Εκτός από πάμπολλες τοπικές ισπανικές τράπεζες που παραμένουν «ισοπεδωμένες» από την κρίση, τρεις από τις μεγάλες εξακολουθούν να πληρώνουν τις συνέπειες του σκασίματος της φούσκας των ακινήτων. Οπως φαίνεται, όμως, από τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2013 που ανακοίνωσαν, καταφέρνουν σιγά-σιγά να βγάλουν το κεφάλι πάνω από το νερό.
Πρόκειται για την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), την Caixabank και την Banco Popular, οι οποίες εμφανίζουν σημαντική βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας από την εποχή που ξέσπασε η κρίση. Αλλά εμφανίζουν ταυτόχρονα και αύξηση των «κόκκινων» δανείων τους και επίσης κάμψη των καθαρών εσόδων τόκων. Τα καθαρά έσοδα τόκων είναι η διαφορά που προκύπτει από τους τόκους των χορηγουμένων δανείων που εισπράττει η τράπεζα μείον τους τόκους των καταθέσεων που καταβάλλει.
Η «βουτιά»


Η BBVA, η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Ισπανίας, ανακοίνωσε για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2013 ζημιές 849 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012 είχε εμφανίσει κέρδη 20 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη «βουτιά» εξηγείται από το ότι το συγκεκριμένο τρίμηνο η τράπεζα ενέγραψε τις επιβαρύνσεις από την πώληση μεριδίου της στην κινεζική τράπεζα China Citic Bank, προκειμένου να βελτιώσει τον ισολογισμό της και να ανταποκριθεί στα stress tests των ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών. Οι ειδικοί περί τα τραπεζικά αναλυτές είχαν προβλέψει για την BBVA ζημιές 765 εκατ. ευρώ, αλλά δεν ήταν αυτή η αιτία για την όποια ανησυχία της ισπανικής αγοράς. Η αιτία είναι η κάμψη των καθαρών εσόδων τόκων από τα 3,9 στα 3,8 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε, σε συνδυασμό με την αύξηση από το 5,1% στο 6,8% των μη εξυπηρετουμένων δανείων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.
Ενας έλληνας παρατηρητής θα μειδίαζε με πικρία αναλογιζόμενος τα ανάλογα νούμερα και ποσοστά που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες στα συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη. Στο κάτω-κάτω μιλάμε για μια τράπεζα που έβαλε το τέταρτο τρίμηνο στην άκρη μόνο 1,2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις απώλειες από τα «κόκκινα» δάνειά της, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2012 είχε βάλει 2,7 δισ. ευρώ. Και το σημαντικότερο, μιλάμε για μια τράπεζα που εμφάνισε για το σύνολο της περυσινής χρονιάς καθαρά κέρδη 2,2 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά… 33% συγκριτικά με τα κέρδη του 2012.
Κάμψη εσόδων


Η Caixabank, η τρίτη σε κεφαλαιοποίηση της Ισπανίας, ανακοίνωσε εκτίναξη των μη εξυπηρετουμένων δανείων της στο 11,66% το τέταρτο τρίμηνο του 2013 από το 8,63% που ήταν ως ποσοστό επί των συνολικών δανείων που είχε χορηγήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Η Caixabank ανακοίνωσε επίσης σημαντική κάμψη της κερδοφορίας της κατά 21%, στα 45 εκατ. ευρώ το τρίμηνο που πέρασε. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα καθαρά κέρδη της, που έφθασαν στα 503 εκατ. ευρώ.
Η Banco Popular, τέλος, ανακοίνωσε επίσης μεγάλη αύξηση των «κακών» δανείων της από το 8,98% στο 14,27% το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε, ενώ ανακοίνωσε κάμψη 3,9% των καθαρών εσόδων από τους τόκους σε ετήσια βάση, στα 590,9 εκατ. ευρώ από τα 615 εκατ. ευρώ. «Τα χειρότερα πέρασαν, ο κλάδος στεγαστικών δανείων συμπεριλαμβανομένων και των κόκκινων δανείων σταθεροποιείται» δήλωσε στη «Wall Street Journal» ο Ανχέλ Κάνο, διευθυντής λειτουργιών της BBVA. Ο ισπανός τραπεζίτης δήλωσε ότι η τράπεζά του είναι έτοιμη να πουλήσει τη μονάδα στεγαστικών δανείων. Κάτι που έχουν ήδη πράξει και άλλες ισπανικές τράπεζες, της κορυφαίας σε κεφαλαιοποίηση Santander συμπεριλαμβανομένης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ