Αφησε πυκνό μούσι, μοιάζει, λένε, τώρα με παλαιοημερολογίτη καλόγερο. Εχασε περίπου 10 κιλά, σιτίζεται ελάχιστα και τελευταίως όταν διαπίστωσε ότι ο χρόνος φυλάκισής του στις τουρκικές φυλακές ίσως κρατήσει για πολύ καιρό ακόμη, το έριξε στο διάβασμα. Διαβάζει, όποτε βρει χρόνο, John Kenneth Galbraith.
Ο υπόδικος για τη χορήγηση επισφαλών δανείων, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Αγγελος Φιλιππίδης, έγκλειστος εδώ και 22 ημέρες στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μάλτεπε, περνά δύσκολες ώρες. Στην αρχή οι τουρκικές αρχές τον είχαν «υπό απέλαση» και τον εγκατέστησαν προσωρινά σε ένα κελί με οκτώ Νιγηριανούς και Σομαλούς προς απέλαση σε λίγες ημέρες. Δεν γνώριζε ούτε ποιοι ήταν, ούτε καταλάβαινε τη γλώσσα που μιλούσαν. Εμενε άγρυπνος, σχεδόν νηστικός και έγραφε συνεχώς σημειώματα προς τον δικηγόρο του στην Αθήνα, τον κ. Αθ. Βαρλάμη.
Τον μετέφεραν σε άλλο κελί


Μόλις την περασμένη Δευτέρα έπειτα από απανωτά διαβήματα που έκανε η τουρκάλα δικηγόρος του, η 50χρονη κυρία Σεϊτάν Γκιλτρίμ, τον μετέφεραν σε άλλο κελί, παρόμοιο με το προηγούμενο, αλλά με λιγότερους «συγκατοίκους». Μόνον τρεις. Αφρικανοί και αυτοί, αλλά υπάρχει μία διαφορά: οι προηγούμενοι συγκάτοικοί του ήταν υπό απέλαση, προσωρινά κρατούμενοι, οι νέοι συγκάτοικοί του όμως ήταν ήδη καταδικασμένοι σε διάφορες ποινές. Η μεταφορά του σε άλλο κελί δεν έγινε μόνο λόγω των διαβημάτων που έκανε η τουρκάλα δικηγόρος, αλλά επειδή οι τουρκικές αρχές έκριναν ότι θα καθυστερούσε για αρκετό καιρό ακόμη η προφυλάκισή του.
Επισκέψεις εκτός από την τουρκάλα νομικό, είχε και από τον δικηγόρο του, κ. Βαρλάμη, αλλά και από τον αδελφό του κ. Αλ. Φιλιππίδη. Και στους τρεις δεν έκανε κανένα παράπονο για τις συνθήκες κράτησής του. Οταν τον ρωτούσαν πώς περνά, απαντούσε σχεδόν στερεότυπα ότι «το μείζον θέμα είναι πώς θα φύγω από εδώ μέσα για να επιστρέψω στην Αθήνα και να αποδείξω την αθωότητά μου».
Αλλωστε όλες οι επαφές που έχει με τους δικηγόρους του και τον αδελφό του γίνονται από ένα δωματιάκι 1χ1 μέσω ενός εσωτερικού τηλεφώνου που… «τρίζει» (συνεπώς, όπως συμπέραναν, παρακολουθείται), πίσω από ένα ραγισμένο τζάμι. Δεν ζήτησε ποτέ να του φέρουν οτιδήποτε. Ούτε ρούχα ούτε κάποια τρόφιμα. Μόνο βιβλία οικονομικού περιεχομένου τα οποία αγόρασε ο αδελφός του από ένα βιβλιοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη.
Δεν φορά κάποια στολή καταδίκων ή κρατουμένων, αποφεύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις του αδελφού του και, όπως είπε, οι τουρκικές δικαστικές αρχές τού έχουν επιτρέψει να πάρει μαζί του στη φυλακή μερικά ρούχα που είχε στη βαλίτσα του φεύγοντας από την Αθήνα.
Οι εδώ δικηγόροι του πάντως διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι ο πελάτης τους στις τουρκικές φυλακές υπέστη οποιουδήποτε είδους ανάκριση. Διαψεύδουν επίσης ότι ζητήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση ανταλλάγματα για την έκδοσή του, όπως απελευθέρωση τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ ή ακόμη η έκδοση Τούρκων ή Κούρδων που βρίσκονται σε ελληνικές φυλακές. Το βεβαιώνει άλλωστε και ο κ. Βαρλάμης. Μόνον ο αδελφός του Αλέξανδρος είπε σε κάποια στιγμή ότι «ξέρουμε ότι έχει να εκδοθεί Τούρκος από την Ελλάδα στην Τουρκία εδώ και χρόνια», αλλά δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτε για πιθανά ανταλλάγματα που έχουν ζητήσει οι τουρκικές αρχές.
«Σε μαθαίνουν να είσαι υποτακτικός»


Αλλά και αν έγιναν ανακρίσεις στον έγκλειστο κ. Φιλιππίδη, ποιος αλήθεια μπορεί να το βεβαιώσει; Τη στιγμή που τα πάντα εκεί μέσα στο Μάλτεπε παρακολουθούνται και οι κρατούμενοι είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν στις εντολές της διεύθυνσης των φυλακών χωρίς αντίρρηση; «Γρήγορα σε μαθαίνουν εκεί μέσα να είσαι υποτακτικός» λέει συγγενικό του πρόσωπο.
Πιστεύει ο κ. Φιλιππίδης ότι είναι αθώος και ότι μπορεί αυτό να το αποδείξει, αλλά ούτε μία στιγμή, όπως είπε, δεν μετάνιωσε που κατέφυγε στην Τουρκία και δεν προτίμησε, για παράδειγμα, τη Βρετανία, όπως οι συγκατηγορούμενοί του Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Τασούλα Βάτσικα, οι οποίοι, παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψής τους, κυκλοφορούν σχεδόν ελεύθεροι στο Λονδίνο και είναι άγνωστο πότε και εάν θα εκδοθούν.
Αναρωτιούνται πάντως οι δικηγόροι του γιατί έδινε συνεχώς τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το κινητό τηλέφωνο και γιατί πρόδιδε χωρίς προφυλάξεις το στίγμα του. Η απάντηση που δίνει είναι ότι ήθελε προτού τον συλλάβουν να προλάβει να πει δυο-τρία πράγματα στον κόσμο, γιατί αν τον είχαν συλλάβει τότε δεν θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με κανέναν. Μόνον που δεν υπολόγισε ότι θα έμενε για αρκετό διάστημα σε τουρκικές φυλακές.

Αυστηρά μέτρα
«Δεν είχα πρόθεση να κρυφτώ»

Για να συναντηθεί κανείς με τον κ. Φιλιππίδη στις τουρκικές αυτές φυλακές που κρατούνται περίπου 5.000 αλλοδαποί είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Απαιτείται πρώτα απ’ όλα ειδική άδεια υπογεγραμμένη από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Για τις άδειες αυτές φροντίζει η τουρκάλα δικηγόρος.
Αυτό όμως είναι το εύκολο στην όλη υπόθεση. Το δύσκολο είναι πώς να συναντήσεις έναν κρατούμενο: «Παρκάρεις το αυτοκίνητό σου 500 μέτρα από τις φυλακές, στη μέση του πουθενά. Μόλις φθάνει κανείς στην κεντρική πύλη των φυλακών είναι υποχρεωμένος να περάσει από εξονυχιστικό ηλεκτρονικό και σωματικό έλεγχο. Σου παρακρατούν τα πάντα, κυρίως τα κινητά, τα στικάκια, τις πιστωτικές κάρτες. Σε ψάχνουν παντού. Εν συνεχεία σε οδηγούν σε ένα δωμάτιο, στο οποίο παραμένεις μόνος με ελάχιστη παραμονή ένα 20λεπτο. Σου λένε να συμπληρώσεις κάποια χαρτιά. Αμέσως μετά σου υποβάλλουν ερωτήσεις εάν έχεις κρύψει κανένα στικάκι ή φορτιστή τηλεφώνου που δεν είχες δηλώσει. Περνάς τις σιδερένιες μπάρες και σε οδηγούν σε ένα δωματιάκι 1χ1. Περιμένεις για λίγο και εν συνεχεία εμφανίζεται με συνοδεία, αλλά όχι σιδηροδέσμιος, ο Αγγελος». Ετσι περιγράφουν την προσέγγισή τους στις φυλακές οι λίγοι επισκέπτες του.
Το πρώτο πράγμα που ρωτά τους επισκέπτες του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΤΤ είναι για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και αν υπάρχει τίποτε νεότερο σχετικά με την υπόθεσή του. Φάνηκε εκνευρισμένος όταν έμαθε ότι εξεδόθη νέο ένταλμα σύλληψής του: «Αυτό περιπλέκει τα πράγματα για να με εκδώσουν γρήγορα» ακούστηκε να λέει.
Το θέμα όμως είναι άλλο. Ο κ. Φιλιππίδης για τα επισφαλή δάνεια και το σκάνδαλο του Ταμιευτηρίου δεν λέει το παραμικρό. Οι γνωστοί του απλώς επισημαίνουν ότι όσοι κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση έχουν απολογηθεί βρέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Είναι ο μοναδικός που βρίσκεται σε φυλακές και μάλιστα από τις πιο σκληρές της Τουρκίας.
Επιμένει ότι δεν είχε σκοπό να κρυφτεί και ότι είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Μανίλα μέσω Τουρκίας. Προσθέτει ότι την έκδοση εντάλματος σύλληψής του την έμαθε στις 9 Ιανουαρίου από την τηλεόραση, ότι εάν ήθελε να ξεφύγει θα κατέφευγε στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ προσθέτει ότι χρησιμοποιούσε κανονικά το κινητό του γνωρίζοντας ότι με μία απλή κεραία μπορούσαν να τον εντοπίσουν. Τέλος, λέει ότι μόλις έμαθε για το ένταλμα σύλληψής του, προτού ακόμη τον εντοπίσουν, έβγαλε εισιτήριο επιστροφής στην Αθήνα, το οποίο και κατέθεσε στις τουρκικές αρχές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ