«Ο (αμερικανός υπουργός Εξωτερικών) Τζον Κέρι επισκέφθηκε την περιοχή 11 φορές μέσα σε έναν χρόνο και συναντήθηκε με τον (παλαιστίνιο πρόεδρο) Μαχμούντ Αμπάς 26 φορές. Αυτό αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του» να πετύχει η προσπάθεια που κάνει για την επίλυση του ισραηλινοπαλαιστινιακού προβλήματος, είπε ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Ο Ριάντ αλ Μάλκι, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή με τους υπουργούς Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο και Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, εξήγησε μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους ότι ο Κέρι θα παρουσιάσει στις δύο πλευρές μια συμφωνία-πλαίσιο ως τα τέλη Απριλίου που θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων οι οποίες, αν όλα πάνε καλά, θα καταλήξουν σε συμφωνία ως τα τέλη του 2014.
Το ότι κάτι κινείται στο Παλαιστινιακό φαίνεται και από το διεθνές κλίμα που δημιουργείται. Κορυφαίοι ηγέτες παροτρύνουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να μη χάσουν αυτή την «τελευταία ευκαιρία» για ειρήνη. Παράδειγμα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών που προειδοποιεί για «σκοτεινή εποχή» αν η προσπάθεια αποτύχει.
Παράλληλα ασκείται μια σχετική πίεση στο Ισραήλ το οποίο, με πρωθυπουργό τον ιέρακα Βενιαμίν Νετανιάχου, θεωρείται σε αυτή τη φάση η λιγότερο εποικοδομητική από τις δύο πλευρές. Πρόσφατα η ΕΕ αποφάσισε να μποϊκοτάρει τα προϊόντα που παράγονται στους εβραϊκούς οικισμούς (οι οποίοι καταλαμβάνουν παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη). Πριν από λίγες ημέρες ο Κέρι προειδοποίησε, εξοργίζοντας το Ισραήλ, ότι τα μποϊκοτάζ θα αυξηθούν αν η προσπάθεια αυτή για την ειρήνη αποτύχει.
Ικανοποίηση για το μποϊκοτάζ


Ο κ. Αλ Μάλκι χαρακτήρισε «θαρραλέα» την απόφαση της ΕΕ για μποϊκοτάζ. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που όλο και περισσότερες εταιρείες και ιδρύματα ακολουθούν τα βήματα της ΕΕ αποφασίζοντας μποϊκοτάζ» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα. Οι αντιδράσεις από τους ισραηλινούς αξιωματούχους είναι σφοδρές καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του μποϊκοτάζ είναι ήδη εμφανείς και μετρούνται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

«Δεν γνωρίζω αν θα ακολουθήσουν και οι Αμερικανοί»
προσέθεσε απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» «αλλά από τις διαβουλεύσεις με τον Κέρι είναι εμφανές ότι οι Αμερικανοί λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της απόφασης της ΕΕ και παρακολουθούν προσεκτικά το ζήτημα».
Ο Κέρι προσπαθεί να σημειώσει πρόοδο σε τρία παράλληλα πεδία: το πολιτικό, το στρατιωτικό (ασφάλεια) και το οικονομικό. Τα κυριότερα άλυτα ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η Ιερουσαλήμ, τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους, η ασφάλεια, οι εβραϊκοί οικισμοί και οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
Δείχνοντας πού ακριβώς στέκει σήμερα η παλαιστινιακή πλευρά, ο κ. Αλ Μάλκι είπε: «Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε να γίνει η Ιερουσαλήμ μια «ανοιχτή πόλη» όπου θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πιστοί και των τριών θρησκειών» –χριστιανοί, μουσουλμάνοι και Εβραίοι –«αλλά η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και η Δυτική του Ισραήλ».

«Προκειμένου η Παλαιστίνη να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη»
συνέχισε και προσέθεσε: «Είμαστε υπερήφανοι που σκεφτόμαστε με τον εξής τρόπο: τους περιορισμένους μας πόρους θα τους αφιερώσουμε για να αναπτύξουμε υπηρεσίες και υποδομή για τους πολίτες μας και όχι για να μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών με τους γείτονές μας. Μέσω αυτής της πρότασης δηλώνουμε στη διεθνή κοινότητα τις προτεραιότητές μας και διαβεβαιώνουμε το Ισραήλ για την ασφάλεια».
Το Ισραήλ ζητεί να έχει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Παλαιστίνη (και μετά την ειρήνη). Οι Παλαιστίνιοι το αρνούνται γιατί «θα είναι σαν να συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή». Αλλά, όπως εξήγησε ο κ. Αλ Μάλκι, αντιπροτείνουν τη στρατιωτική παρουσία τρίτης πλευράς, «για παράδειγμα του ΝΑΤΟ. Είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε οποιαδήποτε χρονική διάρκεια και όγκο της ΝΑΤΟϊκής δύναμης» στην Παλαιστίνη.
Το θέμα των προσφύγων


Κατά την επίσκεψή του ο κ. Αλ Μάλκι ζήτησε από την Αθήνα, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, να βάλει όσο το δυνατόν ψηλότερα στην ευρωπαϊκή ατζέντα το Παλαιστινιακό. Οσον αφορά τα διμερή Ελλάδας – Παλαιστίνης, έθεσε το θέμα των παλαιστινιακής καταγωγής προσφύγων από τη Συρία που καταφθάνουν στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες αυτοί, των οποίων το διαβατήριο φέρει την παλαιστινιακή τους καταγωγή, δεν θεωρούνται σύροι πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Στη Συρία ζουν 600.000 παλαιστίνιοι πρόσφυγες από το 1948. Απ’ όσο γνωρίζουμε, στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 200 Παλαιστίνιοι της Συρίας που επιθυμούν να πάνε στη Βόρεια Ευρώπη»
είπε ο κ. Αλ Μάλκι. Στόχος του είναι να βρεθεί μια φόρμουλα προκειμένου «να διευκολυνθεί το πέρασμά τους από την Ελλάδα», όπου τυπικά θεωρούνται παράνομοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε πολλές χώρες και το θέμα δεν είναι τι θα κάνει μόνο η Ελλάδα αλλά η ΕΕ συνολικά».
Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 7 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus