ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ – αποστολή

Σε ανοικτή συνέντευξη Τύπου προς τους πολίτες της Κεφαλονιάς προχώρησε την Τετάρτη το μεσημέρι, σε κεντρικό ξενοδοχείο, ο σεισμολόγος κ. Ακης Τσελέντης καθησυχάζοντας τους πολίτες.
«Η επιστήμη της σεισμολογίας είναι μια ενόργανη επιστήμη. Δεν θα φωνάξεις τον οφθαλμίατρο για να σε εξετάσει στον πνεύμονα» δήλωσε ο κ. Τσελέντης στην έναρξη της ομιλίας του αναφερόμενος στις πολλές δηλώσεις-απόψεις που ακούγονται όλο αυτό το διάστημα.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης εξήγησε τη θέση της Κεφαλονιάς στον σεισμικό χάρτη της χώρας.
«Από μετρήσεις από δορυφόρο είχαμε παρατηρήσει ότι από το 2008 η Παλική είχε αρχίσει να φουσκώνει. Ξέραμε ότι τα επόμενα χρόνια κάτι θα γίνει και είχαμε υποβάλει έκθεση τον ΟΑΣΠ γι’ αυτό το φαινόμενο. Την 1η Γενάρη σε μία συστοιχία ΒΑΝ, είδαμε στον σταθμό του Πύργου μια ακολουθία από σήματα που φωτογράφιζαν την Κεφαλονιά . Τα φλας αυτών των σημάτων δεν μας έδιναν σεισμό μεγαλύτερο των 6 ρίχτερ και γι’ αυτό δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για την Κεφαλονιά» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.
Ιδιαίτερα καθησυχαστικός ήταν προς τους πολίτες λέγοντάς τους χαρακτηριστικά: «Τα μεγάλα μεγέθη θα έλεγα να τα ξεχάσουμε, βέβαια η φύση είναι απρόβλεπτη. Πάντως τα επτάρια που ακούγονται είναι ράδιο αρβύλες» τόνισε αναφερόμενος στις μετασεισμικές δραστηριότητες και στο ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού που διαρρέονται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες.
«Οι ενδείξεις από την αρχή έδειχναν ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από εκείνο των 6 βαθμών, αυτό που αναμένουμε ακόμα και σήμερα είναι ένας μετασεισμός της τάξεως των 5,2 με 5,4 βαθμών. Κάτι το οποίο είναι μια φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα δεν χρειάζεται πανικός» επεσήμανε.
Σχετικά με το νότιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό του 1953, τόνισε: «Κάποια στιγμή θα «σκάσει» αυτό το ρήγμα. Σίγουρα δεν θα είναι αύριο, ούτε μεθαύριο, ωστόσο κάποια στιγμή στο μέλλον θα σκάσει. Η Κεφαλλονιά είναι στη γειτονιά του εγκέλαδου, θα βιώσει μεγάλους σεισμούς».
Επίσης υπογράμμισε πως στην Κεφαλονιά δεν υπάρχει σεισμολογικός σταθμός ενώ το νησί αποτελεί ένα παγκόσμιο σεισμολογικό εργαστήρι στο οποίο θα μπορούσαν να γίνουν συνέδρια και μελέτες για το φαινόμενο αυτό. Παράλληλα τόνισε πως θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί ακόμα περισσότερες ζημιές στα κτίρια, αφού το ρήγμα ήταν στην περιοχή της Παλικής και πως οι ζημιές, οι καταρρεύσεις και οι κατολισθήσεις οφείλονται σε κακοτεχνίες. «Η επιτάχυνση του σεισμού στην Κεφαλονιά ήταν 0,65 (g), όταν ο σεισμός της Καλαμάτας ήταν 0,25 (g). Η Κεφαλονιά άντεξε. Η Κεφαλονιά αντέχει 7άρια».
Ο κ. Τσελέντης έκανε σφοδρή κριτική στην Κυβερνητική αντιμετώπιση του σεισμού: «Η διαχείριση του σεισμού ήταν απαράδεκτη. Παρόλο που υπήρχαν περιορισμένες καταστροφές σε σχέση με το τι θα μπορούσε να έχει γίνει σε άλλες περιοχές και πάλι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν απαράδεκτη». Μάλιστα αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που έχει ο σεισμός στον τουρισμό καυτηριάζοντας την στάση ορισμένων τηλεοπτικών Μέσων ενημέρωσης που έδειξαν μία βομβαρδισμένη εικόνα από την Παλική όταν η υπόλοιπη Κεφαλονιά δεν αντιμετωπίζει σχεδόν κανένα πρόβλημα. «Δεν μας ενδιαφέρει αν έκανε δήλωση συμπαράσταση η Πενέλοπε Κρουζ για την Κεφαλονιά. Η Κεφαλονιά δεν είναι «Περοκέ» θέλει στήριξη» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ενασχόληση του δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρου Παρίση με το συγκεκριμένο θέατρο.
Καταλήγοντας είπε πως δεν πρέπει να παραμελούμε το εσωτερικό του σπιτιού μας: «Δεν θα πρέπει να βάζουμε στα ράφια βαριά αντικείμενα, ή σε ψηλά μέρη μέσα στο σπίτι μας».