Την επιβολή φόρου περιουσίας στους πλούσιους Έλληνες ζητά η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke (η Αριστερά) Σάρα Βάγκενκνεχτ. Αφορμή γι αυτό είναι, από τη μια, ανάλογη πρόταση της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Bundesbank, και από την άλλη, η προχθεσινή αποκάλυψη του περιοδικού «Der Spiegel», ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών προετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ύψους 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ και, εναλλακτικά, ένα δεύτερο «κούρεμα» του χρέους.

Αναφορικά με το γεγονός, ότι η Bundesbank, δίνει έμφαση στο κυπριακό μοντέλο (φόρος περιουσίας στις καταθέσεις άνω των 100000 ευρώ), η κ.Βάγκενκνεχτ δηλώνει ότι οι μικροί καταθέτες πρέπει να εξαιρεθούν από τέτοιο φόρο – τη «νύφη» πρέπει να πληρώσουν μόνο οι εγχώριοι μεγαλοκαταθέτες με περιουσία άνω των 500.000 ευρώ (σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται και τα ακίνητα).

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών απέφυγε κατά τα άλλα να διαψεύσει το δημοσίευμα του «Spiegel», τόνισε όμως, ότι η πολιτική του Βερολίνου παραμένει στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα η ίδια: Αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους από την τρόικα από τον Απρίλιο και εξαγγελία ενός νέου πακέτου βοήθειας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, στα μέσα του 2014. «Το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται το περιοδικό ήταν πιθανότητα για εσωτερική χρήση» διευκρίνισε.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων της κ.Βάγκενκνεχτ έχουν ως εξής:

«“Φόρος περιουσίας ναι, λεηλασία των μικρών καταθετών και τρίτο πακέτο για την Ελλάδα όχι” είναι το σχόλιο της Σάρα Βάγκενκνεχτ αναφορικά με την τρέχουσα συζήτηση περί επιβολής φόρου περιουσίας σε πτωχευμένα κράτη, καθώς και με την εξαγγελία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Η πρώην αντιπροέδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Die Linke (Η Αριστερά) συνέχισε:

H εξαγγελία ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα από τον ομοσπονδιακό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελεί ένα επιπλέον δώρο δισεκατομμυρίων στην ελληνική ανώτερη τάξη και στους δανειστές της Ελλάδας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγωνίζεται για δήθεν μεταρρυθμίσεις εις βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού, αλλά αρνείται όπως άλλωστε και η Επιτροπή της ΕΕ να καλέσει για πληρωμή τους έλληνες ολιγάρχες. Η Επιτροπή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι συνήγοροι των εκατομμυριούχων.

Ένας φόρος περιουσίας δεν είναι κατά τα άλλα απαραίτητος μόνο σε περίπτωση πτώχευσης, όπως το προβλέπει η Bundesbank, αλλά και για την αποτροπή της πτώχευσης – όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένας φόρος περιουσίας δεν επιτρέπεται όμως να πλήξει τους μικροκαταθέτες, που εξωθήθηκαν σε ιδιωτική ασφάλιση.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, η περιουσία των ευρωπαίων εκατομμυριούχων, που ανέρχεται σε 17 τρισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνά τα κρατικά χρέη και των 28 χωρών της ΕΕ, που φτάνουν τα 11 τρισ. Επιπλέον, 85 άτομα έχουν στη διάθεσή τους το μισό κόσμο, ή μια περιουσία που αντιστοιχεί σε εκείνη του μισού πληθυσμού της γης, ήτοι 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Για αυτό και πρέπει να τερματισθεί η χρηματοδότηση της πλουτοκρατίας από τους φορολογούμενους.

Die Linke αποκρούει μια νέα διάσωση των τραπεζών και των κατόχων μεγάλων περιουσιών με ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα και ανανεώνει το αίτημά της για ένα φόρο περιουσίας για εκατομμυριούχους σε όλη την Ευρώπη. Μια τέτοια πανευρωπαϊκή εισφορά θα προστάτευε τους μικροκαταθέτες και θα εμπόδιζε τη φοροδιαφυγή μέσω του καθορισμού μιας ημερομηνίας έναρξης της φορολόγησης, επειδή έτσι οι πολίτες της ΕΕ θα έμεναν πλήρως υπόχρεοι φορολόγησης στην πατρίδα τους ακόμα και σε περίπτωση μετακόμισής τους σε άλλο κράτος».

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Die Linke

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, η ΝΔ μιλά για «περιθωριακούς συμμάχους του Τσίπρα».

«Το Die Linke, ο σύμμαχος του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, ζητά σήμερα την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου για τους Έλληνες. Αυτοί είναι οι περιθωριακοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα, που καταψήφισαν τη βοήθεια προς την χώρα μας και απέρριψαν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κάθε μέρα που περνά, ο ελληνικός λαός θα μαθαίνει ποιοι είναι οι φίλοι του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται μονίμως απέναντι από τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού…».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η Die Linke υπερασπίζεται τον ελληνικό λαό καλύτερα «από τους υποτακτικούς της Μέρκελ».

To γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το γερμανικό κόμμα καταγγέλλει την αφαίμαξη των εργαζομένων για τη σωτηρία των τραπεζών και της ολιγαρχίας και προτείνει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί Έλληνες.

Πρόκειται εξάλλου, προσθέτει, για το ίδιο κόμμα που έκανε επερώτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων και των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. «Αλήθεια, με αυτό το θέμα σκοπεύει κάποια στιγμή να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός;» ρωτά τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ.