Επτακόσιες χιλιάδες περίπου έκαναν «συχνή είτε συνεχή χρήση» ηρωίνης στην Αμερική το 2012, σχεδόν 80% περισσότεροι από ο,τι το 2007 όταν οι χρήστες ηρωίνης ήταν 373.000, ανακοίνωσε η αντιναρκωτική υπηρεσία των ΗΠΑ, σχολιάζοντας τον θάνατο του ηθοποιού Φιλιπ Σειμουρ Χόφμαν από υπερβολική χρήση ηρωίνης, όπως πιστεύεται. Δεν υπάρχουν νεότερα επίσημα στοιχεία αλλά υπολογίζεται ότι το 2013 οι χρήστες θα ξεπεράσουν τις 820.000. Το 2010 στις ΗΠΑ 3.094 άτομα πέθαναν από τη χρήση ηρωίνης, υπερδιπλάσια από ο,τι το 2000.

Η αύξηση αποδίδεται στο ότι οι χρήστες του ναρκωτικού δεν περιορίζονται, γεωγραφικά, όπως άλλοτε στις πόλεις αλλά έχουν επεκταθεί σε «αθώες» ως πρόσφατα αγροτικές και ορεινές περιοχές.
Στη Νέα Υόρκη η προσφορά ηρωίνης σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση από το 2009, ως και τρεις φορές, με κύριους χρήστες εύπορους και νεαρά άτομα, αναφέρει η αστυνομία. «Λειτουργούν εργαστήρια, στην πόλη και στις συνοικίες, που μπορούν να παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες σκονάκια», λέγει εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Η αύξηση της κυκλοφορίας και κατανάλωσης στην Αμερική της ηρωίνης οφείλεται κυρίως σε δυο παράγοντες. Στο ότι η παραγωγή της στο Μεξικό «έχει λάβει τρομακτικά μεγάλες διαστάσεις» και στο ότι είναι σχετικά φθηνότερη από άλλα ναρκωτικά, ακόμη και από εκείνα που πωλούνται σε φαρμακεία. Οι οκτώ στους δέκα χρήστες ηρωίνης κάνουν για πρώτη φορά χρήση της ακριβώς επειδή είναι «φθηνότερη και κυκλοφορεί ευρύτερα και ευκολότερα» από άλλα ναρκωτικά, λέγει η αστυνομία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχειά το 2012 στα σύνορα με το Μεξικό κατασχέθηκαν 1.855 κιλά ηρωίνης, 232% περισσότερα από ο,τι το 2008.