Ηρεμούν τα πνεύματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς έπειτα από τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν οι «58» με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις ευρωεκλογές.

Οσο περνούν οι ώρες επικρατούν πιο ψύχραιμες σκέψεις και έτσι έπειτα από την ένταση που επικράτησε την Κυριακή στη συνεδρίαση της ολομέλειας των «58» και των συνεργαζόμενων Κινήσεων. Οι 58 είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να συστήσουν μια επιτροπή, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και να συζητήσει μαζί του τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αλλαγή του νόμου. Τελικώς ο κ. Βενιζέλος τους πρόλαβε και ζήτησε ο ίδιος συνάντηση με την συντονιστική γραμματεία των 58 την Πέμπτη. Το μείζον ζήτημα, ασφαλώς, αυτή την ώρα είναι να μην διασπαστεί η πρωτοβουλία και να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανασύνταξη της παράταξης.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ανακοίνωση του κ. Ηλ. Μόσιαλου, από τα ηγετικά στελέχη της Κίνησης «Δυναμική Ελλάδα», η οποία συμμετείχε εξ αρχής σε όλες τις διεργασίες του χώρου και φυσικά στην πρωτοβουλία των 58. Ο πρώην υπουργός καλεί τους «58» να βάλουν κατά μέρος τις ανησυχίες τους για την αλλαγή του νόμου και να δώσουν τη μάχη των εκλογών με προβεβλημμένα στελέχη τους όπως οι κ.κ. Ι. Βούλγαρης και Γ. Παγουλάτος. «Αν δεν πηγαίναμε σε σταυρό θα έπρεπε να είχαμε σε κάθε κόμμα μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για την πρόταση καθιέρωσης μονοεδρικών περιφερειών. Αυτό όμως προϋποθέτει την ανοιχτή και δημοκρατικη λειτουργία των κομμάτων. Μέχρι αυτό να εξασφαλιστεί, ο σταυρός παρότι μπορεί να μην θεωρείται ιδανικό σύστημα, είναι σίγουρα καλύτερος από τις επιλογές που μπορεί να κάνουν οι εκάστοτε αργηγοί των κομμάτων», αναφέρει στην ανακοίνωση του.
«Κατανοώ», προσθέτει, «τις ανησυχίες πολλών εκ των «58», αλλά αυτές μπορούν να λυθούν άμεσα με την κάθοδο ως υποψηφίων στις εκλογές με σταυρό των πιο προβεβλημένων στελεχών τους. Πιστεύει κανείς οτι αν είναι υποψήφιοι για παράδειγμα ο Γιάννης Βούλγαρης ή ο Γιώργος Παγουλάτος θα έχουν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας; Ας το τολμήσουν και δεν θα χάσουν. Αν ο λαός θελει να δει μια μεγαλη κεντροαριστερά τότε δεν θα ψηφίσει μόνο τους κομματικούς υποψήφιους. Θα εχει την δυνατότητα να διαλέξει απο ενα πολύ ευρυτερο ψηφοδέλτιο. Ο λαός ξέρει να κρίνει. Κι εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα στηρίξει τέτοιες υποψηφιότητες», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος.
Αλλά και ο κ. Χρ. Δερβένης, πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και μέλος των «58», μιλώντας στον Βήμα FM, σημείωσε ότι «η πλειοψηφία των «58» απαιτούσε στο βαθμό που ισχύει η λίστα –και σωστά –να υπάρξει μια ανοιχτή διαδικασία για τους υποψηφίους και να μην οριστούν από κάποιο κλειστό σύστημα και τους αρχηγούς, πίσω από τις πόρτες. Τώρα, υπάρχει μια δυνατότητα να πάμε σε μια συμφωνία για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και να αφήσουμε τον κόσμο να επιλέξει». Ο κ. Δερβένης παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα «αν θέλουμε οι άνθρωποι που δεν έχουν εκ των προτέρων αναγνωρισιμότητα να έχουν και μια τύχη. Και νομίζω ότι θα την έχουν, διότι ο κόσμος θέλει. Το βλέπουμε από τον κόσμο που συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πήγαμε στην επαρχία και υπάρχει αυτή η διάθεση, να εκφραστεί. Να έχουν χρόνο αυτοί οι άνθρωποι να παρουσιάσουν το προσωπό τους και τον λόγο τους», είπε.
Αυτό είναι πλέον το βασικό ερώτημα που απασχολεί πλέον τις συζητήσεις. Πώς θα αναδειχθούν τα νέα πρόσωπα που θα εναχθούν στο ψηφοδέλτιο και τα οποία δεν θα έχουν το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας και ενδεχομένως ούτε τα χρήματα για μια καμπάνια πανελλαδικής εμβέλειας.
Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί μόνο τους «58» ή τους εκπροσώπους των Κινήσεων αλλά και τα στελέχη του ΠαΣοΚ, καθώς το κόμμα δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει τους υποψηφίους που προέρχονται από αυτό και άρα θεωρείται ότι θα ευννοηθούν ξανά τα πιο προβεβλημμένα στελέχη. Στο εσωτερικό του κόμματος η απόφαση για την αλλαγή του νόμου αποφόρτισε σε μεγάλο βαθμό την πίεση που ασκούσαν διάφορες ομάδες στον κ. Βενιζέλο να μην αυτοδιαλυθεί το ΠαΣοΚ στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παράταξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούν όλοι με την αλλαγή που προωθείται.
Από τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα, αυτή που εκφράστηκε αμέσως με απόλυτα θετικό τρόπο υπέρ του σταυρού προτίμησης είναι η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. «Με την αλλαγή αυτή οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο άμεσα και κυρίαρχα, παραμερίζοντας την αυθεντία της όποιας κομματικής επιλογής που συνήθως εξέφραζε μια παλαιοκομματικού τύπου αρχηγική αυθαιρεσία. Έτσι οι πολίτες θα εμπλακούν ευθέως στην εκλογική διαδικασία και με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η δημοκρατική διαδικασία και εκπροσώπηση», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος. Ο κ. Λοβέρδος, δεν ανήκει σε αυτούς που αιφνιδιάστηκαν την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα εκτίμησε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική αλλαγή, σε μια συνομιλία που φαίνεται ότι έσπασε τον πάγο πολλών μηνών ανάμεσα σε δύο πολιτικούς που συνδέονται με μακρόχρονη φιλία.

Αρνητική ήταν η προσέγγιση του κ. Ι. Ραγκούση και της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία με μια σκληρή ανάρτηση στο facebook υπό τον τίτλο «παράγκα», επισημαίνει ότι «100 μέρες πριν από τις εκλογές οι αρχηγοί τη ΝΔ και του ΠαΣοΚ χωρίς καμία συνεννόηση, ενημέρωση (των εταίρων τους όπου υπάρχουν), προετοιμασία και χωρίς καμία διαδικασία εντός των κομμάτων τους, αποφασίζουν με κυνικό τρόπο την αλλαγή του εκλογικού νόμου (…)

Ο ένας επιλύει το πρόβλημα το εσωτερικό του με τους 58 (τους οποίους έχει ήδη αδειάσει), ο άλλος απαντά στο σκληρό πυρήνα της παράταξης του για τους μετανάστες. Το ντηλ συμφέρει, βολεύει και κυρίως μπορεί να πουλήσει».

Και οι δύο πρώην υπουργοί αντιμετωπίστηκαν δηκτικά από τον εκπρόσωπο Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ κ. Δ. Καρύδη, ο οποίος σχολίασε ότι ορισμένοι ευννοημένοι από το ΠαΣοΚ βγάζουν μίσος και μίλησε για πολιτικά διαταραγμένα μυαλά. Επιπλέον ο κ. Καρύδης, επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Να τι δήλωνε ο Δ. Παπαδημούλης το Μάιο του 2009, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές: «Αντί οι ευρωβουλευτές να διορίζονται από τους αρχηγούς, θα πρέπει να εκλέγονται δημοκρατικά από τους πολίτες». Τώρα που γίνεται αυτό πράξη, στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν χρησιμοποιώντας αστεία επιχειρήματα που τους εκθέτουν», έγραψε στο Twitter.

Ενστάσεις για τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε η αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές διατύπωσε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. «H επιλογή της σταυροδοσίας αντί της λίστας στις ευρωεκλογές, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής. Ο αιφνιδιαστικός τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες.

Η πολιτική χρήση της εκλογικής νομοθεσίας και η αποσπασματική νομοθέτηση κανόνων, παραμονές εκλογικής διαδικασίας, προδίδει ιδιοτελή σπουδή και απόπειρα να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες εσωκομματικού χαρακτήρα. Η εκλογική νομοθεσία δεν είναι –και δεν μπορεί να είναι- εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών.Η Δημοκρατική Αριστερά έχει προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος που περιλαμβάνει αλλαγή του εκλογικού νόμου και της νομοθεσίας για το «πολιτικό χρήμα»», αναφέρει η ανακοίνωση της Αγ. Κωνσταντίνου.