Τέσσερις αλλοδαποί, τούρκοι κουρδικής καταγωγής προσήχθησαν από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από τη περιοχή του Γκύζη και εξετάζονται για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση DHKP-C. Πρόκειται για τέσσερις (4) άνδρες ηλικίας 25, 33, 41 και 49 ετών, αντίστοιχα

Παράλληλα κατά τη διάρκεια ερευνών στο διαμέρισμα – γιάφκα που έμεναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου οι αλλοδαποί στην οδό Γενναδίου 43 βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι προσαχθέντες είχαν στην κατοχή τους πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας σε έρευνα σε διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, 3 γεμιστήρες Kalashnikov, πιστόλι tangfolio 7.65 mm, πιστόλι browning 7.65 mm, πιστόλι cz,σιγαστήρας, υποπολυβόλο scorpion, υποπολυβόλο mini uzi 9mm para, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, ζελατοδυναμίτιδα 6 κιλών και 350 γραμμαρίων σε μασούρια και συσκευασίες, 2 χειροβομβίδες F1 πλήρεις, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χάρτες της Αθήνας, της Αλεξανδρούπολης και της Τουρκίας, μπερεδάκια με το έμβλημα της DHKP-C, φωτογραφικό υλικό της οργάνωσης, 26 ηλεκτρικοί και 19 κοινοί πυροκροτητές καθώς και 8 μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, ο 49χρονος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ταυτίζεται δακτυλοσκοπικά με διεθνώς διωκόμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C, για τον οποίο ζητείται η σύλληψη και έκδοσή του στην Τουρκία.

Παράλληλα, σε βάρος του εκκρεμεί ελληνικό και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την εμπλοκή του στην υπόθεση έκρηξης στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2011. Στην κατοχή του βρέθηκε πλαστή ταυτότητα βουλγαρικών Αρχών με διαφορετικά στοιχεία από τα πραγματικά.

Τα στοιχεία του 33χρονου συλληφθέντα δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί επίσημα και το δελτίο αιτούντος ασύλου αλλοδαπού που βρέθηκε στην κατοχή του είναι εξ’ υπαρχής πλαστό.

Ο 25χρονος συλληφθείς στερούνταν εγγράφων, δήλωσε στοιχεία ταυτότητας και αναμένεται η ταυτοποίησή του.

Για τον 41χρονο διερευνάται η ταυτότητά του, καθότι δεν ταυτίζεται με υπαρκτό πρόσωπο στην Τουρκία με τα στοιχεία που αναγράφονται στην άδεια παραμονής που κατείχε. Σημειώνεται ότι η άδεια παραμονής είναι νοθευμένη όσο αφορά την σφραγίδα για την ανανέωσή της.

Όπως προέκυψε από την έρευνα είχαν νοικιάσει ως Σύριοι το διαμέρισμα στου Γκύζη τον τελευταίο χρόνο περίπου.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, παράνομη κατοχή από κοινού οπλισμού και εκρηκτικών υλών και λοιπών ειδών πολεμικού υλικού, πλαστογραφία μετά χρήσεως και παράνομη είσοδο στη χώρα.Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου εξακριβωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες.
Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζεται.

Όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ τα ευρήματα θυμίζουν εκείνα του ταχύπλοου σκάφους που είχε εντοπιστεί πέρυσι το καλοκαίρι μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Τότε είχαν βρεθεί δύο αντιαρματικές ρουκέτες, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, μεγάλος αριθμός εκρηκτικών μηχανισμών και σφαιρών και ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δυο τούρκοι οι οποίοι σχετίζονταν με την συγκεκριμένη οργάνωση και υπήρχε η εκτίμηση ότι μετέφεραν τα όπλα και τα εκρηκτικά για «χτύπημα» στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα όπλα που βρέθηκαν τόσο στο σκάφος όσο και στο διαμέρισμα προέρχονται από την Κρήτη.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα όπλα και τα εκρηκτικά – όπως και εκείνα που είχαν εντοπιστεί το καλοκαίρι – να είχαν κατάληξη την Τουρκία για τρομοκρατική επίθεση.

Στο«μικροσκόπιο» των Αρχών έχουν μπει οι χάρτες αλλά και το περιεχόμενο των υπολογιστών ενώ αναμένονται ενδεχομένως και εντός της ημέρας τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης των όπλων που βρέθηκαν.

Σε βάρος ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για δολοφονία στην Τουρκία.

Η αστυνομία εκτιμά ότι έφτασε στον επιχειρησιακό βραχιόνα της οργάνωσης.

Οι τέσσερις μεταφέρθηκαν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την DHKP-C μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έχει επιτεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας και στα γραφεία του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.