Στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ο Γκέιμπ Νιούελ (φωτογραφία) είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς. Ο ηλικίας 52 ετών Αμερικανός είναι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης και online διανομής βιντεοπαιχνιδιών Valve Corporation. Θεωρείται από τους απανταχού παίκτες ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο των ηλεκτρονικών βιντεοπαιχνιδιών.
Γεννημένος το 1962, ο Νιούελ εισήλθε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το οποίο αποφάσισε να εγκαταλείψει –καθώς και πολλοί άλλοι «μεγάλοι» της τεχνολογίας, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στιβ Τζομπς – όταν γνώρισε τον Στιβ Μπάλμερ. Ο πρόσφατα απελθείς διευθύνων σύμβουλος της Microsoft προσέλαβε τον Νιούελ στον τεχνολογικό κολοσσό, όπου συμμετείχε στην ανάπτυξη των πρώτων τριών εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος Windows.
Το 1996 όμως, έχοντας αγοράσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών της Microsoft, η οποία τότε (σε αντίθεση με σήμερα) βρισκόταν στην καλύτερη εποχή της, αποχώρησε από την εταιρεία για να δημιουργήσει μαζί με τον Μάικ Χάρινγκτον, έναν άλλο «πρόσφυγα» της Microsoft, τη Valve.
Αυτό που πραγματικά κάνει τη Valve να ξεχωρίζει είναι η διορατικότητά της για την τεχνολογία. Πριν από μία δεκαετία, πολύ προτού τα στελέχη των εταιρειών πολυμέσων αντιληφθούν ότι η λήψη αρχείων από το Διαδίκτυο (ή αλλιώς «κατέβασμα») ήταν το μέλλον, η Valve ξεκίνησε μια ηλεκτρονική υπηρεσία, το Steam. Από τότε έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο διανομέα βιντεοπαιχνιδιών με 75 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως. Το δεύτερο κλειδί της επιτυχίας για τη Valve είναι οι χαμηλές τιμές. Το Steam έχει εκπτώσεις σχεδόν όλον τον χρόνο, οι οποίες φθάνουν ακόμη και το 80%.
Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι ήταν η νεωτερικότητα και η πρωτοποριακή σκέψη του Νιούελ που οδήγησαν τη Valve στο βάθρο με τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, όπως η Sony. Σήμερα η αξία της εταιρείας αποτιμάται σε 3 δισ. δολάρια. Ο ίδιος ο Νιούελ συγκαταλέγεται σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Forbes» στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 1,2 δισ. δολάρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ