Τις εξελίξεις στο ζήτημα του πολέμου στη Συρία και την παράλυση της διεθνούς κοινότητας σχολίασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ο Μπαν Κι Μουν, διατελεί γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, τα τελευταία επτά χρόνια. Η δεύτερη θητεία του λήγει τον Δεκέμβριο του 2016. Αν και του αρέσει ο χαρακτηρισμός «ο αόρατος άνθρωπος», τελευταία η παρουσία και ο δημόσιος λόγος του είναι πιο συχνός.
Πρόσφατα μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που έλαβαν χώρα στο Μοντρέ της Ελβετίας, μίλησε στο Νταβός και στη Σύνοδο Ασφαλείας στο Μόναχο. Στο μεταξύ, συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Το Spiegel τον ρώτησε αν έρχεται ο ίδιος σε επαφή με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. «Στην αρχή ναι, αλλά εδώ και πολύ καιρό, όχι. Αλλά συναντήθηκα με τον σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ στο Μοντρέ. Είχαμε μία καλή συνάντηση αλλά ήταν πολύ δύσκολο να πειστεί» είπε.
«Πρόκειται για πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λακτάρ Μπραχίμι είναι πολύ ικανός διαπραγματευτής. Δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες ακόμη, αλλά οι δύο πλευρές κάθισαν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες συνεχίζουν και αυτό είναι θετικό» προσέθεσε ο Μπαν. «Οι διαφορές του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης είναι μεγάλες, ειδικά όσον αφορά στο θέμα της μεταβατικής κυβέρνησης. Το σημαντικό είναι ωστόσο, ότι και οι δύο πλευρές συζητούν. Και αυτό το πιστεύω παρά το γεγονός ότι η αποστολή της συριακής κυβέρνησης δεν προτίθεται να συζητήσει λεπτομέρειες. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί» είπε.
«Δεν θα ασκήσετε λοιπόν πιέσεις στον Άσαντ και το καθεστώς του;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του Spiegel. «Η άσκηση πίεσης είναι πάντα σημαντική. Αλλά να εφαρμοστεί και στις δύο πλευρές. Και οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν ευελιξία» απάντησε. Αναφορικά με τον ρόλο της Ρωσίας στο ζήτημα της Συρίας, ο Μπαν είπε: «Πρέπει να είμαστε πρακτικοί και ρεαλιστικοί. Είναι σχεδόν απίθανο αυτή τη στιγμή η Ρωσία να συμφωνήσει σε κυρώσεις έναντια στη Συρία. Αλλά ελπίζω να συζητηθεί το θέμα τις ερχόμενες ημέρες με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών».