάρκεια πρόβας για την τελετή έναρξης.