Δεύτερες σκέψεις κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με το ύψος και το εύρος των προστίμων που επιβάλλονται από 1η Ιανουαρίου 2014 σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς οι διαμαρτυρίες είναι πολλές και μάλιστα ορισμένες επικεντρώνονται στο γεγονός ότι με το να αυξάνονται τα πρόστιμα το μόνο που καταφέρνει το υπουργείο Οικονομικών είναι να αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να επιβαρύνει αλόγιστα τους επιτηδευματίες και όχι να περιορίζει τη φοροδιαφυγή.

Διαμαρτυρίες


Σημαντικοί φορείς της αγοράς όπως είναι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και άλλοι, όπως η ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών, απέστειλαν επιστολή – ψήφισμα προς την πολιτική ηγεσία του τόπου εκφράζοντας όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «κραυγή αγωνίας και απόγνωσης απέναντι στα εξοντωτικά πρόστιμα και τις ποινές που επιβάλλουν αδιακρίτως επί δικαίους και αδίκους για φορολογικές παραβάσεις οι πρόσφατα ψηφισθείσες και ισχύουσες διατάξεις των νεότερων φορολογικών νόμων».
Οι παραγωγικοί φορείς κάνουν λόγο για ανάγκη ορθολογισμού των πρωτοφανούς αυστηρότητας και πέραν κάθε νομιμότητας προστίμων, ενισχυόμενη από βάσιμα και λογικά επιχειρήματα όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η καθυστέρηση για μόλις μία εβδομάδα υποβολής δήλωσης 4 ευρώ να επιφέρει τριπλή ποινή και πρόστιμο έως 2.500 ευρώ που σε ετήσια βάση ξεπερνάει τις 43.000 ευρώ!
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχοντας γίνει λήπτης εκατοντάδων παραπόνων ετοιμάζει σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές στα πρόστιμα που αφορούν τη μη υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης καθώς επίσης και τα πρόστιμα που αφορούν τη μη έκδοση των αποδείξεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να υπάρξουν αμέσως παρεμβάσεις στο θέμα των προστίμων, χωρίς ωστόσο να δοθεί η εικόνα ότι η φοροδιαφυγή δεν θα τιμωρείται και μάλιστα αυστηρά.
Θα υπάρξουν διορθώσεις σε «ακραίες διατάξεις» τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας της Καραγεώργη Σερβίας.
Τι εξετάζεται


Τα πρόστιμα των 1.000 και των 2.500 ευρώ που επιβάλλονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στις περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόσθεσμης υποβολής μιας σειράς δηλώσεων είναι από τα πρώτα που θα επανεξετασθούν ενώ δραστική μείωση κατά 50% θα υπάρξει στα πρόστιμα για όσους υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις για πρώτη φορά και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υποτροπιάσουν το επόμενο διάστημα.
Σημαντικές βελτιώσεις αναμένεται να γίνουν και στο ύψος των προστίμων που επιβάλλονται για τη μη έκδοση αποδείξεων. Με βάση τα ισχύοντα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά απόδειξη που δεν εκδόθηκε. Η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι στο συνολικό πρόστιμο να ισχύει ένα πλαφόν π.χ. 20.000 ή 30.000 ευρώ ανεξάρτητα αν ο έλεγχος έχει εντοπίσει μη έκδοση μεγάλου αριθμού αποδείξεων. Αν όμως οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιήσουν έλεγχο και διαπιστώσουν ότι η επιχείρηση συνεχίζει να μην εκδίδει αποδείξεις τότε το πρόστιμο θα είναι πολύ βαρύ.
Τέλος, ερωτηματικό παραμένει αν θα υπάρξει επανεξέταση των προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής φόρου 10% έως και 30% ανάλογα με τον χρόνο που παραμένει ληξιπρόθεσμη η οφειλή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ