Σε τουλάχιστον επτά νεκρούς και 1.250 τραυματίες έχει ανέλθει ο προσωρινός απολογισμός της εντονότατης κακοκαιρίας που πλήττει την Ιαπωνία και η οποία έχει φέρει στο Τόκιο την σφοδρότερη χιονόπτωση των τελευταίων δεκαετιών. Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, επί ποδός οι Αρχές ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, όπου διεξήχθη η ψηφοφορία για τον νέο κυβερνήτη της περιφέρειας.

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες καθώς και πολλά πεζοδρόμια είχαν καθαριστεί από τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους κατοίκους και τους μαγαζάτορες της πόλης.

Οι Αρχές καθάρισαν επίσης από το χιόνι τους χώρους γύρω από τα εκλογικά κέντρα ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ψηφοφόρων.

Τα 13,3 εκατομμύρια των κατοίκων του Τόκιο κλήθηκαν την Κυριακή να εκλέξουν τον νέο κυβερνήτη της πρωτεύουσας, και στις κάλπες αναδείχθηκε νικητής ο Γιοίτσι Μασουζόε, υποστηριζόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Το χαμηλό βαρομετρικό που έπληξε αρχικά τις νοτιοδυτικές περιοχές του νησιού Χόνσου και στη συνέχεια το Τόκιο, μετακινήθηκε προς τα βορειοανατολικά. Στην παραλιακή πόλη Σεντάι το χιόνι έφτασε τα 35 εκατοστά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 78 χρόνια.

Σύμφωνα με το NHK μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 7 άνθρωποι εξαιτίας της κακοκαιρίας ενώ έχουν αναφερθεί και τουλάχιστον 1.051 τραυματισμοί από πτώσεις ή συγκρούσεις οχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα αεροδρόμια αφού συνολικά χθες και σήμερα έχουν ακυρωθεί 1.040 πτήσεις. Στο διεθνές αεροδρόμιο Ναρίτα, που απέχει από το Τόκιο 60 χιλιόμετρα, παραμένουν αποκλεισμένοι 5.000 επιβάτες γιατί οι δρόμοι που το συνδέουν με την πρωτεύουσα είναι σε κακή κατάσταση.

Οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί στο Τόκιο, όμως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα βόρεια της χώρας.