Δεν μάσησε τα λόγια του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ μιλώντας σε εκατοντάδες δημοσιογράφους στο Σότσι, την παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Κατηγόρησε τους πολιτικούς ηγέτες, ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, αλλά χωρίς να τους κατονομάσει, ότι «χρησιμοποίησαν μιαν Ολυμπιάδα για να κάνουν πολιτική διαμαρτυρία και να κερδίσουν πόντους για εσωτερική ή εξωτερική κατανάλωση». Προτιμήσαν να αγνοήσουν την πρόσκληση να παραστούν στην έναρξη των Αγώνων στο Σότσι, προτίμησαν ένα «πολιτικό μποϊκοτάζ» των Αγώνων. Αλλά την πρόσκληση «δεν την έστειλε η Ρωσια. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τους την έστειλε, όχι η οργανώτρια χώρα», τόνισε ο κ. Μπαχ. Την ΔΟΕ πρόσβαλαν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτο τον γερμανό πρόεδρο Γιόακιμ Γκαους δεν θα παρευρεθούν στο Σότσι «στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στη Μόσχα για το νόμο εναντίον των ομοφυλοφίλων», όπως δήλωσε ανώνυμη κυβερνητική πηγή στην Ουάσιγκτον. Στην αμερικάνικη ομάδα που έφθασε στο Σότσι μετέχουν και τρεις γνωστοί «γκέι» αθλητές, ως συνοδοί. Δεν μετέχουν σε κανένα αγώνισμα, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε από αμερικανούς τηλεπαρουσιαστές ως «κίνηση δίχως περιεχόμενο και μάλλον προκλητική».
Ο κόσμος «καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί κάνεις πολιτική επίδειξη σε Ολυμπιακούς Αγώνες», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. «Είναι μια ακόμη ευκαιρία για εντυπωσιακούς τίτλους στα έντυπα, χωρίς να κοστίζει τίποτε».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μπαχ δήλωσε ότι είναι «λάθος» να γράφεται ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Σότσι «κοστίζουν πάνω από πέντε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια». Ενα τόσο μεγάλο ποσό πραγματικά ξοδεύτηκε αλλά «όχι για τους Χειμερινούς Αγώνες» το κόστος των οποίων «φθάνει στο όσο κοστίσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου», το 2012. [περίπου 6 δις δολάρια].
Ρωσική κυβερνητική πηγή και ο δήμαρχος του Σότσι δήλωσαν ότι δεκάδες δισεκατομμύρια (δολάρια) διατεθήκαν γιατί, με την ευκαιρία των Αγώνων, αποφασίστηκε «να αναμορφωθεί ολόκληρη η περιοχή, από τα βουνά ως την παραλιακή πόλη, η οποία είχε μείνει όπως ήταν επί Σοβιετικής Ενωσης». Ενδεικτικά ανέφεραν ότι κατασκευαστήκαν 335 χλμ. δρόμοι, 16 τούνελ και «δυο ντουζίνες ξενοδοχεία, από υπερπολυτελείας ως απλά οικογενειακά».

Η «Wall Street Journal» σε σειρά άρθρων της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι έγραψε ότι η νέα υποδομή θα μπορεί να καλύψει το κόστος των 50 δις δολαρίων και πλέον εντός 5-8 ετών, αν γίνει η κατάλληλη τουριστική αξιοποίηση χειμώνα και καλοκαίρι.