Ενα υπολογιστικό μοντέλο που θα εφευρίσκει νέες έννοιες στη μουσική, εμπνευσμένο από μηχανισμούς της ανθρώπινης νόησης, θα παρουσιάσει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στη Θέρμη. «Ελπίζουμε πως σε όχι πάρα πολύ καιρό θα έχουμε μια πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος σε υπολογιστή. Αύριο θα δοκιμάσουμε κάποια πειράματα που αφορούν χορικά του Μπαχ αλλά και παραδοσιακά πολυφωνικά μουσικά ιδιώματα της Ηπείρου» σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος κ. Αιμίλιος Καμπουρόπουλος.

Πρόγραμμα μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος
Η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος COncept INVEntioN Theory –COINVENT (Θεωρία Εφεύρεσης Εννοιών). «Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δουλεύουν ένας διδακτορικός και ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής. Είναι πολύ ελπιδοφόρο πως σε αυτή τη φάση καταφέραμε και πήραμε ένα τέτοιο πρόγραμμα» σχολιάζει ο κ. Καμπουρόπουλος. Ο ακριβής τίτλος της ημερίδας είναι «Δημιουργία και Σύμμειξη Εννοιών στη Μουσική: θεωρητικές και υπολογιστικές προσεγγίσεις». Εκτός από τα είδη που ήδη αναφέρθηκαν, το υπολογιστικό μοντέλο θα έχει πρόσβαση σε είδη όπως τα τροπικά ιδιώματα, η ατονική μουσική, η τζαζ κτλ.

«Στη συνέχεια μπορεί να εναρμονίσει μια νέα μελωδία, παραμένοντας μέσα σε συγκεκριμένο αρμονικό χώρο ή και να εξερευνήσει και να συνδυάσει διαφορετικούς αρμονικούς χώρους, δημιουργώντας ένα νέο σύνθετο πρωτότυπο αρμονικό ιδίωμα ή/και νέες μοναδικές μη αναμενόμενες εναρμονίσεις»
λέει ο κ. Καμπουρόπουλος και επισημαίνει: «Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε έχει ενδιαφέρον για τη θεωρία της μουσικής ή ακόμη και για τις νέες τεχνολογίες θα βρει την ημερίδα ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα».
Η πορεία των μουσικών σπουδών, ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας ούτως ή άλλως υπολείπεται σε σχέση με χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ακολουθεί τη δύσκολη πορεία του ελληνικού πανεπιστημίου. «Σε ειδικά αντικείμενα όπως το δικό μας τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Λιγότερα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν αυτό που θέλουν. Και βέβαια όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ή την ευκαιρία για να σπουδάσουν στο εξωτερικό θα το αποφασίσουν πολύ ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν» λέει ο κ. Καμπουρόπουλος.

«Προγράμματα και ημερίδες όπως αυτό της Παρασκευής σκοπεύουν και σε αυτό. Να δείξουμε στα ταλέντα της σύνθεσης και της μουσικολογίας που υπάρχουν και στην Ελλάδα πως μπορούν να βρουν τον δρόμο τους».

Το πρώτο πανεπιστημιακό τμήμα


Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ιδρύθηκε το 1984 ως τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και άρχισε τη λειτουργία του από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, το 1985-86. Είναι το πρώτο πανεπιστημιακό τμήμα Μουσικών Σπουδών που λειτούργησε στην Ελλάδα και γενικότερα είναι το πρώτο ίδρυμα διαβαθμισμένων και δη τριτοβάθμιων Μουσικών Σπουδών στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας.
Οι μουσικές σπουδές που παρέχονται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του αφορούν τους κλάδους της μουσικολογίας και της μουσικής παιδαγωγικής, οι οποίοι ως σήμερα αποτελούν τη μία από τις δύο ειδικεύσεις προπτυχιακών σπουδών του τμήματος που αναγράφονται στο πτυχίο.

Παράλληλα κατά το ακαδημαϊκό έτος 1997-98 στη γενική συνέλευση του τμήματος αποφασίστηκε να συμπληρώσει το πρόγραμμα των προσφερομένων προπτυχιακών μουσικών σπουδών με τη σύνθεση. Η κατεύθυνση της σύνθεσης άρχισε τη λειτουργία της από το ακαδημαϊκό έτος 2003-04.

Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 6 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus