Ο αμερικανικός παράγοντας συνέχισε την Παρασκευή τις παρεμβάσεις του ώστε το Κοινό Ανακοινωθέν που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ακόμη ενός γύρου διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό να γίνει δεκτό και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να συναντηθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε το απόγευμα της Παρασκευής με τον κ. Αναστασιάδη, ενώ την ίδια στιγμή το νούμερο 3 του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ο Γουίλιαμ Μπερνς, φέρεται να μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Έρογλου. Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για την τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν –Αναστασιάδη, σημειώνεται ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ένα εταίρο –κλειδί σε μία ζωτική περιοχή».
Ο κ. Έρογλου μάλιστα αναμένεται να ανακοινώσει τη θετική του απάντηση επί του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος είτε το Σάββατο είτε την Κυριακή. Άλλωστε, τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την επανέναρξη των συνομιλιών το μεσημέρι της Παρασκευής.